Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De engelen van Antoon van Oostveen
Het leven van een opgewekte Hillegommer

Auteur

Veronica Handgraaf

Uitvoering
Paperback
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.

Over de auteur

Veronica Handgraaf woont al sinds 1968 in de Bollenstreek. Zij werd in Haarlem geboren. Na haar onderwijsopleiding stond zij enkele jaren voor de klas, trouwde toen en kreeg een zoon en een dochter. Vanaf 1990 schreef zij voor verschillende kranten en bladen, voornamelijk het Witte Weekblad en enkele reistijdschriften. Daarnaast schrijft zij boeken met een historische grondslag, kinderboeken en korte verhalen. Over het boek Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.

Productinformatie

ISBN
9789464319880 / 978-94-643-1988-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-10-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
96
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Een kwartiertje later zaten ze samen achter de koffie. Eerst werd er wat over koetjes en kalfjes gesproken, maar tenslotte kwam Van der Geest met zijn verzoek. ‘Heb je al gehoord, dat we de engelen in de gewelven willen laten overschilderen? We gaan nu een volgende eeuw in en dat is een goede gelegenheid om de kerk te verfraaien. Tenslotte staat die er alweer dertig jaar.’ ‘Engelen?’ Van Oostveen fronste verbaasd zijn wenkbrauwen. ‘Hebben we dan engelen in de kerk?’ Hij kon zich er niets bij voorstellen. Waar waren die dan te vinden? Van der Geest grinnikte. ‘Jij bent de enige niet, die dat niet weet. De beelden zitten heel hoog in de gewelven en vallen nauwelijks op. De kleuren moeten helderder worden, zodat iedereen ze goed kan zien. We weten, wat je waard bent als het om schilderen gaat. We zijn nog niet vergeten, hoe geweldig die vaandels waren, die jij voor de kroningsfeesten van koningin Wilhelmina hebt gemaakt! Ons dorp had de mooiste versiering in de hele omtrek! Zou jij dat schilderwerk op je willen nemen? Ik weet dat je het druk hebt met je zaak en met de toneelvereniging. Maar we kunnen je goed betalen. De pastoor is niet onbemiddeld en die is bereid, er wat bij te leggen als dat nodig is. Maar dan wil hij wel dat jij het doet.’ Van Oostveen knikte nadenkend. Rijtuigen had hij vaak genoeg beschilderd, maar engelen in een kerkgebouw, dat was iets geheel nieuws! En dan nog in wel zijn eigen parochiekerk. Een hele uitdaging en eigenlijk zou hij het graag proberen. Er zat heel wat werk in, dus voorlopig was hij dan onder de pannen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Hillegommers vertellen

Veronica Handgraaf

Hillegommers Vertellen is een serie herinneringen van oudere Hillegommers en enkele Zilkers en Bennebroekers. De serie verscheen vanaf 1994 in het Witte Weekblad Hillegom. De vertelde verhalen geven een beeld van een tijd die veel jongeren zich nauwelijks meer voor kunnen stellen. Geen toilet of douche, geen stromend water, werken van ‘s morgens zes tot ‘s avonds zeven. Eén pomp waarbij de bewoners van zes huizen water haalden. En de gezinnen waren groot in die dagen. De verhalen zijn ook interessant voor wie niet in Hillegom woont.
25,50
Voorkant cover

Hillegommers vertellen deel 2

Veronica Handgraaf

In 1994 publiceerde het Witte Weekblad Hillegom enkele verhalen van oudere inwoners. Omdat de serie zo populair was volgden er meer. In 2007 verschenen ze in boekvorm. De Hillegommers bleven vertellen, al waren de verhalen later korter. Opnieuw komt de onvoorstelbare armoede waarin veel mensen leefden naar voren. De broertjes Peetoom gingen ‘vlees ruiken’ als er een varken was geslacht. Meer dan geur kregen ze niet. Twee zusjes uit de Amerikabuurt zaten op de praalwagens tijdens het Bloemencorso en kregen te horen dat zoiets voor arbeidersdochters niet paste. Een tijdsbeeld van voor de oorlog en ook interessant voor niet-Hillegommers.
20,50
Voorkant cover

Vijfentwintig maal Kerstmis

Veronica Handgraaf

Achter in de jaren ’90 schreef Veronica Handgraaf het eerste kerstsprookje. Vanaf het jaar 1999 is er ieder jaar een nieuw Kerstverhaal geboren. Legendes en tradities gingen, naast sprookjesachtige elementen, een steeds grotere rol spelen. Zo was er de oma die absoluut geen elektrische lichtjes wilde en een nieuwe Kersttraditie in het leven riep en de arme glasblazer in Lauscha, Thüringen, die uit nood met een heel originele kerstversiering kwam. Kerstsamenzang, kerstmarkten en kerstbomen op het marktplein spelen in de verhalen mee. Veel mensen beleefden er plezier aan. Daarom hierbij de oogst van 25 jaar Kerstverhalen.
20,50