De Bokkerijders
De bende van Geerlingh
- Auteur
-
Arthur Moonen Sr.
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geschiedenis
- Prijs
- € 22 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
Productinformatie
- ISBN
- 9789463895385 / 978-94-638-9538-5
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 16-08-2019
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geschiedenis
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 270
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk
In tijd van niets is de tuinpoort open. Acht stevige kerels dringen stilletjes naar binnen. Ze lopen om het huis heen en gaan bij de voordeur staan. Allemaal halen ze het doosje met roet uit hun zakken en maken hun gezichten zwart. Geerlingh vraagt fluisterend om de wapens en het gereedschap. Twee complicen gaan tegen de voordeur staan met een boor. Ze zoeken de zwakste plek van de deur. Dit duurt maar heel even. De andere bendeleden staan rondom Geerlingh met hun wapens in de aanslag. Geerlingh zegt dat de Schout aan de voorkant slaapt. Hij gaat er met D’r Sjlumme naartoe. Twee complicen moeten buiten de wacht houden zodat niemand kan ontsnappen. De dienstmeid slaapt aan de achterkant, links de trap op. Ze moeten er voor zorgen dat ze niet begint te gillen. De knecht moet als eerste afgemaakt worden. Geerlingh vraagt aan D’r Sjlumme of hij in de schuur slaapt. Maar hij is zo in gedachten dat hij niet hoort wat Geerlingh zegt. Hij staat hier wel met een dolk in zijn hand maar zijn gedachten zijn ergens anders. Hij wil graag vluchten en de pastoor waarschuwen maar hoe? Alweer vraagt Geerlingh hem of de knecht in de schuur slaapt. Hij schrikt en zegt met schorre stem dat de knecht daar normaal altijd slaapt. Geerlingh gaat nu voor hem staan. Hij heeft een vlijmscherp mes in zijn hand. De vreselijk blik in zijn ogen doet D’r Sjlumme een stap achteruit wijken. De complicen weten niet wat ze hiervan moeten denken. Verbaasd blijven ze staan en wachten af wat er gebeuren gaat.
D’r Sjlumme krijgt het bevel om, meteen als ze binnen zijn, naar de slaapkamer van de Schout te lopen. Geerlingh zal hem volgen. D’r Sjlumme moet op het bed springen en de Schout grijpen. Hij moet voorkomen dat hij begint te roepen. Geerlingh zal de rest regelen. D’r Sjlumme kijkt roerloos in de ogen van Geerlingh en voelt dat zijn tijd gekomen is. Hij staat klaar om zich te verdedigen. Hij heft zijn mes. Maar Geerlingh heeft dit zien aankomen. Hij springt boven op D’r Sjlumme en...
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek
Ook van deze auteur
De Bokkerijders De zoon van Nölleke van Geleyn
Arthur Moonen Sr.
Dit verhaal is louter verzonnen, maar de door de Bokkerijders gepleegde feiten hebben wel degelijk plaatsgevonden. Hoe de feiten in het echt zijn gepleegd, is louter giswerk. De bekentenissen onder tortuur en de opgetekende protocollen garanderen niet dat dit de werkelijkheid schetste. Echter, zo zou het gebeurd kunnen zijn... De Bokkerijders geeft een stuk Oud-Limburgse historie mee die eenieder zou moeten kennen.
De Bokkerijders De vilders aan de galg
Arthur Moonen Sr.
Dit boek is geen opsomming van feiten en data. De Bokkerijders - De vilders aan de galg is een spannend verhaal over het ontstaan van de eerste bende der Bokkerijders. Deze belevenissen van de beruchte vildersfamilie Ponts, de familie Beckx en andere vilders, spelen zich af tussen 1730 en 1744 in het Hertogdom Limburg.
De personen in dit verhaal hebben echt geleefd en alle incidenten hebben echt plaatsgevonden. Hoe het precies is gegaan kunnen alleen deze personen vertellen. Maar helaas zijn ze er niet meer. Tevens geeft het een tijdsbeeld hoe de mensen werden onderdrukt en gebruikt door de adel, de geestelijkheid en de toenmalige heersers.
Voor iedereen nu eens geen ‘Vaderlandse Geschiedenis’ zoals op de basisschool. In dit boek een stuk geschiedenis uit eigen land, waarvan de meesten nauwelijks iets of helemaal niets weten. De Bokkerijders geeft een stuk Oud-Limburgse historie mee die eenieder zou moeten kennen.
De Bokkerijders Joannes Dirckx alias Den Dock
Arthur Moonen Sr.
Bokkerijders hebben nooit een kasteel waar dan ook overvallen. De personen die in dit verhaal de revue passeren hebben wel degelijk echt geleefd en diverse gebeurtenissen hebben ook echt plaatsgevonden. De rest van het spannende verhaal is ontsproten aan de fantasie van de auteur.
Desalniettemin een spannend verhaal dat u meeneemt naar en inzicht geeft in de discriminerende houding tegenover de streekbewoners door de adel, de geestelijkheid en overheid in de 18e eeuw in het oude Hertogdom Limburg. Tevens schetst het verhaal een beeld van de armoedige levensomstandigheden van de Limburgers en de verschillen tussen arm en rijk waardoor de bendes van de Bokkerijders uiteindelijk noodgedwongen ontstonden.
De Bokkerijders Voor Galg en Rad, d’r Roeije Foex
Arthur Moonen Sr.
Het verhaal in dit boek licht een tipje van de sluier op hoe het deze kinderen verging en hoe justitie, adel en de geestelijkheid hun plicht schromelijk verzuimden. Het lot van deze kinderen werd bezegeld door hun handelwijze van machtwellust, materialisme en hoogmoed.
De Bokkerijders D'r Toebacksman va Clumme
Arthur Moonen Sr.
De Bokkerijders Joannes Kersten Veldbode van den Dreye Voeghel
Arthur Moonen Sr.
De boeken van Arthur zijn een aanvulling op de z.g. “Vaderlandse Geschiedenis”. Helaas vindt men hierin niets terug over de historie van het oude Hertogdom Limburg. Limburgers weten amper iets over hun historie en hebben met de z.g. Hollanders weinig gemeen wat betreft geloof, cultuur, festiviteiten en historie. Het is dan ook niet vreemd dat er wel iets over de Bokkerijders bekend is, maar het naadje van de kous is niet bekend. Hierin probeert Arthur met zijn boeken duidelijkheid te brengen zodat de verzonnen verhalen over de Bokkerijders tot het verleden behoren. Zijn boeken gaan over mensen die echt hebben geleefd en ook echt veroordeeld en geëxecuteerd zijn. Hoe men tot bekentenissen kwam is in alle gruwelijkheid beschreven. Men kan zich dan ook afvragen of deze mensen werkelijk schuldig waren. Tevens wie beestachtiger was, de Bokkerijders of de Schout en zijn Schepenen.
De Bokkerijders De Bende van Schinderhannes - De Bende van Schinderhannes
Arthur Moonen Sr.
De Bokkerijders D'r Herberg in de Hiëck biej Clumme
Arthur Moonen Sr.
De Bokkerijders De bende van Joannes Vincken alias Den Generael
Arthur Moonen Sr.
Deze keer laat Arthur de lezer op een heel spannende manier een kijkje nemen achter de schermen. We zullen zien waarvan de eerste bendeleden van de Bokkerijdersbende werden verdacht en waarvoor ze werden aangeklaagd. Ook hoe ze werden gearresteerd en opgeborgen in de kerkers van diverse kastelen. Verder zal hij ingaan op de verhoren die met de nodige gruwelijke manieren van foltering gepaard gingen. Tevens zal duidelijk worden op welke manier de verklaringen van de bendeleden werden verkregen. Fatsoensrakkers zoals Schout en Schepenen worden niet buiten beschouwing gelaten. De lezer krijgt inkijk op het sadistische brein van deze heren van Justitie en hun manier om de meest gruwelijke en onmenselijke executies te laten uitvoeren. De beul en zijn knechten deden in de Rechtszaal en op het schavot hun uiterste best, om de aangeklaagde hevigste pijnen te laten lijden of de al veroordeelde zo lang mogelijk te laten lijden. Dit alles gebeurde op een beestachtige manier totdat soms de dood er op volgde. Al deze rechtsgeldige handelingen van de handhavers van de wet werden zonder protest goedgekeurd door de Rooms Katholieke Kerk en haar vertegenwoordigers. Voor deze overtredingen van de wet krijgt men op de dag van vandaag een korte gevangenisstraf of zelfs een voorwaardelijke straf. Een werkstraf is ook mogelijk. In de 18e eeuw, waar de Kerk en de adel machtige instituten waren en iedereen naar hun pijpen moest dansen kreeg men zelfs voor het stropen van een konijn de doodstraf. Bovendien hield de kerk de adel de hand boven het hoofd, want bij de adel was veel geld te halen. Geld, rijkdom en bezittingen speelden een grote rol, iets waarvan iedereen, behalve het gewone volk, profiteerde. Het gewone volk was massa en mocht verhongeren.