Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De weg van het hart
Een pelgrimstocht van Montpellier naar Pamplona, op weg naar een nieuwe balans

Auteur

Ange van Ommen

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De weg van het hart is het verslag van de pelgrimstocht die Ange van Ommen in het najaar van 2019 maakte na een turbulent jaar. Thema’s die spelen zijn mantelzorg, rouw en dementie. In haar dagelijkse verhalen schrijft Ange open en eerlijk over haar gevoelens en emoties. Toch is het boek niet zwaar. Door de beeldende schrijfstijl heb je als lezer het idee dat je de reis samen met haar maakt. Ze laat zien hoe je al wandelend je balans kunt herstellen. De tocht door soms verlaten landschappen brengt rust. Onderweg leert Ange haar tempo te vertragen en flexibel om te gaan met steeds veranderende omstandigheden. De weg van het hart is herkenbaar voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers en kan hen inspireren een innerlijke reis te maken zonder zelf op pad te gaan.

Over de auteur

Ange van Ommen (1957) maakte eerder een pelgrimstocht vanuit huis naar Santiago de Compostela, nadat bij haar de ziekte sarcoïdose was geconstateerd. Het werd een helende reis: de lessen van de Camino gebruikte ze om haar leven een andere richting te geven. Hoewel haar vermoeidheidsklachten en prikkelgevoeligheid bleven, ontdekte zij nieuwe mogelijkheden in haar persoonlijke en professionele bestaan en vond zij een nieuwe balans.

Als in 2019 die balans wordt verstoord door een opstapeling van privéomstandigheden zoals de mantelzorg voor haar moeder met dementie, diens overlijden en de druk van een mindfulness-opleiding is het tijd voor een nieuwe pelgrimstocht. Deze Camino blijkt opnieuw een weg van herstel. Wat ze in haar mindfulness opleiding leerde bleek daarbij behulpzaam.
Rondom de verschijning van het boek geeft Ange lezingen, workshops en individuele sessies waarin ze met mindfulness en klank mensen meeneemt op een innerlijke pelgrimsreis.
De verkoopopbrengst van dit boek doneert zij de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland.

Productinformatie

ISBN
9789464032659 / 978-94-640-3265-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-05-2020
Taal
Nederlands

Genre
Reizen
Kwalificaties
Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Uitvoering
Paperback
Pagina's
118
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Een regenboog begeleidt me als ik om acht uur vertrek. Ik heb weer een bergetappe voor de boeg. Wat ook had gekund is een dag hier in Saint- Gervais blijven en naar het verzorgingshuis gaan. Vooraf had ik bedacht om onderweg iets met klank te doen en zo de sfeer van de Franse dementiezorg te proeven. Nu mijn stem het niet doet ligt dat minder voor de hand. En bij het zien van het bordje ‘Maison de retraite’ voel ik meteen stress, mijn schouders verkrampen. Voelbaar is hoe zwaar de zorg voor mensen met dementie is. Ik voel tegelijkertijd dat ik hier juist iets in wil blijven betekenen. Als het om je moeder gaat is het zo vanzelfsprekend om de mantelzorg op je te nemen, daar aarzelde ik geen moment over. De achteruitgang gaat geleidelijk en daar groei je gewoon in mee. De zwaarte neemt ook geleidelijk toe, maar daar lette ik niet zo op, het is wat het is. Als je vanuit mogelijkheden leeft en niet vanuit beperkingen - een les van de Camino in 2012 - dan valt er samen nog veel te genieten. Wat je nodig hebt in het contact met een moeder met dementie is vooral geduld, daar heb ik de afgelopen jaren veel in geleerd. Mijn werk richt zich ook op met mensen met dementie. Ik word er blij van als ze na een klankontspanning alerter zijn, ontspannen zijn en zich meer zichzelf voelen. Eerlijk gezegd heb ik er nooit zo bij stilgestaan dat dat ook veel van mij vergt. Pas nu voel ik dat het ondanks de ontspanning die de klanken mijzelf ook geven, het toch zwaar werk is. Nee, voorlopig nog even geen mensen met dementie. Het is heerlijk dat ik nog vijf weken heb om afstand te nemen en onderweg weer op te laden.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Janine op 11-02-2022
Ik ben het boek meteen nog een keer gaan lezen. Er staan mooie voor mij verdiepende inzichten in die ik graag nogmaals in me op wilde nemen. Daarnaast is het boek een boeiend verslag van de persoonlijke reis van de auteur en van de omgeving waar de tocht doorheen loopt.
Een mooie aanmoediging voor mij om zelf wellicht eens een pelgrimstocht ih buitenland te gaan lopen. Toen ik de training al gestart was voor mijn eerste meerdaagse tocht (in Nederland) dit jaar kwam dit boek op mijn pad. Een goed moment!

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De hele weg Lopend naar Santiago, een pelgrimstocht op weg naar herstel

Ange van Ommen

1 reviews
De hele weg is een verslag van de pelgrimstocht die Ange van Ommen in 2012 maakte naar Santiago de Compostela, een verhaal over met beperkingen op pad gaan, grenzen verkennen en weer thuiskomen. Ange beschrijft ook hoe ze met de lessen van de Camino in de jaren erna haar leven opnieuw heeft vormgegeven. Ze schrijft volstrekt open en eerlijk over haar gevoelens en emoties, en met gepaste afstand over haar beperkingen. Door de vanzelfsprekende schrijfstijl lijkt het alsof je als lezer de reis samen met haar maakt. Ze laat zien dat je ver kunt komen als je vanuit mogelijkheden leeft.   

23,50
Voorkant cover

Nieuwe wegen Een pelgrimstocht over de Camino Frances, op weg naar nieuwe energie

Ange van Ommen

Ange liep in 2008 de Camino Frances na een roerige periode in haar leven: echtscheiding, werken aan zichzelf om haar levensenergie terug te vinden, kinderen die uitvliegen en hertrouwen met haar ex-partner. Ze ging op weg om nieuwe energie op te doen en ruimte te creëren voor een zoektocht naar ander werk. Door de beeldende beschrijvingen van het landschap en de ontmoetingen onderweg krijg je als lezer het idee dat je de tocht samen met haar maakt. Lezers die de Camino Frances zelf hebben gelopen, zullen zich ongetwijfeld herkennen in het boek. Lezers die nog twijfelen of ze deze pelgrimstocht willen maken, kan Ange met dit boek zeker over de streep halen.

18,99
Voorkant cover

De weg naar huis Op weg naar jezelf tijdens een pelgrimstocht van Santiago naar huis

Ange van Ommen

Omdat thuiskomen bij jezelf een terugkerend thema is tijdens al haar pelgrimstochten, loopt Ange deze laatste keer vanuit Santiago de Compostela naar huis. Het is een pelgrimstocht om terug te blikken op haar herstelproces en om te vieren hoe ze nu in het leven staat. Tijdens de vier maanden durende pelgrimstocht door vaak verlaten gebieden, wordt ze fysiek en mentaal flink op de proef gesteld. Alsof de reis een test is of ze eerdere opgedane lessen in de praktijk kan toepassen. Hoe zorg je goed voor jezelf als je belastbaarheid beperkt is en hoe ga je om met eenzaamheid? In De weg naar huis schrijft Ange open en eerlijk over haar gevoelens, emoties en dilemma's. Door de beeldende schrijfstijl krijg je als lezer het gevoel dat je de reis samen met haar maakt en meebeleeft. Het blijft spannend: is het haalbaar deze terugtocht te volbrengen?

22,50