De Bokkerijders - Voor Galg en Rad, d’r Roeije Foex

Arthur Moonen Sr.

Category: (Local) History

€ 19,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De historie van de Bokkerijders is voor velen interessant en ook door veel auteurs vastgelegd in boeken. Echter, deze mensen hadden ook veelal kinderen. Over deze kinderen is weinig of helemaal niets geschreven maar ze waren er wel. Ook erfden ze de nadelen van hun geëxecuteerde ouders. Ze werden wees, bedelarm, dakloos en wat dies meer zij. De o zo humane, menslievende geestelijkheid, die hier eigenlijk iets aan had moeten doen, keek gewoon de andere kant uit. Van de adel en de rijken hadden ze uiteraard helemaal niets te verwachten. Ook justitie deerde het niet wat met deze kinderen gebeurde. Is het dan vreemd dat ook deze kinderen zich schuldig gingen maken aan diefstal enzovoorts en zelfs in latere bendes op het toneel verschijnen? Dit zou in onze tijd hoogstwaarschijnlijk nooit zover komen, alhoewel het hier en daar toch nog gebeurd.

Het verhaal in dit boek licht een tipje van de sluier op hoe het deze kinderen verging en hoe justitie, adel en de geestelijkheid hun plicht schromelijk verzuimden. Het lot van deze kinderen werd bezegeld door hun handelwijze van machtwellust, materialisme en hoogmoed.

From the book

Nu wordt het d’r Hiër Pesjtoër te gortig. Wat? Hier op de Pastorie vloeken? Godslasterend schreeuwen? De adel beledigen? Dat gaat zo maar niet! Hier zal hij de Schout van op de hoogte stellen. Dit voorval zal nog een staartje krijgen. Meteen daarna stoot D’r Hiër Pesjtoër Caspar de openstaande deur uit. Als hij de trappen af rent, roept hij d’r Hiër Pesjtoër nog na dat hij hier nog spijt van zal krijgen.
Het is ondertussen donker geworden en Caspar keert moedeloos en zonder eten terug naar de huijmiet. Als hij onderweg langs hoeve Tenelen komt, lopen daar nog een tiental hinne in de wei. Dat is een buitenkansje want op de hoeve brandt geen licht.

Caspar breekt een dikke tak van een boom langs de weg en kruipt over de meideurehegk het weiland in. Stiekem sluipt hij naar de hinne en haalt uit met de tak. Een hoop gekrijs en getok en daar liggen vier hinne spartelend op de grond. Caspar grijpt ze snel en draait ze een voor een de nek om. De andere hinne zijn op de vlucht geslagen richting het hinnehok. Meteen daarna is het weer stil. Caspar grijpt de hinne snel bij hun nekken en kruipt weer over de heg terug de weg op. In het donker zal niemand zien wat hij links en rechts in zijn handen heeft. Het zal in ieder geval een lekker maaltje worden voor de kleintjes. Als Caspar uiteindelijk langs ‘t Kepèlke aan Den Tenelen is, kan hij de twee dikke bomen op de heuvel al zien. Daar moet hij zijn, daar staat de huijmiet. Het is hooguit nog een paar minuten lopen.

de Bokkerijders

About the author

De fascinatie voor het fenomeen Bokkerijders zit ingenesteld in het brein van Arthur Moonen Sr. en zal er wellicht nooit meer uit gaan. Eerdere werken van deze auteur in de serie over de Bokkerijders zijn ‘De vilders aan de galg’ en ‘De zoon van Nölleke van Geleyn’.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Bokkerijders - Voor Galg en Rad, d’r Roeije Foex

Author:

Arthur Moonen Sr.

Category:

(Local) History

Number of pages:

134

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

26-04-2018

ISBN:

978-94-0224-488-5 / 9789402244885

Price:

€ 19,00

Language

Dutch