Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Huppelen van zielenvreugd
Refo, homo en verliefd

Auteur

Ies van den Hoek

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Daniël heeft gemerkt dat hij homo is. Wat hij droomt en fantaseert en doet, is volgens zijn ouders en de dominee slecht en zondig. Maar hoe kan dat dan zo leuk en lekker zijn? Lex, zijn vriend vanaf de basisschool, is niet kerkelijk, die zit daar niet mee. Maar Lex krijgt verkering, met een meisje nog wel... Hoe kan dat?
Dieter komt in diezelfde kerk en is ook homo. Bij hém thuis is dat geen punt; ze zijn daar gewend vrijuit te praten over alles er in de kerk gebeurt en gezegd wordt, ook over (homo)seksualiteit. De jongens raken bevriend en eindelijk kan Daniël zijn vragen kwijt. Ondanks spanningen thuis blijkt hun jongensverliefdheid mooi en heerlijk en goed.

Over de auteur

Ies van den Hoek schrijft al zo lang als hij zich kan herinneren: in zijn werk voor de klas verhalen en toneelstukken voor kinderen, in zijn kerkelijk jeugdwerk programma's voor tieners en jongeren en blogs voor volwassenen.
Hij is afkomstig uit de kerkelijke kringen waar hij over schrijft. De worsteling van Daniël is dan ook min of meer autobiografisch. In dit boek laat hij zien dat er binnen kerken heel verschillend gedacht wordt over homoseksualiteit en dat het vooroordeel 'dé kerk is anti-homo' niet klopt.

Productinformatie

ISBN
9789464503364 / 978-94-645-0336-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
18-02-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
172
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Op zijn kamer hoort hij zijn moeder zingen in de keuken. Dat doet ze vaker. Altijd iets christelijks. Vaak zo’n oude psalm, maar deze keer heeft ze iets anders. GRIJP TOCH DE KANSEN DOOR GOD U GEGEVEN. Hij moet er om grinniken. Moet hij dát doen: de kansen grijpen? Bloot voor de spiegel staan? Plezier hebben met Lex?
… KORT IS UW ZIJN HIER, DE TIJD SNELT DAAR HEEN gaat het lied verder. Ook dat is waar. De tijd gaat snel... Nu kán het, nu kán hij zijn lijf voelen reageren. Wat als hij straks een ongeluk krijgt en verlamd in een rolstoel zit voor de rest van zijn leven? Dan zou hij al dat seksheerlijke gemist hebben! Hij weet wat de dominee daarop zou zeggen. Maar sinds hij weet dat hij toch al verdoemd is, kan hij maar beter zijn kansen grijpen, toch...?
‘DOOR GOD U GEGEVEN…’ zingt zijn moeder. Zou het? Zou Gód hem de kans geven zo te genieten? Schandelijke gedachte, of juist een mooie? Hij weet het niet. Er is zo veel dat hij niet weet. Het lijkt zo tegenstrijdig allemaal.
Dit is weer zo’n nummer van zijn oude juf, juf Onselaar. Daar leerden ze dat soort oldies, iedere week een psalmversje en zo’n EO-Nederlandzingt-hit van zijn moeder. De meesten kent hij nog wel. Juf Onselaar… Als kind maakte hij van het Onzevader aan tafel wel eens stiekem Onselaar-die in-de-hemelen-zijt… Daar komt ze vast. Ze was lief, dat wel, maar… was ze UITVERKOREN? Dat weet je niet, dat kun je ook niet weten.
Ineens schiet er een bizarre gedachte door hem heen: zou ze lesbisch geweest zijn? Ze was niet getrouwd, maar woonde samen met een vriendin in de stad. Op hun afscheidsavond was die vriendin er ook. Daar is nooit over gepraat, op school niet en thuis ook niet. Het hoeft natuurlijk helemaal niet. Niet iedere vrijgezel is homo of lesbie, maar het zou wel kunnen. Dan heeft ze dus ook de kansen gegrepen… die God haar heeft gegeven. Net zoals hij en Lex…? Waarom denkt hij zo gek? Het is maar goed dat niemand zijn gedachten kan lezen.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Arnold op 30-06-2022
Goed geschreven en interessant verhaal.
Laat je positief achter.
door Joop op 24-05-2024
Een uiterst geloofwaardig verhaal waarin de herkenbare vertelstijl van Ies weer duidelijk naar voren komt. Dit keer heel mooi hoe hij tekst en uitleg over Bijbelse waarden en teksten verweeft in zijn verhaal over twee jongens die in elkaar de 'ander' herkennen, en dus zichzelf.
Dat verhaal zelfs 'ophangt' aan de betreffende Psalmtekst, waarbij er telkens een nieuwe dimensie aan de betekenis van die woorden wordt toegevoegd.
Mede daarom vind ik Ik vind dit het meest 'christelijke' boek van Ies, tot nu toe: de Bijbeltekst is niet alleen in de titel terug te vinden, de tekst speelt een grote rol door het hele boek heen, maar op een ongebruikelijke, verrassende en positieve manier.
Persoonlijk heb ik ook nu weer veel herkenning met het thema, de uitwerking daarvan en de gebruikte beelden.
Na een enerverende voorgeschiedenis vinden de twee elkaar, enerzijds geholpen door de acceptatie van de directe omstanders: ouders en gezinsleden, vrienden/vriendinnen en van de onontkoombare eigen geaardheid, die aanvankelijk voor zoveel spanningen en twijfels zorgt.
De schrijver weet ook nu weer de dialogen op tempo te houden, vertelt op heel natuurlijke wijze over seks-beleving bij jongens, hun twijfels, verlangens en de grote verwondering bij de ontdekking dat de ander 'net zo is als jijzelf' én dat de Eeuwige daar geen probleem in ziet.
Met name die laatste ontdekking zal voor veel lezers/lezeressen, afkomstig uit de reformatorische gemeenschap, een ware openbaring kunnen zijn!
Zo draagt Ies bij aan de integratie van aanvaarding van de anders geaarde naaste binnen diezelfde gemeenschap.
Een boek om te herlezen!

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Hij móét wel homo zijn...

Ies van den Hoek

Polly krijgt briefjes op zijn bank gegooid. ‘Stomme homo!’ staat er op. Is dat waar? Hoe weet je of je homo bent? Hoe kom je daar achter? En áls het waar is: wat dan?

Niels droomt van jongens. Dat wil hij niet, maar dat gebeurt gewoon. Zijn ouders zouden het niet erg vinden als hij homo is. Hij wel, vreselijk zelfs!

Youri weet allang dat hij homo is. Jammer dat ze daar thuis zo moeilijk over doen. En dus...? Weglopen?

Belevenissen en gedachten van drie vrienden, steeds met een verrassend slot. Maar wél één verhaal.
21,50
Voorkant cover

I love you man!

Ies van den Hoek

1 reviews

Wat moet je als je merkt dat je je beste vriend steeds aardiger gaat vinden en je je afvraagt of ‘verliefd’ een beter woord is dan ‘aardig?’ Tim kan daarover praten met zijn moeder. Haar broer Peter is immers homo en woont met zijn vriend Reinier al jaren buiten het dorp. Voor Ruben ligt dat anders. Hij is veel langer verliefd op Tim, maar durft dat niet te zeggen. Zijn ouders weten niet eens dat hij homo is. En wat als Tim géén homo is…?
De opluchting dat ze allebei hetzelfde voelen voor elkaar en dus verliefde mógen worden, is groot. Maar voelt homojongensverliefdheid hetzelfde als voor een heterostel? Wat vindt familie daarvan? En klasgenoten en leerkrachten? En de andere mensen op het dorp? Voor de meesten is dat geen probleem, maar hoe reageer je op een klasgenoot die daar moeite mee heeft? En op de scheldpartij van een wildvreemde in de rommelmarkt?
Wat moet je met het openhartige levensverhaal van een oude man die nooit homo heeft durven zijn en nu jaloers is op jou omdat jij dat wel kan?
Leerkrachten op school reageren positief. Maar als zes procent van de achthonderd leerlingen niet-hetero is, waar zijn die dan, waarom kennen ze die niet? Wat kan de school doen om hen zich zó veilig te laten voelen dat ze ook uit die benauwde kast durven komen?
Dat het lichaam van een vijftienjarige reageert als je knuffelt en zoent, is heel logisch, maar durf je dat te zeggen? Hoe praat je daarover en hoe ga je daarmee om? Nú is het allemaal goed en heerlijk samen, bijna te mooi en waar te zijn, maar wat als…?

17,99
Voorkant cover

Homo-poppenspeler Jezelf verstoppen hoeft niet meer

Ies van den Hoek

2 reviews

Als je niemand hebt om mee te praten over wat je bezighoudt, maar wel poppenkastpoppen, dan praat je dáár toch mee en tegen… Dat is wat Terry al jaren doet, vooral als hij ontdekt dat hij homo is, wat niemand weten mag. Als vakantiehulp op een camping verraadt hij zichzelf en blijkt dat zijn geheim helemaal geen punt is. Nathan, de jongen met wie hij samenwerkt, is net zo en dat weet iedereen. Daar hoef je echt niet moeilijk over te doen. Net zo min als over het christelijke van de meeste mensen op de camping waar hij de nodige vragen over heeft. Dat het klikt tussen die jongens, is te verwachten…

19,99
Voorkant cover

Alleen omdat je homo bent Zou je naar de hel gaan?

Ies van den Hoek

1 reviews
Je vader is een conservatieve boer voor wie homoseksualiteit de ergste zonde is die hij kan bedenken. En jij bent zijn zoon, als homo geboren. Wat moet je dan? Zelf een einde maken aan je leven? Dat is wel wat Matty overweegt…

Hij boft met zijn vriend Dylan, die niet kerkelijk is. Die kan zich niet voorstellen dat Matty naar de hel zou moeten, alleen maar omdat hij zó is. Hij weet niet veel van kerk en geloof, maar dát kan niet waar zijn. Hoe maakt hij hem dat duidelijk? Als Matty wegloopt van huis, haalt Dylan hem op en bivakkeren ze samen in zijn tentje op een minicamping...
19,99
Voorkant cover

Hij valt op jongens... Maar dat kán natuurlijk niet!

Ies van den Hoek

2 reviews
Stijn valt op jongens, jonge kerels, twintigers, maar hij heeft nooit iets gedaan met dat verlangen. Toen hij jong was, durfde hij dat niet, toen hij ouder werd, schaamde hij zich daarvoor en nu hij tegen de zeventig loopt, kán dat niet meer. Maar dan komt Richard met een maat nieuwe kabels leggen in het dorp en slaat bij allebei de vonk over. Verliefd worden met zo'n grootleeftijdsverschil? Dat kan toch niet, dat is toch gek, raar, dat hoort toch niet? Of...
20,50
Voorkant cover

Het plezier van de gebeten perzik

Ies van den Hoek

1 reviews

Waarom heeft Bernard niet veel eerder geaccepteerd dat hij homo is? Volgens de "rechter" heeft hij niets gemaakt van zijn leven tot nu toe en verdient hij het niet dat hij dood is. Hij krijgt zes maanden om te bewijzen dat hij het beter kan en wordt "veroordeeld" tot een gelukkig leven als homo. Maar hoe dan?! Nieuwe mensen leren kennen en daten op je zestigste...? Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat? Door te dromen over vroeger en fantasieën die destijds niet mochten nu wel toe te laten, begrijpt hij beter waar het fout gegaan is in zijn kinderjaren, in zijn puberteit en in zijn leven als volwassene. Ondanks verkeerde beslissingen en "stomme" fouten ontdekt hij de mogelijkheden van een nieuw leven.

21,99
Voorkant cover

Dat vertel je thuis niet

Ies van den Hoek

1 reviews
Guy van dertien maakt van alles mee waar hij thuis maar beter niet over kan praten. Zijn vader vindt zijn eerlijk bedoelde vragen over seks brutaal. Dus over over een seksspelletje met een vriend op de camping en wat hij doet in een tienerdisco houdt hij zijn mond. Ook kan hij maar beter zwijgen over dat verjaardagsslaapfeestje en de halfblote foto's waarmee hij later gechanteerd wordt. En hij weet nu al dat eerlijk praten over een vriend die liever een meisje wil zijn, problemen gaat geven. Bovendien is zijn beste vriend verliefd op hem, dus wat is híj? Homo? Biseksueel?
20,99