Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Guanchen, de oerbevolking van de Canarische eilanden
Deel 2: De ondergang van de Guanchen-beschaving

Auteur

Jean-Marie Baetens

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De verovering van de Canarische Eilanden vond plaats tussen 1402 en 1496. De verovering duurde bijna een eeuw, en mogelijk zou het langer hebben geduurd als de Guanchen niet waren getroffen door een vreemde epidemische ziekte, de ‘Guanche slaperigheid’ of de ‘Modorra’, die velen van hen het leven zou kosten. De verovering van de Canarische Eilanden kan aanzien worden als een algemene repetitie voor de talrijke gruwelijkheden, die de veroveraars nadien toepasten tijdens de verovering van de Nieuwe Wereld nadat Columbus in 1492 Amerika ontdekte. De verovering van de Canarische eilanden moet ook beschouwd worden als een eerste vingeroefening voor de latere vorming van Europese koloniën in Amerika, Afrika en Australië. Op al die plaatsen hebben de Europeanen de originele bevolking onderworpen en hele beschavingsvormen geëuropeaniseerd. Als gevolg hiervan zouden er in de periode die hierop volgde tientallen miljoenen autochtonen over de hele wereld sterven.

Over de auteur

Na een succesvolle carrière in de chemische industrie ontwikkelde Jean-Marie Baetens tijdens zijn pensionering een speciale interesse voor de Canarische Eilanden. In het eerste deel van dit boek (Herkomst en Eigenheid van de Guanchen) heeft de auteur u nader kennis laten maken met de samenleving en de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van deze eilanden. In het tweede deel legt hij op een methodische en analytische wijze uiteen hoe deze beschaving in de vijftiende eeuw uiteindelijk op een bloedige wijze ten onder is gegaan. De meeste historici beschouwen het nog altijd als een voetnoot van de geschiedenis, maar de ondergang van de Guanchen beschaving lag aan de basis van de latere vorming van Europese koloniën in Amerika, Afrika en Australië, en vormde aldus de basis voor de huidige welvaart van onze Westerse wereld. Na het lezen van dit boek zal uw vakantie op de Canarische eilanden nooit meer hetzelfde zijn!

Productinformatie

ISBN
9789464032314 / 978-94-640-3231-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-05-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
262
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De Spanjaarden begingen de vreselijke blunder om blindelings de Vallei van La Orotava in te lopen op zoek naar vee. Tijdens hun terugkeer werden ze door de Guanchen in een ravijn, die nu bekend staat als de Barranco de San Antonio (de Guanchennaam was Farfan), nabij Acentejo in een hinderlaag gelokt.

Terwijl Bencomo ’s halfbroer Tinguaro, leider van de Acentejo-streek, met driehonderd man de voorhoede van de Castiliaanse troepen in deze hinderlaag gelokt had, viel Bencomo de achterhoede van de verspreide Europeanen met drieduizend man aan. De aanval ging gepaard met indrukwekkend geschreeuw en gefluit, wat een chaos van jewelste veroorzaakte. De Castillianen hadden tijdens hun opmars grote hoeveelheden blijkbaar verlaten vee meegenomen, maar de schapen en geiten vluchtten door het gefluit van hun herders in alle richtingen weg, wat leidde tot een verdere verstoring van de strijdorde.

De Spanjaarden waren beschermd met bepantsering en schilden, en vochten met donderbussen en kanonnen. De Guanchen vochten naakt en bekogelden de vijand vanaf de hellingen met stenen en speren van gehard hout (bekend als banotes). Tinguaro viel de indringers met stenen en speren aan vanaf de bovenkant van de barranco. De ruiters werden met stenen van hun paarden gegooid, terwijl de voet-soldaten met krachtige knuppelslagen werden neergeslagen.

De Spanjaarden waren op dit terrein niet in staat om met hun paarden vrij te manoeuvreren, omdat deze hellingen bedekt waren met zeer dikke, boomachtige struiken, terwijl de Guanchen, met drieduizend driehonderd man onder leiding van Bencomo en zijn halfbroer Tinguaro, gebruik maakten van hun mobiliteit en hun intieme kennis van het terrein om de overhand te krijgen.

De gewonde en bloedende Castillianen en hun hulptroepen vochten wanhopig zonder orde of harmonie. Ze probeerden de slagen, speren en vliegende stenen te vermijden in de hoop hun leven te redden. Degenen die konden ontsnappen, trokken zich langzaam terug, onder een regen van omlaag vallende stenen. De strijd duurde enkele uren.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De Guanchen, de oerbevolking van de Canarische Eilanden Deel 1: Herkomst en Eigenheid van de Guanchen

Jean-Marie Baetens

Toen de Spanjaarden op het einde van de vijftiende eeuw op de Canarische Eilanden aankwamen vonden ze daar vreemde omstandigheden en mensen (door de Spanjaarden Guanchen genoemd) die nog in het Stenen Tijdperk leefden. De Spanjaarden stelden ook vast dat er geen onderlinge communicatie tussen de eilanden was en er hiervan blijkbaar ook nooit sprake was geweest, ook al liggen de eilanden in elkaars zicht. Ze stelden ook vast dat geen van de eilandbewoners, die voornamelijk veehoeders en boeren waren, enige kennis had over navigatie op de oceanen. Dus, als deze inboorlingen geen zeelui waren en ze dit blijkbaar nooit waren geweest, hoe kwamen ze dan op deze eilanden terecht?
23,99
Voorkant cover

De Guanchen: De oerbevolking van de Canarische Eilanden Deel 3: Mondelinge Overlevering

Jean-Marie Baetens

Er bestaan tal van legenden op de Canarische Eilanden, uit perioden voor de verovering van de eilanden, uit de periode van de verovering zelf en uit de periode na de verovering. Ze werden mondeling van de ene op de andere generatie overgeleverd en bleven zo door de eeuwen heen bewaard. Waarschijnlijk zijn veel originele details van deze verhalen allengs verloren gegaan en werden er in de loop der tijden dan weer andere details aan toegevoegd. Maar de oorsprong van elk van die legenden moet toch gebaseerd zijn geweest op situaties en gedragsregels, die de oude bewoners van de Canarische Eilanden belangrijk genoeg moeten hebben gevonden om ze aan hun nakomelingen te vertellen. Ze moeten dan ook een kern van waarheid bezitten en kunnen op die manier een globaal beeld geven van de cultuur, de overtuigingen, de mythologie en de geplogenheden van de Guanchenbeschaving. Daar deze verhalen evenwel hoofdzakelijk door de preutse christelijke kroniekschrijvers van de Spaanse veroveraars op papier werden gezet, werden ze hoogst waarschijnlijk ook hier en daar volgens de morele normen en waarden van die veroveraars aangepast en gewijzigd.

22,99
Voorkant cover

De Feniciërs Een ondergewaardeerde beschaving

Jean-Marie Baetens

Door de schaars beschikbare documentatiebronnen en het vrijwel volledige verlies van de Fenicische literatuur, dat vermoedelijk op vergankelijke papyrusrollen werd neergeschreven, is de Fenicische beschaving lang tijd onderbelicht gebleven. De bijdragen van de Feniciërs en andere niet-Europese beschavingen aan de opbouw van onze huidige Westerse beschaving hebben te lang in de schaduw gestaan van de zo geroemde klassieke Griekse beschaving. Recent archeologisch onderzoek, sinds het einde van de vorige eeuw, leidde echter tot nieuwe inzichten, waaruit blijkt dat de klassieke Griekse beschaving in belangrijke mate kon teren en voortbouwen op eerdere verwezenlijkingen, die voornamelijk door de Feniciërs in en rond de Middellandse Zee werden geïntroduceerd en verspreid.
24,50