Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Als uit twee dozen klaprozen

Auteur

Frans Frengen

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Tinne, een knappe vrouw (23), eigenares van een kruidenierswinkeltje trouwt op 10 mei 1940: onder onheilswolken, oorlogsdreiging, dezelfde calamiteit als bij de Grote Oorlog waarin zij het levenslicht zag. De tijdsgeest rampspoed van de “achttien-daagse” oorlog jaagt haar op de vlucht naar een schuilkelder waar dood loert. Brokstukken drijven, lijfliederen dirigeren. Tinne wil vechten tegen de vuist ellende, de overheersing van de bezetter, de grove gesel verdriet, moord, verraad en zedenverval. Ze wil strijden om de rijkdom waarin haar windboei - de uitgesneden Carrie, na de dood van haar ouders, ook op 10 mei 1940, alom gekruisigd wordt door handtastelijkheden en zelfs een affaire heeft met een opponent - als goudvis ronddobbert en intrekt bij de grootouders. Tinne raakt ondergronds verankerd aan een verzetsbeweging.

Over de auteur

Frans Frengen (1948) leeft met zijn vrouw in Wemmel, aan de Brusselse rand. Hij heeft een zoon en bemint zijn geboortedorp Londerzeel. Hij was altijd een creatieve duizendpoot. Zijn verteltrant verbaasde menig leraar. De kinderen genoten nadien. Maar hijzelf verkoos zich onder te dompelen in de plastische kunsten en blijft nog steeds verwoed zoeken naar uniciteit. De liefde voor zijn moeder, dorp en moedertaal, dreef zijn pen opnieuw naar het geschrijf: vele kronieken ontwierpen zijn verhaal.

Productinformatie

ISBN
9789464310535 / 978-94-643-1053-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-02-2021
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
262
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ze kijkt bedroefd, herleest, acuut gapend doorheen het geurtapijt ook al welriekend van een klaarstomend middagmaal van Bonneken, kijkt even op, zucht erbarmelijk. Hoe reageer ik?

Ze moet nodige documenten meebrengen, eventueel bewijzen dat ze werkt. Onontkoombaar zal ze een loopbaan moeten vullen, diensten volbrengen in een Duitse fabriek of in dat knetterend land, dat toenmalig middelpunt, zo fobisch foeilelijk. Wij vonden, heden ten dage, "Maks" tussen rozen zonder doornen. Duitsland bezit de dag van vandaag herbergzaamheid.

Marinette krijgt het koud van angst op dit meticuleus moment. Afgrijzen ranselt wanhopig, kleinhartig in deze kleine spelonk, een hok, als in de bunker met Jeremias, zo ziet zij dat. Ze vindt geen boniment om dit te verkopen, zelfs niet aan haar mama. Ze frutselt de brief tussen de bloes. Ze weet nochtans, pijnigt haar houten kop, velen loven dat beetje, dat tikkeltje, de pure genster hoop, die Belgische werknemers aandurven door jonge mensen aan te werven om uit de handen te blijven van de deportatie. Eens achttien ontvang je een dergelijke brief, wordt je vriendelijk aangemaand - verplicht - om te werken of school te lopen of in Duitsland de handen uit de mouwen te steken, te "helpen" - zo wordt deze verplichte inlijving gezalfd, na een fout, getrapt als een zwiepend schot zonder balgevoel.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Scherven en vergeet-me-nietjes

Frans Frengen

Tinne, in stilte gebombardeerd tot kapitein van het verzet in haar dorp Lomaste (Londerzeel) en omstreken, ontpopt zich hier. Jong en knap, bevecht zij clandestien de overheersing. Ze broedt plannen tegen de bezetters, probeert de schobbejakken een hak te zetten. Volk en vrienden, waartoe het juwelenkistje Carrie behoort, wil Tinne doorheen beproevingen en ellende loodsen. Carrie, een schoonheid, wordt ondanks de verliefdheid, door een dorpsgenoot betrapt op zo’n affaire met een Duitser. Wanneer Tinne gesels over haar persoon opvangt, ontstaan er twijfels. Hoelang duurt haar verzet dan nog?

24,50
Voorkant cover

Handverlegen Handvest

frans frengen

De peuter Anaïscha vlucht uit haar land weg met de familie naar Europa: België. Op de miserabele boottocht wordt ze getuige van breed menselijke gevoelens en verwerpelijkheden van de menselijke diersoort, daardoor onbesuisd aangevreten beïnvloedt de vaderliefde d’r als een obsessie. Ze leert de ziekelijke Judge kennen. Ze belopen samen, onafscheidelijk de weg van schone menselijkheid, sluiten als het ware een pact, ‘n oorkonde. De twee kleuters verliezen elkaar snel uit het oog en vinden na twee decennia; zij bewoont immers ‘n ander werelddeel; elkaar weer voor een kort verblijf. Hun aantrekkingskracht laait weer op. Stilaan leren ze elkaar echt beminnen. Groeit het naar winst of verlies? Dat blijft de vraag…
22,99
Voorkant cover

Goudenregen, oog omhoog

Frans Frengen

Tinne, als kapitein bij het verzet in Londerzeel en omstreken, is een niet te versmaden eigenares (26 lentes in 1943) van een kruidenierswinkeltje. Ze voelt uiteindelijk dat het vijandelijk net zich nauwer sluit bij een vechten tegen de bezetting, waarbij de gemoederen van de bezetter intern oplaaien. Is het omdat zij de klokkenroof wil verijdelen? Loopt ze te veel in de schijnwerpers met haar aanwezigheid bij verzetsdagen met gijzelingen? Laat ze van haar pluimen? In ieder geval leidt dit tot moordpogingen op haar persoon.
23,50