Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Bokkerijders
D'r Herberg in de Hiëck biej Clumme

Auteur

Arthur Moonen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
16 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

In dit boek vertelt Arthur over het reilen en zeilen van de beruchte herberg in de Hiëck, oftewel de Heek tussen Klimmen en Valkenburg aan de Geul. Deze herberg was niet alleen het eigendom van een van de beruchtste leiders van de Bokkerijders, namelijk Anthoon Bosch, maar ook het toneel van veel plannen van overvallen en inbraken. Ook lezen we over de eerste contacten met de chirurg en hoofdman Joseph Kirchhoffs uit Herzogenrath. De dochter van Anthoon Bosch, namelijk Geertruid Bosch speelt ook een voorname rol in dit boek en het hele gebeuren in de 18e eeuw. Ogenschijnlijk werd zij aangezet door haar vader om in mannenkleding deel te nemen aan de overvallen en inbraken. In de herberg liet zij zich ook niet onbetuigd van het een en ander. In ieder geval weer een spannend verhaal dat de lezer nieuwsgierig moet maken over de lotgevallen van de Bokkerijders in het Limburgse heuvelland.

Over de auteur

Door een verhaaltje van een dorpsbewoner is Arthur op het idee gekomen om hierover dit boek te schrijven. Echter wel op een historisch verantwoorde wijze, dus niet van horen zeggen. Ook hiervoor heeft hij weer de archieven nageplozen. Daar er nu al een aantal boeken van zijn hand over de Bokkerijders zijn verschenen, zullen er hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog een aantal exemplaren verschijnen. Het verhaal van deze mensen die een belangrijk deel van de Limburgse geschiedenis hebben veroorzaakt is bij lange na nog niet klaar.

Productinformatie

ISBN
9789464318814 / 978-94-643-1881-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-10-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
142
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ritzen ligt in bed als hij gemorrel aan de keukendeur hoort. Hij roept op de dienstmeid en meteen hoort hij dat er met iets zwaars op de deur wordt gebonsd. Maar Ritzen is niet van gisteren en zeker niet bang. Meteen springt hij uit zijn bed en grijpt zijn geweer. Dit hangt altijd geladen aan zijn bed. Hij gooit wat kruit op de kruitpan, klapt ze dicht en sluipt stiekem naar de keuken. Als hij weer gebeuk op de keukendeur hoort schiet hij zijn geweer, door de keukendeur naar buiten, af. De kogel boort zich fluitend door de donkere nacht en een van de complicen, Hendrick Collaris, wordt getroffen. Maar hij raakt maar lichtgewond. De bandieten die bij de keukendeur bezig zijn storen zich niet aan het schot en gaan vlijtig verder. Ze rammen zo hard met een zware balk tegen de deur dat de splinters in het rond vliegen. Het duurt nu niet lang meer voordat de deur onder het geweld bezwijkt.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Mariska op 11-11-2021
In dit verhaal is eens echt duidelijk dat het gewone mensen waren zoals jij en ik met allerlei behoeften die wij nu ook hebben. Ook is duidelijk dat de kerk met hun aanhang geen moer gaf om de gewone mensen. Geld en macht speelde alleen een rol zo ook bij de adel en de zogenaamde rechters die helemaal nergens verstand van hadden. Uiteindelijk was de bevolking het haasje en moest zich alles maar laten welgevallen. Tot op vandaag is er niet echt veel veranderd. Alleen marteling en de doodstraf zijn verdwenen.
door Christiane Hermans op 20-04-2023
De goede oude tijd hoort men de ouderen altijd zeggen. Nou, die tijd zou ik niet hebben willen meemaken. Moonen beschrijft die tijd een beetje als een film. Ik werd meegenomen in zijn verhaal en het was of ik er midden in stond. Ook mooi dat de personen uit het verhaal achterin het boek beschreven worden. Zo kan men zich een voorstelling maken wat het voor mensen waren. Ik kan me wel goed voorstellen nu, waarom sommigen lid werden van de bende. Wat moet je als je niets meer te eten hebt voor je kinderen en voor jezelf. De geestelijken en de adel waren toen nog grotere smeerlappen als dat ze nu nog zijn.