Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De klok met de drie levens
Vierhonderd jaar Hillegomse historie

Auteur

Veronica Handgraaf

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In 1640 werd in Enkhuizen door Everhard Splinter een klok gegoten voor de Hillegomse Maartenskerk, nog steeds het oudste gebouw van het dorp. De klok ging een lang leven tegemoet met veel ups en downs. In 1943 werd hij door de Duitsers geroofd om te worden omgesmolten voor oorlogsdoeleinden. Maar hij keerde terug in 1946. In 1978 raakte de toren bij herstelwerkzaamheden in brand. De spits ging verloren, maar de Splinterklok overleefde het ook ditmaal. Dit historische verhaal vertelt, wat er allemaal gebeurde rond een luidklok van bijna vierhonderd jaar oud.

Over de auteur

Veronica Handgraaf woont al sinds 1968 in de Bollenstreek. Zij werd in Haarlem geboren. Na haar onderwijsopleiding stond zij enkele jaren voor de klas, trouwde toen en kreeg een zoon en een dochter. Vanaf 1990 schreef zij voor verschillende kranten en bladen, voornamelijk het Witte Weekblad en enkele reistijdschriften. Daarnaast schrijft zij boeken met een historische grondslag en korte verhalen.

Productinformatie

ISBN
9789464894547 / 978-94-648-9454-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-02-2024
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Hillegom

Uitvoering
Paperback
Pagina's
94
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Inkijk pagina 8
Inkijk pagina 15
Inkijk pagina 18

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Hillegommers vertellen

Veronica Handgraaf

Hillegommers Vertellen is een serie herinneringen van oudere Hillegommers en enkele Zilkers en Bennebroekers. De serie verscheen vanaf 1994 in het Witte Weekblad Hillegom. De vertelde verhalen geven een beeld van een tijd die veel jongeren zich nauwelijks meer voor kunnen stellen. Geen toilet of douche, geen stromend water, werken van ‘s morgens zes tot ‘s avonds zeven. Eén pomp waarbij de bewoners van zes huizen water haalden. En de gezinnen waren groot in die dagen. De verhalen zijn ook interessant voor wie niet in Hillegom woont.
25,50
Voorkant cover

Hillegommers vertellen deel 2

Veronica Handgraaf

In 1994 publiceerde het Witte Weekblad Hillegom enkele verhalen van oudere inwoners. Omdat de serie zo populair was volgden er meer. In 2007 verschenen ze in boekvorm. De Hillegommers bleven vertellen, al waren de verhalen later korter. Opnieuw komt de onvoorstelbare armoede waarin veel mensen leefden naar voren. De broertjes Peetoom gingen ‘vlees ruiken’ als er een varken was geslacht. Meer dan geur kregen ze niet. Twee zusjes uit de Amerikabuurt zaten op de praalwagens tijdens het Bloemencorso en kregen te horen dat zoiets voor arbeidersdochters niet paste. Een tijdsbeeld van voor de oorlog en ook interessant voor niet-Hillegommers.
20,50
Voorkant cover

Vijfentwintig maal Kerstmis

Veronica Handgraaf

Achter in de jaren ’90 schreef Veronica Handgraaf het eerste kerstsprookje. Vanaf het jaar 1999 is er ieder jaar een nieuw Kerstverhaal geboren. Legendes en tradities gingen, naast sprookjesachtige elementen, een steeds grotere rol spelen. Zo was er de oma die absoluut geen elektrische lichtjes wilde en een nieuwe Kersttraditie in het leven riep en de arme glasblazer in Lauscha, Thüringen, die uit nood met een heel originele kerstversiering kwam. Kerstsamenzang, kerstmarkten en kerstbomen op het marktplein spelen in de verhalen mee. Veel mensen beleefden er plezier aan. Daarom hierbij de oogst van 25 jaar Kerstverhalen.
20,50
Voorkant cover

De engelen van Antoon van Oostveen Het leven van een opgewekte Hillegommer

Veronica Handgraaf

Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.
17,99