Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Als uit twee dozen klaprozen

Auteur

Frans Frengen

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

Tinne, een knappe vrouw (23), eigenares van een kruidenierswinkeltje trouwt op 10 mei 1940: onder onheilswolken, oorlogsdreiging, dezelfde calamiteit als bij de Grote Oorlog waarin zij het levenslicht zag. De tijdsgeest rampspoed van de “achttien-daagse” oorlog jaagt haar op de vlucht naar een schuilkelder waar dood loert. Brokstukken drijven, lijfliederen dirigeren. Tinne wil vechten tegen de vuist ellende, de overheersing van de bezetter, de grove gesel verdriet, moord, verraad en zedenverval. Ze wil strijden om de rijkdom waarin haar windboei - de uitgesneden Carrie, na de dood van haar ouders, ook op 10 mei 1940, alom gekruisigd wordt door handtastelijkheden en zelfs een affaire heeft met een opponent - als goudvis ronddobbert en intrekt bij de grootouders. Tinne raakt ondergronds verankerd aan een verzetsbeweging.

Over de auteur

Frans Frengen (1948) leeft met zijn vrouw in Wemmel, aan de Brusselse rand. Hij heeft een zoon en bemint zijn geboortedorp Londerzeel. Hij was altijd een creatieve duizendpoot. Zijn verteltrant verbaasde menig leraar. De kinderen genoten nadien. Maar hijzelf verkoos zich onder te dompelen in de plastische kunsten en blijft nog steeds verwoed zoeken naar uniciteit. De liefde voor zijn moeder, dorp en moedertaal, dreef zijn pen opnieuw naar het geschrijf: vele kronieken ontwierpen zijn verhaal.

Productinformatie

ISBN
9789464310535 / 978-94-643-1053-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-02-2021
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
262
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ze kijkt bedroefd, herleest, acuut gapend doorheen het geurtapijt ook al welriekend van een klaarstomend middagmaal van Bonneken, kijkt even op, zucht erbarmelijk. Hoe reageer ik?

Ze moet nodige documenten meebrengen, eventueel bewijzen dat ze werkt. Onontkoombaar zal ze een loopbaan moeten vullen, diensten volbrengen in een Duitse fabriek of in dat knetterend land, dat toenmalig middelpunt, zo fobisch foeilelijk. Wij vonden, heden ten dage, "Maks" tussen rozen zonder doornen. Duitsland bezit de dag van vandaag herbergzaamheid.

Marinette krijgt het koud van angst op dit meticuleus moment. Afgrijzen ranselt wanhopig, kleinhartig in deze kleine spelonk, een hok, als in de bunker met Jeremias, zo ziet zij dat. Ze vindt geen boniment om dit te verkopen, zelfs niet aan haar mama. Ze frutselt de brief tussen de bloes. Ze weet nochtans, pijnigt haar houten kop, velen loven dat beetje, dat tikkeltje, de pure genster hoop, die Belgische werknemers aandurven door jonge mensen aan te werven om uit de handen te blijven van de deportatie. Eens achttien ontvang je een dergelijke brief, wordt je vriendelijk aangemaand - verplicht - om te werken of school te lopen of in Duitsland de handen uit de mouwen te steken, te "helpen" - zo wordt deze verplichte inlijving gezalfd, na een fout, getrapt als een zwiepend schot zonder balgevoel.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek