De Bokkerijders - D'r Toebacksman va Clumme

Arthur Moonen Sr.

Category: (Local) History

€ 19,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jacques Roosen alis D’r Toebacksman van Clumme was een marskramer die met voornamelijk tabak en andere artikelen de Limburgse boerderijen, huizen en herbergen afstruinde. Als lid van de Bokkerijders zag hij hierdoor kans om de bende te voorzien van interessante inlichtingen omtrent de buit die hier en daar te halen was. Ook de ontwikkelingen op het kasteel van Wittem en de hieruit voortvloeiende gebeurtenissen maken het spannend om het verhaal te lezen. Het uiteindelijke plot van het verhaal maakt alles nog spannender en interessanter. Nagenoeg alle personen in het verhaal hebben echt geleefd en veel gepleegde feiten zijn echt gebeurd. Bijna alle personen uit het verhaal hebben uiteindelijk de door hen gepleegde feiten met de dood moeten bekopen op het schavot van de beul.

From the book

Toen ze een poosje onderweg waren werden ze op de weg van Mergeroate naar Gullepe door de Bokkerijders overvallen. Die lagen in een hinderlaag in de berm van de weg. De overval kwam zo onverwacht dat ze geen tijd hadden om snaphaenen of degens te gebruiken. Het paard van Otto werd bij de teugels gepakt door een van de overvallers. Op hetzelfde moment floot er een kogel langs zijn hoofd. Dat de kogel zijn hersens niet doorboorde heeft hij te danken aan een meisje. Toen die rover een muscette op hem richtte sprong zij uit het struikgewas. Ze gaf de bandiet een flinke duw. Hierdoor miste de kogel hem op een haar na. De Graaf wil weten wie dat meisje was. Bovendien vraagt hij zich af wat een meisje, alleen in het holst van de nacht, op een dergelijke onheilsplek doet. Ze had wel durf. Waar is ze nu? Otto moet haar onmiddellijk halen. De Graaf wil haar belonen voor haar hulp. Otto verteld dat het meisje helaas niet met hen is meegereisd. En ze is al helemaal niet hier in Wittem op het kasteel.

Hij weet ook niet wie ze is en waar ze is gebleven. De bandieten hebben haar tijdens de overval weggesleurd door de struiken. Weer begint de Graaf te vragen. Waarom hebben ze haar dan niet meegebracht? Otto denkt dat ze bij de Bokkerijders hoorde. Ze wilde echter op dat moment een moord voorkomen. Op een gegeven ogenblik zag hij het lemmet van een hertsfenger in het maanlicht glinsteren. Die haalde het meisje onder haar keurslijfje vandaan. Meteen daarna schreeuwde de bandiet, die het schot loste, het uit van de pijn. Zoals hij al zei, twee bandieten grepen haar en sleepten haar weg in het struikgewas. Otto en Bor konden niets doen. Ze werden weer aangevallen door de Bokkerijders. De Graaf is zeer onder de indruk van dit verhaal. De schurken zullen het meisje zeker vermoorden. Dat weet hij nu wel bijna zeker. Wie weet trouwens wat ze haar nog meer zullen aandoen?

Otto vervolgt zijn verhaal. Het was pikdonker en maar af en toe scheen de maan door de wolken. Als hij goed geteld heeft waren het vijf Bokkerijders. Door het ontstane tumult geschreeuw en geworstel werd zijn paard schichtig en begon te steigeren. Hierdoor kon hij zich niet goed verdedigen. Met de hulp van Bor kon hij het wel redden, want Bor vocht als een leeuw en takelde de bandieten behoorlijk toe. Na een poosje sloegen de Bokkerijders op de vlucht en verdwenen in de richting van Gullepe. Ze vloekten en kermden van de pijn. Bor wordt door de Graaf bedankt voor zijn dappere inzet. Maar hij sputtert tegen. Hij zegt dat Otto niet alles verteld. Ondanks het feit dat zijn paard wild steigerde, heeft ook hij behoorlijk rake klappen uitgedeeld.

About the author

De fascinatie van het fenomeen Bokkerijders houdt niet op bij Arthur. Hij verdiept zich niet alleen in de mensen zelf maar ook hoe ze woonden, welke beroepen ze uitoefenden, wat ze aten, met welke munten ze betaalden en hun dagelijkse bezigheden. Hun gepleegde feiten en veroordelingen zijn ontrokken aan de gerechtsprotocollen uit die tijd, te vinden in allerlei archieven. Nadat Arthur reeds vier boeken/verhalen over de Bokkerijders heeft doen verschijnen is dit het vijfde boek/verhaal in de serie over de Bokkerijders. De verhalen spelen zich steeds af in een andere streek of dorpen in het oude Hertogdom Limburg.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Bokkerijders - D'r Toebacksman va Clumme

Author:

Arthur Moonen Sr.

Category:

(Local) History

Number of pages:

152

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

07-12-2018

ISBN:

978-94-022-4957-6 / 9789402249576

Price:

€ 19,49

Language

Dutch