Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Keduampon, Onvolprezen God in Winti religie
Onderdrukte Afro-religieuze identiteit in een gesluierd monotheïsme

Auteur

Kenneth Vers Babel

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (3 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Winti werd door de indoctrinatie van de christelijke missionarissen in Afrika en het koloniaal bewind in Suriname als afgoderij afgewezen. Afro- Surinamers zoeken God daarom in de kerk, niet binnen het Winti geloof. Op zoek naar God in Winti verbindt Vers Babel kenmerken uit traditionele West Afrikaanse godsconcepten met de Winti kosmologie en de Winti handelingspraktijk. Hij benoemt enkele hardnekkige misconcepties in Winti en biedt contemporaine theologisch onderbouwde uitleg. Als aanvulling op de curatieve Winti therapie introduceert hij een methodiek van preventieve Winti geestelijke verzorging die is gericht op spirituele groei.

Over de auteur

Kenneth Vers Babel heeft zijn sporen verdiend als ambulant hulpverlener, unit manager in de jeugdhulpverlening, trainer in opvoedingsvaardigheden, spiritual life coach en geestelijk verzorger. Na bestuursfuncties in parochies, lid van gebedsgroepen en ingrijpende life events ontstond zijn interesse in de religie van de Afrikaanse voorouders. Tijdens zijn studie Theology and Religious Studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam koos hij voor het Interfaith Spiritual Care traject. Hij verdiepte zich in de grondslagen van de grote wereldreligies, traditionele West Afrikaanse religies, Winti en combineert deze met elkaar in zijn werk als geestelijk verzorger.

Productinformatie

ISBN
9789463893961 / 978-94-638-9396-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-06-2019
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Afrika

Uitvoering
Paperback
Pagina's
224
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

De kern van Winti religie wordt volgens Wooding (1979, 1984 ) en Stephen (1998) gevormd door de riten ten behoeve van de jaloerse winti. Het woord ‘God’ komt in de boven weergegeven definities van deze auteurs niet voor. De insteek van deze studie is om een theologische verklaring te formulern voor de stelling dat God in Winti onvoldoende wordt geprezen. Door toepassing van de Deus otiosus- en de Mediumistic theorie tracht ik, naar analogie van West Afrikaanse godsconcepten, vast te stellen welk godsconcept aan Winti ten grondslag ligt. Daarnaast poog ik de betekenis van God in Winti duidelijk te krijgen om zodoende vast te stellen of God ook binnen de context van de Winti religie benaderd kan worden. De vragen waarop ik in dit onderzoek een antwoord probeer te formuleren luiden dan ook: (1) Wat is de oorzaak dat Keduampon binnen Winti onvoldoende wordt geprezen en (2) Kan Keduampon in Winti worden gevonden, aanbeden en geprezen?

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door L. Kammeron op 25-09-2019
Keduampon, onvolprezen God in Winti religie, is het eerste en enige boek waarin deze Afro-Surinaamse religie theologisch en theoretisch wordt onderbouwd.
door E. Bonse op 08-08-2019
Een prachtig boek dat aansluit bij de gedachten en gevoelens die ik altijd heb gehad omtrend de oorspronkelijke Afrikaanse spiritualiteit. Die in mijn ogen nog steeds door westerse christelijke superioriteit gevoelens is gedemoniseerd ofwel geridiculiseerd. Een boek dat door historisch onderzoek in zekere zin Keduampon of God teruggeeft aan de Afrikaanse spiritualiteit. Noodzakelijk en helend! Heel erg bedankt voor dit boek!
door Jj op 24-04-2024
Heel leerzaam

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Winti Academia Grondslagen en verdieping bij je Afro spirituele transformatie

Kenneth Vers Babel

Vers Babel ontvouwt in Winti Academia de grondslagen en diepgang in Winti. Dit boek is een gids voor iedereen die serieus bezig is met Afro spirituele transformatie. Baba Kenneth biedt onderbouwde antwoorden op grote levensvragen. Gedreven door spirituele- en intellectuele moed, zet hij zich als een spiritual warrior in voor de bewustwording van Afro-Surinamers. Winti is de enige puur Afrikaanse religie in de Diaspora; een state of mind die leidt naar een Afro way of life. Hij wisselt scherpe Afro theologische analyses af met diepgaande reflecties op waargebeurde casuïstiek. Vers Babel demonstreert daarin de kracht van het woord van gran Gado Keduampon. In de Vraag en Antwoord sessie rekent hij af met verwarrende misconcepten en creëert helderheid door zuivering en hertaling van ingewikkelde Winti begrippen zoals ampuku, leba en kunu.

22,50
Voorkant cover

Activeer je Afro Spirit Ontvlam, accelereer & ga hard!

Kenneth Vers Babel

1 reviews
Activeer je Afro Spirit biedt jongeren, millennials en ouderen, houvast en diepgang in hun Afro spirituele ontwikkeling. De koloniale brainwashing en christelijke mentale slavernij, worden in dit boek vakkundig ontmaskerd. Vers Babel geeft zowel theologische, als praktische uitleg over persoonlijke rituelen en gebeden waarmee jij je Afro Spirit activeert. Door het nieuw ontwikkeld begrippenkader kan Winti op elk niveau uitgedragen worden. Je vindt in dit boek originele, nieuw ontwikkelde, effectieve oplossingsmodellen voor kunu en andere magische ziekten. Baba KVB geeft onderbouwde antwoorden op de ultieme levensvragen, over goed en kwaad en hoe een zinvol bestaan te leiden dat is verankerd in traditioneel Afrikaanse godsconcepten en levensfilosofieën. Iedereen kan ontvlammen, accelereren, hard gaan en het met Keduampon afgesproken levensdoel bereiken.
22,99