Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Scherven en vergeet-me-nietjes

Auteur

Frans Frengen

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
24 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Tinne, in stilte gebombardeerd tot kapitein van het verzet in haar dorp Lomaste (Londerzeel) en omstreken, ontpopt zich hier. Jong en knap, bevecht zij clandestien de overheersing. Ze broedt plannen tegen de bezetters, probeert de schobbejakken een hak te zetten. Volk en vrienden, waartoe het juwelenkistje Carrie behoort, wil Tinne doorheen beproevingen en ellende loodsen. Carrie, een schoonheid, wordt ondanks de verliefdheid, door een dorpsgenoot betrapt op zo’n affaire met een Duitser. Wanneer Tinne gesels over haar persoon opvangt, ontstaan er twijfels. Hoelang duurt haar verzet dan nog?

Over de auteur

Frans Frengen (1948), in het buitenland gekend als kunstschilder met de eigen stijl: fumagine (het schilderen met een vlam), heeft zijn eerste passie, schrijven, teruggevonden omwille van het boek voor zijn moeder, zijn haardvuur. Hij woont in Wemmel met Lydia George, in het dorp waar hij erkentelijkheid wil vinden zoals in zijn geliefkoosd Londerzeel. Hij sleept veel herinneringen mee aan meerdere dorpen als Blaasveld en Willebroek waaraan hij zijn gezondheid heeft te danken alsmede vele echte vriendschappen overal te velde.

Productinformatie

ISBN
9789464501216 / 978-94-645-0121-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
03-12-2021
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
334
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Het is niet zo vreselijk koud, een normale dinsdag in november, de zon heeft vandaag nog een aantal uren hard gewerkt. De aarde bekrachtigt dat, blijft achter, zittend op haar dorst, al heeft ze zich nog een stuk in haar botten gezopen, in pieken, bij de voorbije dagen. Zij zijn vandaag op bezoek bij Felix, ook een jachtwachter van het verzet. Hun drie fietsen liggen als gestapeld boven elkaar in de gracht. Ze stappen stilzwijgend naast elkaar. De armen blij ingehaakt. Zij met een brede glimlach tussen die lange zwarte golvende lokken onder een baret, niet die van de weerstand, dat zou opvallen, deze tegen de koude. Ze bekijkt hem, loert vragend naar zijn ogen. Dan weer met flikkerende ogen, als bij een trio, naar Felix ook lid van de verzetsbrigade aan haar andere arm. Mina is thuisgebleven, zij let op het huis. ‘Zo laat,’ roert Felix plots, hij haalt een zakuurwerk met ketting uit zijn bovenste zak. Zij hebben een vrijgeleide, eventueel voor alle voorvallen. Daar kunnen ze zich dan van bedienen op momenten dat ze een felle stank als deze willen gaan onderzoeken. Wat is er voorgevallen? Blijkbaar niets ernstig, maar het lijkt verdacht. ‘Gaan jullie maar, daar praalt het vliegtuig, waarschijnlijk geland op het vliegplein. Ik bind de fietsen weer aan elkaar, straks, verstop deze. Doe niets te snel, wacht desnoods, ik ben vliegensvlug weer in jullie buurt.’ Hij wijst. Ze zijn samen het huis uitgelopen. Maar, door het schrikbewind, moet Felix zijn paspoort gauw ophalen. Hij heeft het alweer vergeten. ‘Ik kom snel terug,’ hij spiegelt zich een klein ogenblik in hun ogen. Hij streelt haar wang, ‘voorzichtig, jij, als ik jou niet kende.’ ‘Doe maar, Felix, gauw een kus,’ ze zegt het zachtjes terwijl ze als uit gewoonte de mond zoenen, ‘we wachten op jou. Of nemen mogelijk … een kijkje.’ Ze handelt mysterieus, zonder veel tamtam. Daarom betast hij haar huid voorzichtig, natuurlijk kent hij Tinne. Wie houdt niet van haar. Zinspeling, generositeit en vriendschapsbanden smeden iedereen alom samen. ‘Kom,’ zegt ze, ‘Teppe, wij gaan daar beiden van hieruit eens een bougie branden, een licht opsteken.’

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Als uit twee dozen klaprozen

Frans Frengen

Tinne, een knappe vrouw (23), eigenares van een kruidenierswinkeltje trouwt op 10 mei 1940: onder onheilswolken, oorlogsdreiging, dezelfde calamiteit als bij de Grote Oorlog waarin zij het levenslicht zag. De tijdsgeest rampspoed van de “achttien-daagse” oorlog jaagt haar op de vlucht naar een schuilkelder waar dood loert. Brokstukken drijven, lijfliederen dirigeren. Tinne wil vechten tegen de vuist ellende, de overheersing van de bezetter, de grove gesel verdriet, moord, verraad en zedenverval. Ze wil strijden om de rijkdom waarin haar windboei - de uitgesneden Carrie, na de dood van haar ouders, ook op 10 mei 1940, alom gekruisigd wordt door handtastelijkheden en zelfs een affaire heeft met een opponent - als goudvis ronddobbert en intrekt bij de grootouders. Tinne raakt ondergronds verankerd aan een verzetsbeweging.

22,99
Voorkant cover

Handverlegen Handvest

frans frengen

De peuter Anaïscha vlucht uit haar land weg met de familie naar Europa: België. Op de miserabele boottocht wordt ze getuige van breed menselijke gevoelens en verwerpelijkheden van de menselijke diersoort, daardoor onbesuisd aangevreten beïnvloedt de vaderliefde d’r als een obsessie. Ze leert de ziekelijke Judge kennen. Ze belopen samen, onafscheidelijk de weg van schone menselijkheid, sluiten als het ware een pact, ‘n oorkonde. De twee kleuters verliezen elkaar snel uit het oog en vinden na twee decennia; zij bewoont immers ‘n ander werelddeel; elkaar weer voor een kort verblijf. Hun aantrekkingskracht laait weer op. Stilaan leren ze elkaar echt beminnen. Groeit het naar winst of verlies? Dat blijft de vraag…
22,99
Voorkant cover

Goudenregen, oog omhoog

Frans Frengen

Tinne, als kapitein bij het verzet in Londerzeel en omstreken, is een niet te versmaden eigenares (26 lentes in 1943) van een kruidenierswinkeltje. Ze voelt uiteindelijk dat het vijandelijk net zich nauwer sluit bij een vechten tegen de bezetting, waarbij de gemoederen van de bezetter intern oplaaien. Is het omdat zij de klokkenroof wil verijdelen? Loopt ze te veel in de schijnwerpers met haar aanwezigheid bij verzetsdagen met gijzelingen? Laat ze van haar pluimen? In ieder geval leidt dit tot moordpogingen op haar persoon.
23,50