Leuk boek. Was ik ook benieuwd naar.
Liefde in de kop van Overijssel
Deel 2: Steenwijkerland
- Auteur
-
Jan Kleene
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geschiedenis
- Reviews
- 5,0 / 5 (1 reviews )
- Prijs
- € 19 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)
Samenvatting
Na deel 1 gaat de avontuurlijke reis door de Kop van Overijssel door. Ook nu kan men weer volop genieten van o.a. het prachtige landschap met moerassen, meren en de Zuiderzeedijk. Tijdens het lezen ervaart u het gebied van Wieden Weerribben afgewisseld met fraaie dorpen, buurtschappen en steden. In deze aflevering leest u meer over de "hoofdstad" Steenwijk, het koop en onderwijshart van de gemeente. Daartegenover staan de gehuchtjes als Muggenbeet, de Krieger en Marijenkampen. Tijdens het lezen waant u zich in een fluisterbootje, die de prachtige natuur doorkruist.
Over de auteur
Jan Kleene werd geboren in Giethoorn, het wereldberoemde punterdorp. Hij maakte zijn debuut in 2015 met "Het went nooit" over zijn leven met een bipolaire stoornis. Hij begon dan ook met schrijven op aanraden van zijn psycholoog. Na zijn eerste boek schreef hij een thriller genaamd "De moord op het Bovenwiede" ,die zich ook afspeelt in zijn woonplaats. Hij heeft de smaak van het auteur zijn te pakken gekregen. Voor dit boek, dat hij verreweg zijn hoogtepunt noemt, heeft hij veel research gedaan en mensen geinterviewd. Een nieuw aspect van het schrijversbestaan. Hij probeert in dit drieluik een goede impressie te geven van het mooie en waterrijke gebied dat Steenwijkerland is. Jan gaat hierna gewoon door met schrijven en er zijn al plannen voor een volgend boek.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464314823 / 978-94-643-1482-3
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 11-06-2021
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geschiedenis
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 106
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Nee
Inkijk
24. Muggenbeet, jeuk aan de kop. Naamsverklaring: Oudere vermeldingen, 1313 Mugghenbete, 1384 Muggenbete, 1443 Muggenbeke, 1467 Muggenbeet, 1497 Muggenbeeck. Bete is een half verfrieste vorm van beek, “natuurlijke waterloop” vergelijk Beets in Beetserzwaag. In 1391 wordt de plaats vermeld als Muggenbeke, “beek die opvalt door het voorkomen van muggen” . In het Friese assibilatieproces van “baki naar beets is bete, het is echter niet waarschijnlijk dat hier, buiten Friesland sprake is van een half verfrieste vorm. Beter is het om te verklaren dat het ontstaan is in de naam van een inwoner, “Muggenbeekster, soms geholpen door plagerij van de omwonenden. De Muggenbeek was een deel van de Steenwijker AA. Een andere lezing is dat er een beek door de buurtschap stroomde, de Riete, het is dus niet afkomstig van de beet van een mug, maar het is een verbastering van Mucken beecke. In 1313 stond het te boek als Mugghenbete. Statistische gegevens. Oorspronkelijk lag de buurtschap Muggenbeet bij het punt waar 3 gemeentes Ambt Vollenhove, Giethoorn en Steenwijkerwold aan elkaar grensten. Aanvankelijk viel de buurtschap dan deels onder die gemeenten. In de Volkstelling van 1840 telt de buurtscap 34 huizen met 204 inwoners onder de gemeente Steenwijkerwold en 5 huizen met 19 inwoners onder de gemeente Giethoorn. Onder de gemeente Ambt Vollenhove wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap 20 huizen met 50 inwoners. Verleden. Rond 1200 was Muggenbeet niet dicht bevolkt. Er waren terpen waaraan je kon zien, dat er tijdens de dijkenbouw rond 1000 een achttal terpen waren met daarop waarschijnlijk een even groot aantal boerderijtjes. Muggenbeet is een landbouwkolonie en evenals Scheerwolde een kleine Friese kolonie, allemaal aan het vaarwater van de Steenwijker AA of Beeke. De Friezen kwamen uit het uitgestrekte veengebied tussen Enkhuizen en Stavoren, daar werd toen door zware stormen, een stijgende zeespiegel en inklinkende bodem helemaal werd opgeruimd, waardoor de Zuiderzee ontstond. Rond 1650 begon de vervening. Men zegt dat de veepest de oorzaak moet zijn geweest dat de Muggenbeters zich in de vervening stortten, en daarmee hun eigen land opmaakten.