Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Amsterdam Verzamelt
Bijzondere verzamelingen en levensverhalen van 11 Amsterdammers

Auteur

Ansje Visser

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

Waarom verzamelen mensen? Is verzamelen meer dan alleen interesse in voorwerpen en welke invloed heeft de hobby op het leven van de Amsterdamse verzamelaars in het boek? Hun verzamelingen komen voort uit hun interesses of levenservaringen. Een verzameling vertelt veel over de persoon. Zijn er overeenkomsten tussen verzamelaars? Wat is er zo leuk aan verzamelen en wat brengt het de verzamelaars? Is verzamelen iets van de westerse cultuur? Alle verzamelaars in het boek geven aan dat ze gelukkig worden van het verzamelen: kijken naar hun spullen, de sport om voor een prikkie een nieuw item op de kop te kunnen tikken, je verzameling zien groeien. Naast hun verzamelingen vertellen zij ook over hun bijzondere levensverhalen.

Over de auteur

Ansje Visser (1959) woont en werkt in Amsterdam. Zij is moeder van twee volwassen zoons en trotse oma van twee kleinkinderen. Ansje is naast coördinator vrijwilligerswerk in de zorg ook fotograaf en heeft meerdere boeken geschreven. Eerder verschenen bij Boekscout Leven met passie, Lichter Leven, de dichtbundel Dichtsels en Spinsels en de kinderprentenboeken Pablo de rolstoelpiet, Ippo, De Avonturen van Koningin Big, Ansjepansje Toveransje en Lola op wereldreis.

Productinformatie

ISBN
9789464313611 / 978-94-643-1361-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
14-05-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
84
Formaat
20 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Waarom verzamelen wij?

Er is veel geschreven over de reden waarom mensen verzamelen. Grip krijgen door je leven te ordenen is een vaak genoemde reden voor verzamelen. Wij mensen verlangen naar heelheid/compleetheid. Je blijft verzamelen tot je collectie compleet is. Je willen omringen met mooie dingen om daar plezier aan te beleven, nieuwsgierig zijn en de wereld willen begrijpen, kunnen ook redenen zijn om te verzamelen. Een hele andere reden is verzamelen als belegging of om aandacht en aanzien te krijgen. Laten zien dat je een goed inkomen hebt of jezelf onderscheiden door sociale status. Het zegt iets over je als je een kunstverzamelaar bent. Sommige mensen geeft het ook een doel in hun leven om te verzamelen. In ons allen zit nog een stukje DNA uit de tijd van jagers en verzamelaars. Verzameldrang is een oerdrang, een overlevingsdrang. Verzamelen is instinctmatig gedrag dat genetisch is vastgelegd. Duizenden jaren was er sprake van schaarste. Alles wat kon bijdragen aan overleven was welkom. Voeding maar ook dingen hebben, was ooit heel functioneel. Van voorwerpen kun je weer andere dingen maken die je nodig kunt hebben om te overleven. Verzamelen zit dus een beetje in ons allemaal.

We weten dat er bij verzamelen vaak verschillende psychologische en emotionele factoren meespelen. Spullen die je hebt verzameld, kunnen je helpen herinneren aan een bepaald moment, plaats of persoon. Voor sommige mensen is verzamelen een soort therapie. Elke keer als ze iets uitzoeken, zorgt dit voor een blij gevoel en je verzameling nóg meer willen uitbreiden. In de psychologie wordt verzamelen vaak gezien als sublimatie van eten.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek