De Guanchen, de oerbevolking van de Canarische eilanden
Deel 2: De ondergang van de Guanchen-beschaving
- Auteur
-
Jean-Marie Baetens
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geschiedenis
- Prijs
- € 23 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
Over de auteur
Productinformatie
- ISBN
- 9789464032314 / 978-94-640-3231-4
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 08-05-2020
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geschiedenis
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 262
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk
De Spanjaarden begingen de vreselijke blunder om blindelings de Vallei van La Orotava in te lopen op zoek naar vee. Tijdens hun terugkeer werden ze door de Guanchen in een ravijn, die nu bekend staat als de Barranco de San Antonio (de Guanchennaam was Farfan), nabij Acentejo in een hinderlaag gelokt.
Terwijl Bencomo ’s halfbroer Tinguaro, leider van de Acentejo-streek, met driehonderd man de voorhoede van de Castiliaanse troepen in deze hinderlaag gelokt had, viel Bencomo de achterhoede van de verspreide Europeanen met drieduizend man aan. De aanval ging gepaard met indrukwekkend geschreeuw en gefluit, wat een chaos van jewelste veroorzaakte. De Castillianen hadden tijdens hun opmars grote hoeveelheden blijkbaar verlaten vee meegenomen, maar de schapen en geiten vluchtten door het gefluit van hun herders in alle richtingen weg, wat leidde tot een verdere verstoring van de strijdorde.
De Spanjaarden waren beschermd met bepantsering en schilden, en vochten met donderbussen en kanonnen. De Guanchen vochten naakt en bekogelden de vijand vanaf de hellingen met stenen en speren van gehard hout (bekend als banotes). Tinguaro viel de indringers met stenen en speren aan vanaf de bovenkant van de barranco. De ruiters werden met stenen van hun paarden gegooid, terwijl de voet-soldaten met krachtige knuppelslagen werden neergeslagen.
De Spanjaarden waren op dit terrein niet in staat om met hun paarden vrij te manoeuvreren, omdat deze hellingen bedekt waren met zeer dikke, boomachtige struiken, terwijl de Guanchen, met drieduizend driehonderd man onder leiding van Bencomo en zijn halfbroer Tinguaro, gebruik maakten van hun mobiliteit en hun intieme kennis van het terrein om de overhand te krijgen.
De gewonde en bloedende Castillianen en hun hulptroepen vochten wanhopig zonder orde of harmonie. Ze probeerden de slagen, speren en vliegende stenen te vermijden in de hoop hun leven te redden. Degenen die konden ontsnappen, trokken zich langzaam terug, onder een regen van omlaag vallende stenen. De strijd duurde enkele uren.
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek
Ook van deze auteur
De Guanchen, de oerbevolking van de Canarische Eilanden Deel 1: Herkomst en Eigenheid van de Guanchen
Jean-Marie Baetens
De Guanchen: De oerbevolking van de Canarische Eilanden Deel 3: Mondelinge Overlevering
Jean-Marie Baetens
Er bestaan tal van legenden op de Canarische Eilanden, uit perioden voor de verovering van de eilanden, uit de periode van de verovering zelf en uit de periode na de verovering. Ze werden mondeling van de ene op de andere generatie overgeleverd en bleven zo door de eeuwen heen bewaard. Waarschijnlijk zijn veel originele details van deze verhalen allengs verloren gegaan en werden er in de loop der tijden dan weer andere details aan toegevoegd. Maar de oorsprong van elk van die legenden moet toch gebaseerd zijn geweest op situaties en gedragsregels, die de oude bewoners van de Canarische Eilanden belangrijk genoeg moeten hebben gevonden om ze aan hun nakomelingen te vertellen. Ze moeten dan ook een kern van waarheid bezitten en kunnen op die manier een globaal beeld geven van de cultuur, de overtuigingen, de mythologie en de geplogenheden van de Guanchenbeschaving. Daar deze verhalen evenwel hoofdzakelijk door de preutse christelijke kroniekschrijvers van de Spaanse veroveraars op papier werden gezet, werden ze hoogst waarschijnlijk ook hier en daar volgens de morele normen en waarden van die veroveraars aangepast en gewijzigd.