Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het went nooit
Manisch depressief bipolair pieken dalen

Auteur

Jan Kleene

Uitvoering
Paperback
Reviews
3,7 / 5 (3 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wanneer Jan in 1959 geboren wordt in het mooie waterdorp Giethoorn, is hij een gewoon kind. Als kind had hij geen last van manische depressies, ook wel bipolaire stoornis genoemd, en ging hij naar het middelbaar onderwijs, de HAVO. Na drie jaar veranderde de levenslustige jongen in een schuw en teruggetrokken wezen, die na de depressie als een raket in een manie schoot. Hij werd dan heel druk, wilde overal tegelijk zijn en beloofde van alles wat hij later niet na kon komen. In zijn volwassen en persoonlijk leven kon hij niet functioneren. De ziekte is ongeneeslijk en ook nu moet hij er mee leren leven.

Over de auteur

"Ik kom uit Giethoorn en lijd al veertig jaar aan manische depressies, ook wel bipolaire stoornis genoemd. Dit werd  als een taboe gezien, maar  ik ben de schaamte voorbij. In mijn jongste jeugd was de ziekte nog niet zichtbaar. Vanaf mijn pubertijd werd mijn leven gekweld door pieken en dalen. Er zijn vooroordelen en ik voelde mij onbegrepen. Ik wil alles met u delen en heb dat verpakt in een boeiend verhaal."

Productinformatie

ISBN
9789402220322 / 978-94-022-2032-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-10-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
178
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik heb er mijn hele leven mee geworsteld, een strijd die ik nooit kon winnen. Het is een oneerlijke competitie waar wel toeschouwers zijn, maar er valt niet veel te juichen, alleen zullen ze soms het veld op rennen om de speler bij te staan. Toen ik vijftien werd ontwaakte ik op een morgen en voelde me manisch en depressief, nee zo werkte het niet. Het is er ingeslopen, net als een moordenaar. Het greep me bij de keel en heeft me nog net niet gewurgd, maar in deze greep moest ik blijven vechten. Het is een hel op aarde, je bent er voor op de vlucht, maar de achtervolger is steeds sneller dan jij, de strijd is van tevoren al beslist. Wanneer je werkt of studeert bemoeit de ziekte zich daar ook al mee. Het beïnvloed je manier van werken. Je trekt je somber terug of je walst overal overheen, dat laatste is verrekte irritant. Je bent je ook niet bewust van je omgeving, je gaat je eigen gang en trekt je niets van anderen aan. Bij een depressie ben je somber en verdrietig. Er komt niets uit je handen, je verwaarloost jezelf en hebt totaal geen behoefte aan wie of wat dan ook. Ik lig het liefst in bed met de spreekwoordelijke deken over mij heen. Ik heb het liefst geen telefoon of bezoek, de hele wereld moet worden buiten gesloten. Bij een manie ben je euforisch, uitgelaten. Ik wil overal tegelijk zijn en ik ben vooral alleen met mezelf bezig. Ik druk in woord en gevaar, onverantwoord bezig en druk, vooral heel erg druk. Deze twee componenten vormen dus de ziekte manische depressie, een heel brokje ellende, waarvan je het gevecht nooit zult winnen.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

☆ ☆ ☆ door G Talsma op 24-02-2017
Mooi geschreven levensverhaal. Met een klein deel betreffende bipolariteit.
door Caroline Major op 13-06-2024
Jan heeft in zijn boek goed weergegeven hoe gelukkig en onbevangen hij was in zijn jeugd. Met zeer herkenbare en zelf ervaren onschuldige streken. Helaas is hij het slachtoffer van zijn brein geworden. Daarmee dient hij zijn leven te leven, hetgeen een zware opgave is. Ondanks de moeilijke weg, die hij reeds is gegaan en nog zal gaan, weet hij zijn leven te leven. Dit beschrijft hij, op zijn manier, in zijn boek. Zijn manier van schrijven, humor, twijfel en iets van boosheid zorgt ervoor dat je het boek blijft lezen. Hoe gaat zijn leven vorm krijgen vraag je als lezer af.
door Elise mattens op 13-06-2024
Dat ‘het moeten’ van het minimaal 15 woorden staat mij helemaal niet aan.
Mijn hemel wat ‘moet’? Nou ja, ik lees het boek met veel herkenning. Dat is voor mij
erkenning, want dat krijg ik nergens. Wil je dan in een hokje gezet worden? Nee, maar het zorgt voor mij op de een of af andere manier wel voor ‘zo ben ik’ en hoe nu verder. Tot nu toe mis ik woorden van de down-perioden. Dank voor dit boek. Elise

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De moord op het Bovenwiede

Jan Kleene

1 reviews

Giethoorn is een vrij rustig dorp, totdat er een moord wordt gepleegd. Het slachtoffer is een bekend en geliefd figuur in dit dorp. Er wordt dan ook een grootscheeps onderzoek door de politie gedaan naar de moord op de jonge vrouw, en alle inwoners zijn aangedaan. Er is hier nog nooit een moord gepleegd. Tot overmaat van ramp wordt Giethoorn opgeschrikt door een tweede moord, wederom een jonge vrouw. Men denkt dat beide moordzaken verband houden, maar dit is onzeker. Tijdens het verhaal wordt er constant speurwerk verricht, maar dit stuit op veel knelpunten. Zeker als er ook nog eens een dubbele moord wordt gepleegd.

17,50
Voorkant cover

De Dakdikkertjes en het woelige leven van Zacharius

Jan Kleene

Met veel fantasie en verbeeldingskracht heeft de schrijver een familie, genaamd de Dakdikkertjes, gecreëerd. Vooral vader Zacharius beleeft de meest doldwaze avonturen. Hij belandt daarbij regelmatig in de gevangenis. Alles wat hij aanpakt, gaat vaak volledig mis. Voor de lezer blijft het gissen wat hij nu weer gaat beleven tot ergernis van de rest van de Dakdikkertjes. De auteur wil de lezer dan ook onbedaarlijk laten lachen. Moeder Loesje gaat haar eigen weg en komt in de plaatselijke jetset terecht. De dochters gaan ieder hun eigen weg en generen zich voor hun vader. Er loopt een rode draad door het boek, die aan het eind van het verhaal tot een verrassende ontknoping leidt. De schrijver hoopt dat de lezer meegaat in zijn fantasie en bovenal het boek leest met een lach op zijn gezicht.

19,99
Voorkant cover

Liefde in de Kop van Overijssel Deel 1: Steenwijkerland

Jan Kleene

1 reviews

Jan Kleene woont in Steenwijkerland, dat bestaat uit 56 kernen. Hij beschrijft alle kernen in naamverklaring, verleden, heden, Tweede Wereldoorlog, markante personen, bezienswaardigheden en evenementen. Jan heeft een heel toegankelijke schrijfstijl, zodat het boek voor iedereen geschikt is. Het is een eindeloze tocht door de Kop van Overijssel, waarbij de lezer van harte wordt uitgenodigd om dit gebied te bezoeken, dat als een van de mooiste gebieden van Nederland wordt beschouwd. Van Giethoorn naar Kuinre tot Weerribben en de meren en het watersportgebied komen aan bod. De mensen leefden van riet snijden en de visserij, en nu veelal in de recreatiesector. Voor de lezer mooi om te zien hoe veelzijdig dit gebied is.

19,99
Voorkant cover

Liefde in de Kop van Overijssel Deel 2: Steenwijkerland

Jan Kleene

1 reviews

Na deel 1 gaat de avontuurlijke reis door de Kop van Overijssel door. Ook nu kan men weer volop genieten van o.a. het prachtige landschap met moerassen, meren en de Zuiderzeedijk. Tijdens het lezen ervaart u het gebied van Wieden Weerribben afgewisseld met fraaie dorpen, buurtschappen en steden. In deze aflevering leest u meer over de "hoofdstad" Steenwijk, het koop en onderwijshart van de gemeente. Daartegenover staan de gehuchtjes als Muggenbeet, de Krieger en Marijenkampen. Tijdens het lezen waant u zich in een fluisterbootje, die de prachtige natuur doorkruist.

19,99
Voorkant cover

Samen naar de Punter Heden, verleden en toekomst van het onderwijs in Giethoorn

Jan Kleene

Van Jan Kleene is dit zijn zesde boek. De Vorige vijf waren totaal verschillend van Samen naar de Punter. Giethoorn heeft een rijke traditie in onderwijs, er waren drie scholen, maar de school in Dwarsgracht is in 1970 opgedoekt. Van de twee scholen, de Noorderschool en de Zuiderschool is het al tiental jaren niet gelukt om te fuseren, er waren altijd wel factoren die dit tegen hielden. Dat het nu eindelijk is gelukt is een zegen voor dit dorp.
16,99
Voorkant cover

Liefde in de Kop van Overijssel Deel 3: Buurtschappen en gehuchten in Steenwijkerland

Jan Kleene

1 reviews

Voor u ligt Liefde in de kop van Overijssel deel 3. Het is in navolging van de vorige delen wederom een boeiende reis door de kop van Overijssel in al zijn facetten. Dit boek gaat alleen over de buurtschappen en gehuchten van dit prachtige gebied. Aan de orde komen de Tweede Wereloorlog, heden en verleden, bezienswaardigheden en evenementen. Jan heeft veel gesproken met authentieke inwoners, en ieder persoon, maar ook ieder gehucht heeft zijn eigen verhaal Het is een reis van Poepershoek tot de Basse en van Thij naar Nederland. Ook wordt het verzonken dorp de Beulake beschreven. Het dorp dat door een stormvloed verdronk. De kansel van het dorp staat nu nog in een kerk in Vollenhove, en ook dat men in een storm de klokken van de kerk van Beulake nog kunnen horen. De buurtschappen, net zoals het landschap en de steden en dorpen.

19,50