Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Terreur in de zorg
Moord, diefstal en afpersing

Auteur

Carel Wiemers

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Grove misdaden in de zorgsector komen meer voor dan menigeen denkt. Ze doen zich overal voor en zijn van alle tijden. Ook nu nog! Patiënten in ziekenhuizen en bewoners van verpleeg- en zorginstellingen zijn soms het slachtoffer van een arts, verpleegster of verzorger, die zelf uitmaakt wie wel en wie niet mag blijven leven. Het gaat dikwijls om tientallen, zo niet honderden moorden en pogingen daartoe per zorgverlener. Daarnaast komt diefstal van persoonlijke bezittingen en afpersing van legaten regelmatig voor. Met dit boek probeer ik inzicht te geven in de achtergronden van beide door velen onderschatte verschijnselen.

Over de auteur

Amsterdammer van geboorte volgde Carel Wiemers zijn gymnasiumopleiding op het seminarie in Nijmegen. Hij belandde in de journalistiek en werkte voor De Volkskrant in Amsterdam en Londen. Terug in Nederland stapte hij over naar het ANP. Voor dit persbureau verzorgde hij als verslaggever meer dan dertig jaar het nieuws in binnen- en buitenland. Na zijn pensionering bleef hij artikelen schrijven voor verschillende bladen. Inmiddels zijn vier boeken over uiteenlopende onderwerpen van zijn hand verschenen.

Productinformatie

ISBN
9789463893107 / 978-94-638-9310-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-07-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
248
Formaat
14,5 x 20,5 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Harold was erin geslaagd zijn afschrikwekkende ‘hobby’ lange tijd voort te zetten door de lijkschouwers om de tuin te leiden. Met allerlei ogenschijnlijk valide argumenten wist de arts hen er telkens van te overtuigen dat zijn patiënten een natuurlijke dood waren gestorven. Shipman bracht zijn eerste patiënt in 1975 om het leven. Het merendeel van zijn slachtoffers viel toen hij in 1992 zijn eigen praktijk begon in Hyde. Zijn oudste slachtoffer was 93 jaar, toen deze onder de handen van Harold Shipman het leven liet. De jongste die een fatale dosis kreeg toegediend, was niet veel ouder dan veertig.

Als gevolg van het amateuristische onderzoek van de recherche en de onprofessionele aanpak van de lijkschouwers wist de arts lange tijd uit handen van de justitie te blijven. In 1998 was de politie op het spoor gekomen van de ongehoorde praktijken van ‘Doctor Death’. Het onderzoek verliep zo traag en ondeskundig dat hij zijn praktijk intussen gewoon kon voortzetten. Dit heeft onnodig extra slachtoffers gekost. Pas in januari 2000 werd Harold Shipman veroordeeld tot levenslang. Ofschoon hij ervan werd verdacht meer dan tweehonderd mensen omgebracht te hebben, gingen de rechters in hun uitspraak uit van vijftien overtuigend bewezen moorden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Duel op de bloedheuvel Historische verhalen in en rond het Haagsche Bos

Carel Wiemers

Het Haagsche Bos, ooit het jachtterrein van de Graven van Holland, is van cruciale betekenis in de ontstaansgeschiedenis van Den Haag. Het langs dit natuurgebied gelegen veen gebruikten de edelen voor de winning van turf en het weiden van hun koeien. In dit eertijds moerasachtige gebied ligt nu de stadswijk Bezuidenhout. Het Huis ten Bosch, waar nu Koning Willem Alexander woont, droeg mede bij aan de ontsluiting van het gebied. Het boek beschrijft het kleurrijke verleden van Het Haagse Bos, Bezuidenhout en het Huis ten Bosch, die regelmatig in hun bestaan werden bedreigd en telkens ternauwernood van de ondergang werden gered.

18,50
Voorkant cover

De beer, het paard en de draak Met de trein door Rusland, Mongolië en China

Carel Wiemers

Met de trein naar Peking? Het is een avontuurlijke en toch ontspannende manier om de Chinese hoofdstad te bereiken. De Mongolië Express bracht ons in een week tijd van Moskou door de Oeral, de oneindige berkenbossen, over de vlakten van Siberië, de Mongoolse woestijn en door het Chinese gebergte naar onze bestemming. De rit door de drie uitgestrekte landen met afwisselende landschappen en geheel verschillende culturen, de belevenissen en ontmoetingen met mensen onderweg maakten de tocht tot een onvergetelijke onderneming. Het boek beschrijft tevens onze ervaringen tijdens het tweedaagse bezoek aan Moskou en ons verblijf van langere duur in China.
19,50
Voorkant cover

Met de dood op de hielen Kind in oorlogstijd

Carel Wiemers

De foto van mijn even oude joodse vriendje Hans op de expositie “In Memoriam” over in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse kinderen voerde mij terug naar die ene zondag in 1943. Ik speelde bij hem toen de Duitsers het huis van het gezin Swabe binnenvielen en Hans, zijn ouders en zijn broertje afvoerden. Ze kwamen om in het vernietigingskamp Sobibor. Ternauwernood ontsnapte ik aan deze deportatie en uiteindelijk aan de dood. Andere belevenissen als kind in oorlogstijd laten zien hoe je bedreigende situaties kunt overleven en je als stadsjongen weet aan te passen in een wildvreemd gezin op het platteland.

19,50
Voorkant cover

Het onverwerkte leed van de Zuid-Molukkers De wrange vrucht van wederzijds onbegrip over erkenning van een eigen staat

Carel Wiemers

In alle vroegte op zaterdag 11 juni 1977 overvallen Nederlandse mariniers in opdracht van de Nederlandse regering in het Drentse Bovensmilde de NS-trein, die jonge Zuid-Molukse vrijheidstrijders bijna drie weken daarvoor hebben gekaapt, met  de bedoeling de gegijzelde passagiers ongedeerd te bevrijden. Niettemin vallen daarbij  dodelijke slachtoffers, zowel onder de passagiers als bij de kapers. Hoe heeft het zover kunnen komen? Er is een lange geschiedenis aan voorafgegaan. Daaruit blijkt dat al sinds de eerste besprekingen in 1946 over de overdracht van onze kolonie Nederlands Oost-Indië aan het nieuwe Indonesische bewind sprake is van een lange reeks van wederzijds onbegrip, inschattingsfouten, gebrekkige voorlichting, starre houding en het onvermogen van alle betrokken partijen om tot een oplossing te komen. Dit heeft geleid tot de huidige situatie waarin de Zuid-Molukse samenleving in Nederland op dit moment verkeert. De aanvankelijk in het vooruitzicht gestelde terugkeer van de KNIL-militairen met hun gezinnen naar hun vaderland op Ambon en de verwezenlijking van een eigen, onafhankelijke staat zijn twee grote trauma’s, die nog niet weg zijn uit de harten van de Zuid-Molukkers hier in Nederland.

 

Met een feitelijk verslag van alle gebeurtenissen, omstandigheden, reacties van regeringen en andere overheden en van politieke en maatschappelijke organisaties  vanaf 1946 tot en met de ontzetting van de gekaapte trein in 1977 probeer ik iedereen, die dit boek leest, uitgebreid inzicht te geven in de geschiedenis van de Zuid-Molukse bevolking in Nederland. Ook komen de oorzaken en gevolgen van de langdurige Zuid-Molukse strijd aan bod, die nog steeds nagalmen in de opeenvolgende Molukse generaties in het huidige Nederland

17,99