geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Veelgestelde vragen

Insturen manuscript

Ja. Iedereen is bij ons welkom. Het insturen van je manuscript via het formulierverplicht je tot niets, maar het creëert wel mogelijkheden. En: je kunt je er bij Boekscout gegarandeerd nóóit een buil aan vallen. Je krijgt van ons namelijk altijd onze eerlijke mening! Wanneer we je manuscript vervolgens ook accepteren (je hebt bij ons een grote kans), staat verder niets je in de weg. Stuur het dus gerust op en wie weet kan jij binnenkort een boekpresentatie geven!

Ja. Zonder meer. Er gaan wel ‘ns verhalen rond over getroebleerde uitgevers die zich stiekem manuscripten toe-eigenen. Maar dat dateert nog uit het papieren tijdperk. Je digitale document van tegenwoordig heeft automatisch een tijdstempel. Je kunt dus altijd aantonen dat jij de rechthebbende bent. Wij bevestigen ook de ontvangst van jouw manuscript; dat biedt extra veiligheid. Maar voor de zekerheid en jouw geruststelling toch hierbij onze harde garantie: we gebruiken je manuscript alleen om te kunnen vaststellen welke publicatiemogelijkheden het bij ons kan hebben. Verder doen we er niets mee. Pas als we met elkaar een uitgeefcontract hebben afgesloten, gaan we er conform de daarin gemaakte afspraken mee aan de slag.

Onze manuscriptbeoordelaars ontvangen je manuscript en nemen het zorgvuldig door. Ze gaan er met alle zorg en respect mee om. Én ze nemen snel contact met je op. En dan begint een spannend, maar ook leuk proces. Je manuscript wordt beoordeeld, je wordt uitgenodigd voor een auteursbijeenkomst en je krijgt misschien een uitgeefcontract. Maar dán begint het pas echt … Lees hier een beknopte beschrijving over het uitgeven van je boek.

Stuur ons je manuscript gerust toe.

Boekscout is een digitaal bedrijf, en werkt daarom alleen met digitale bestanden. Dat kan ook niet anders, want als je boek naar de drukker gaat, accepteert die ook alleen een digitaal bestand.

Tegenwoordig kun je teksten op papier erg goed inscannen op een scanner met een OCR-functie (optical character reader). Die leest de letters en zet ze om naar een digitaal geheel. Het is even wat werk, en je moet naderhand de teksten ook nog goed controleren op scanfoutjes, maar het is zeer de moeite waard. Je creëert namelijk de grote kans dat Boekscout jouw manuscript accepteert, waarna we er een professioneel boek van maken dat ook in de boekwinkels besteld kan worden.

Uiteraard! De meeste traditionele uitgeverijen nemen de auteursrechten van de auteur over. Boekscout doet dat niet. Jouw boek komt uit jouw brein voort, en dan ben jij in onze ogen ook de enige auteur.

Het enige recht dat Boekscout exclusief verwerft, is het exploitatierecht. Dit betekent: als jouw boek bij Boekscout wordt uitgegeven, hebben wij het exclusieve recht om je boek op de markt te brengen. Dat is ook wel logisch. Wij steken er tijd, geld en aandacht in om je boek gereed te maken voor de markt. Jij betaalt als auteur helemaal niets. Wij dragen als enige alle kosten en alle risico's, dus is het ook wel zo fair dat wij die kosten weer kunnen terugverdienen.

Binnen het Nederlandse taalgebied zijn er veel verschillen, maar ook heel wat overeenkomsten. Het doet er wat ons betreft dan ook niet toe of een auteur uit Groningen komt, Brabant, of België.

Wat ons betreft zeggen we dus tegen alle Belgen die een boek hebben geschreven: je bent bij Boekscout van harte welkom! Heel veel landgenoten gingen je voor. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor ingezetenen van andere landen. Join the party!

Jazeker! Jongeren van 10 t/m 15 jaar: jullie zijn bij Boekscout aan het juiste adres. We hebben voor jullie een aparte uitgeverij: Boekscout YO!. Dit is de enige echte boekenuitgeverij voor kinderen.

Heb je een boek geschreven? Een gedichtenbundel gemaakt? Een stripboek getekend? Je bent van harte welkom op de website van Boekscout YO!. Dat geldt ook als je met de klas een boek hebt gemaakt. Of bij je sportclub, theatervereniging … de mogelijkheden zijn eindeloos!

Klik maar door naar de website van Boekscout YO! en kijk wat je kansen zijn!

Andere thema's