geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Veelgestelde vragen

Insturen manuscript

Ja. Iedereen is bij ons welkom. Het verplicht je tot niets, maar het creëert wel mogelijkheden. En: je kunt je er bij Boekscout gegarandeerd nóóit een buil aan vallen. Wanneer we je manuscript vervolgens ook accepteren (je hebt bij ons een levensgrote kans), staat verder niets je in de weg. Stuur het dus gerust op.

Ja. Zonder meer. Boekscout ontvangt je manuscript graag om het op de publicatiemogelijkheden te kunnen screenen, en respecteert jouw rechten volop. Omdat jij automatisch het auteursrecht hebt op je eigen werk, mogen we er ook helemaal niets mee doen zolang jij geen afspraak met ons hebt gemaakt. Met het toesturen van je manuscript verplicht jij je tot niets, en verkrijgen wij nog geen rechten. Daarvoor is een contract nodig waaronder jouw en onze handtekeningen staan.

Onze manuscriptbeoordelaars ontvangen je manuscript en nemen het zorgvuldig door. Ze gaan er met alle zorg en respect mee om. Én ze nemen snel contact met je op. En dan begint het spannende, maar ook leuke proces. Je boek wordt beoordeeld, je wordt uitgenodigd voor de auteursbijeenkomst, je krijgt misschien een uitgeefcontract. En dán begint het pas echt… Lees hier een beknopte beschrijving over het uitgeven van je boek.
Stuur ons je manuscript gerust toe. Je hoort meestal binnen een week van ons.

Boekscout is een digitaal bedrijf, en werkt daarom alleen met digitale bestanden. Dat kan ook niet anders, want als je boek naar de drukker gaat, accepteert die ook alleen een digitaal bestand.

Tegenwoordig kun je teksten op papier erg goed inscannen op een scanner met een OCR-functie (optical character reader). Die leest de letters en zet ze om naar een digitaal geheel. Het is even wat werk, en je moet naderhand de teksten ook nog goed controleren op scanfoutjes, maar het is zeer de moeite waard. Je creëert er namelijk de grote kans mee dat Boekscout jouw manuscript accepteert, waarna we er een professioneel boek van maken dat ook in de boekwinkels besteld kan worden.

Uiteraard! De meeste traditionele uitgeverijen nemen de auteursrechten van de auteur over. Boekscout doet dat niet. Jouw boek komt uit jouw brein voort, en dan ben jij in onze ogen ook de enige rechthebbende.

Het enige recht dat Boekscout exclusief verwerft, is het exploitatierecht. Dit betekent: als jouw boek bij Boekscout wordt uitgegeven, hebben wij het exclusieve recht om je boek op de markt te brengen. Dat is ook wel logisch. Wij steken er heel veel geld in om je boek gereed te maken voor de markt. Jij betaalt als auteur helemaal niets. We dragen als enige alle kosten en alle risico's, dus is het ook wel zo fair dat wij die kosten weer kunnen terugverdienen.

Binnen het Nederlandse taalgebied zijn vele verschillen, maar ook heel wat overeenkomsten. Het doet er wat ons betreft dan ook niet toe of een auteur uit Groningen komt, uit Brabant, of uit België. Wat ons betreft zeggen we dus tegen alle Belgen die een boek hebben geschreven: je bent bij Boekscout van harte welkom!

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor ingezetenen van andere landen. Wij etaleren graag een universele instelling, dus: Join the party.

Jazeker! Jongeren van 10 t/m 15 jaar: jullie zijn bij Boekscout aan het juiste adres. We hebben voor jullie een aparte uitgeverij: Boekscout YO!. Dit is de enige echte boekenuitgeverij voor kinderen.

Heb je een boek geschreven? Een gedichtenbundel gemaakt? Een stripboek getekend? Je bent van harte welkom op de website van Boekscout YO!. Dat geldt ook als je met de klas een boek hebt gemaakt. Of bij je sportclub.

Klik maar door naar de website van Boekscout YO! en kijk wat je kansen zijn!

Andere thema's