de enige boekenuitgever voor jong talent

Veelgestelde vragen

Boekscout YO! is een uitgeverij voor kinderen vanaf 10 jaar. Je moet dus nog even wachten. Als je 10 bent, ben je van harte welkom.

Boekscout YO! is een onderdeel van Boekscout BV. Mensen vanaf 16 jaar kunnen terecht bij onze uitgeverij voor volwassenen: www.boekscout.nl. Kijk maar ‘ns op die website. We zien je manuscript graag verschijnen.

Je bent minderjarig, en dat betekent dat je op grond van de wet nog geen zaken mag doen. We willen daarnaast ook zeker weten dat je ouders het goed vinden om jouw boek bij ons te laten uitgeven.

Dat kunnen we zo gauw niet bedenken. In principe zijn alle onderwerpen goed. Als je een boek hebt klaar liggen, stuur het ons dan gerust door middel van het formulier toe. We kijken er graag naar, en na verloop van tijd hoor je van ons wat we ervan vinden. Denk er aan: betrek je ouders erbij!

De wet trekt wel een grens. Boeken die haat zaaien, die welbewust discrimineren, die tot geweld aanzetten geven we niet uit. Wat dat betreft benaderen we je net zoals we alle volwassen auteurs benaderen.

Wij zijn uitgevers. We gaan dus als uitgevers om met de boeken die we toegestuurd krijgen. We kijken dus naar de inhoud, beoordelen je verhaal of je gedichten. Zo’n uitgeverij, specifiek voor kinderen van 10 tot 15 jaar, is er niet in Nederland. En waarschijnlijk zelfs ook niet elders in de wereld. Iedereen kan tegenwoordig met een boek naar een copyshop, of naar een productiesite op Internet. Dat zijn geen uitgevers. Die printen exact wat je zelf hebt gemaakt, of dat nou goed en verantwoord is of niet. De mensen bij Boekscout YO! zijn professionals. Wij zorgen ervoor dat je boek helemaal goed en verantwoord is voordat het wordt geprint. Wij zijn uitgevers, wij maken werk van je boek. Pas als het helemaal goed is, zetten we het klaar om geprint te kunnen worden. Dat printen doen we niet zelf. We laten dat over aan een professionele printerij die er heel veel ervaring in heeft. Bij Boekscout YO! ben je dus niet afhankelijk van wat jijzelf aanlevert, maar van wat wij er met onze kennis van zaken van maken.

Ja. Ook bij Boekscout YO! is het uitgeven gratis. Je hoeft er dus niet voor te betalen. Alle auteurs van wie we het boek accepteren, krijgen van ons zelfs een gratis exemplaar van het boek.

Jazeker. Elders op de website zie je welke regels daarvoor gelden. Over het aantal overleggen we als we je boek hebben gezien en beoordeeld. Overigens: je móét natuurlijk geen foto’s of tekeningen in je boek. Als je een boek of een gedichtenbundel hebt geschreven zonder plaatjes erbij, is dat prima.

Te dik is het niet zo snel. Daarvoor hoef je dus niet meteen bang te zijn. Bij twijfel kan ook het aantal pagina’s onderwerp zijn van overleg nadat we je boek hebben gezien en beoordeeld.

Het is te dun als het minder dan 30 pagina’s telt. Je boek kan dan niet stevig genoeg worden gebonden.

Ja hoor. Wanneer je met de hele klas een boek hebt gemaakt, ben je van harte welkom om ons dat toe te sturen. Het is dan verstandig de juf, de meester of een docent namens jullie te laten optreden. Ook als je met je sportclub, of wat voor club dan ook, een boek hebt gemaakt, kun je het ons laten zien.

Natuurlijk. Een van jullie tweeën is dan de woordvoerder. Vul gewoon het formulier in waarmee je ook jullie boek toestuurt, en gebruik daarin alleen jouw gegevens. Zet helemaal in het begin van je boek dat je het met z’n tweeën hebt geschreven. Noteer daar ook de gegevens van je vriendin of je vriend. Daarna kun je het boek in het formulier uploaden. Als we jullie boek na onze beoordeling in onze uitgeverij accepteren, kunnen we alles daarna ook formeel regelen.

Je boek wordt in onze eigen winkel geplaatst: de webwinkel van Boekscout YO!.

We voeren in de kern eenzelfde concept als bij onze uitgeverij voor volwassenen: www.boekscout.nl. Dit betekent dat we aan jou geen voorwaarden stellen. Het enige wat we van je vragen is om ons een beetje op weg te helpen bij de eerste marktbenadering.

Natuurlijk! Je kunt ons altijd laten zien hoe jij het omslag hebben wilt. Het is voor ons goed om te weten wat jij ervan verwacht. Wij proberen altijd zoveel mogelijk om aan die verwachting te voldoen. We toetsen je idee daarbij wel aan haalbaarheid, commerciële werking en aan de mate van bewerkelijkheid.

Nee. Het werkt bij ons uitsluitend digitaal. In het formulier dat je invult als je ons je spullen gaat toesturen, kun je ook het Word-document plaatsen van je boek. Het komt dan bij ons ook op de juiste plek binnen. Papieren manuscripten kunnen we niet verwerken. Stuur ons die dus niet toe.

Ja. Kinderen konden met hun eigen boeken tot voor kort nergens terecht. Alleen bij een copyshop of bij een productiebureau op Internet. Niet bij een uitgever, dus. Heel soms accepteert een uitgever wel een boek van een kind onder de 16, maar alleen als het heel bijzonder is. En hoe jonger een auteur is, des te moeilijker is het om je boek uitgegeven te krijgen.

Boekscout YO! gooit de deuren voor alle kinderen open. Wij zijn er niet alleen voor ‘wonderkinderen’, maar voor alle kinderen van 10 tot 15 die zelf een boek hebben geschreven. We hebben tot nu toe ook geen enkele uitgeverij in het buitenland gevonden die specifiek voor kinderen werkt. We willen ons niet al te hard op de borst kloppen, maar àls er al uitgeverijen voor kinderen op de wereld bestaan, zijn het er maar heel weinig. Mogelijk is Boekscout YO! dus zelfs de enige in de hele wereld…

Staat je vraag hier niet bij? Misschien vind je ‘m terug in de veelgestelde vragen op boekscout.nl. Niet alle daar opgenomen vragen zijn van toepassing op Boekscout YO!, maar misschien vind je er toch wel de informatie die je zoekt. Klik hier om daar ook even een kijkje te nemen.

Uitgeven

Boekscout YO!

Tips bij het schrijven van je verhaal
Veelgestelde vragen YO!