Het verhaal vond ik boeiend,te meer omdat mijn familie onlangs een streekmuseum met als onderwerp Schinderhannes bezocht had.Zodoende heb Ik na een klein artikel in de ‘LIMBURGER’ dit boek aan-geschaft.Een laatste opmerking; er staan nogal wat fouten m.b.t. de naamvallen in de tekst.der schwarze Peter/den schwarzen P. En sommige Duitse schrijfwijzen ;Amtsmann, Heette de betreffende persoon Buckler -zie omslag- of Buckler, met Umlaut- zie pag.3
De Bokkerijders
De Bende van Schinderhannes - De Bende van Schinderhannes
- Auteur
-
Arthur Moonen
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geschiedenis
- Reviews
- 3,0 / 5 (1 reviews )
- Prijs
- € 18 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)
Samenvatting
In dit boek wordt duidelijk dat men aan de andere kant van de tegenwoordige grenzen anders omging met verdachten en veroordeelden. Geen wazige praktijken om mensen te arresteren. Geen beul en martelingen om mensen tot een (valse) bekentenis te dwingen. Geen in beslag genomen bezittingen waar Schout en Schepenen zich aan verrijkten. Als er geen of amper bewijs was voor de verdenkingen werden mensen zelfs vrijgesproken. Ook konden de verdachten gebruik maken van advocaten en raadsheren voor hun verdediging. Ook al waren de machthebbers op dat moment de Fransen, Karolingische wetten waren verboden. Mensen werden humaner behandeld en bestraft. Bekentenissen werden vrijwillig afgelegd.In onze contreien zou en moest iemand veroordeeld worden. Gevangenisstraf of een andere straf bestond nauwelijks of niet. De Schout nam schijnbaar alleen genoegen met de doodstraf en de hele boel in beslag nemen. De familieleden van de geëxecuteerden werden niet alleen weduwe of wees, maar ook nog bedelarm en dakloos. Dat waren de rechten die de mensen in Overmaeze hadden. Gelukkig hebben de Franse bezetters in de 18e eeuw niet alleen ellende en oorlog naar onze streken gebracht, maar ook goede dingen waar wij in de 21e eeuw nog steeds voordeel aan hebben.
Over de auteur
Arthur is al sinds zijn jeugd gefascineerd van het fenomeen Bokkerijders. In zijn privécollectie bevinden zich meer dan 100 boeken over deze mensen in de 18e eeuw, temer omdat het de geschiedenis is van zijn geliefde Limburg. In de "Hollandse geschiedenisboeken" vindt men hierover helemaal niets terug. Dat is een van de redenen waarom hij, voornamelijk voor de Nederlandse en Belgische Limburgers, probeert de sluier op te lichten en hun ook iets over hun eigen geschiedenis te laten lezen. Een geschiedenis die vele malen interessanter is als de geschiedenis buiten het oude Hertogdom Limburg.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464312379 / 978-94-643-1237-9
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 09-04-2021
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geschiedenis
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 112
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk
In mijn vorige boek ben ik met mijn verhaal uitgeweken naar de oostelijke kant van het huidige Limburg, namelijk Kerkrade en de Duitse grensstreek. Deze keer ga ik over de huidige grens naar de nabij liggende gebieden aan de Rijn. Door veel historici wordt aangenomen dat na 1776 het tijdperk van de Bokkerijders voorbij was. Echter, tussen de eerste en tweede periode van deze bendes was het ook even rustig voordat het fenomeen weer de kop opstak. Bovendien duurde het niet meer lang voordat Napoleon met zijn legers een groot gedeelte van Europa zou bezetten. Gezag, bestuur en administratie werden toen overgenomen door Franse ambtenaren of personen die door de Fransen werden benoemd. In de documenten van diverse archieven heb ik ook ontdekt dat de bende van Schinderhannes, en diverse andere bendes in het Rijnland, contact hadden, ook na 1776, met de Meerssener Bokkerijdersbende en andere Bokkerijders uit de beide Limburgen. Daaruit vloeit dan ook mijn vermoeden voort, dat het na de massa-executies bij lange na nog niet was afgelopen met de Bokkerijders. We vinden over de Bokkerijders na 1776 weinig of niets meer terug in de archieven in onze contreien, maar dit wil niet zeggen dat ze niet meer actief waren. Ik ben er in ieder geval zeker van overtuigd dat wel allerlei roversbendes actief bleven.