Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Alleen omdat je homo bent
Zou je naar de hel gaan?

Auteur

Ies van den Hoek

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Je vader is een conservatieve boer voor wie homoseksualiteit de ergste zonde is die hij kan bedenken. En jij bent zijn zoon, als homo geboren. Wat moet je dan? Zelf een einde maken aan je leven? Dat is wel wat Matty overweegt…

Hij boft met zijn vriend Dylan, die niet kerkelijk is. Die kan zich niet voorstellen dat Matty naar de hel zou moeten, alleen maar omdat hij zó is. Hij weet niet veel van kerk en geloof, maar dát kan niet waar zijn. Hoe maakt hij hem dat duidelijk? Als Matty wegloopt van huis, haalt Dylan hem op en bivakkeren ze samen in zijn tentje op een minicamping...

Over de auteur

Ies van den Hoek schrijft al zo lang als hij zich kan herinneren: in zijn werk voor de klas verhalen en toneelstukken voor kinderen, in zijn kerkelijk jeugdwerk programma’s voor tieners en jongeren en blogs voor volwassenen.

Hij is afkomstig uit de kerkelijke kringen waar hij over schrijft. De worsteling van Matty is dan ook min of meer autobiografisch. In dit boek laat hij zien dat er binnen kerken heel verschillend gedacht wordt over homoseksualiteit en dat het vooroordeel ‘dé kerk is anti-homo’ niet klopt.

Productinformatie

ISBN
9789464506365 / 978-94-645-0636-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-06-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
146
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Voor hij antwoord krijgt, komt het meisje met de lesbievriendin ertussen: ‘Ik snap niet waar we moeilijk over doen. God zegt toch dat het niet goed is.’ Ze kijkt een beetje boos de kring rond.

‘Het lijkt nu alsof we bezig zijn smoesjes te verzinnen en uitvluchten te zoeken om toch maar wel homo te kunnen zijn. Het staat er wel, maar het geldt niet voor ons en niet voor vandaag.’

Nu reageert die bange jongen en zijn stress bárst eruit, net zoals bij Matty vorige week. ‘Jij hebt gemakkelijk praten,' roept hij, 'jij bent hetero. Jij krijgt straks een vriendje en daar kan je de rest van je leven net zo vaak mee seksen als je wilt! Maar wat moet ik?’

Dylan ziet dat de tranen in zijn ogen springen.

‘Moet ik alleen blijven tot ik doodga? Mag ik nooit verliefd worden, nooit een leuke vriend hebben om van te houden?’

Matty… die middag dat ze chinees gegeten hebben bij meneer Charles en meneer Lodewijk… Hij voelt zijn vriend naast zich verstijven.

‘Mag ik dan alleen maar een beetje met mezelf spelen en verder niks? Is dat wat God wil?’

Dylan schudt al van nee. Maar als Rogier op staat, naar hem toe loopt en zijn hand op zijn schouder legt, duwt hij die boos weg.

‘Kunnen jullie wel! Hetero’s die zelf elke avond liggen te vrijen met elkaar, en dan tegen homo’s zeggen dat zij dat niet mogen omdat God dat niet goed vindt. Het is niet eerlijk!’

Wild schuift hij zijn stoel achteruit, maar Rogier gaat op zijn knieën voor hem zitten en pakt zijn handen.

‘Nog niet weggaan, ’zegt hij, ‘jouw punt komt nog. Je hebt gelijk. Het ís niet eerlijk als mensen dat van je verwachten. Dat mógen ze niet doen. Dat letterlijk nemen van Mozes is niet goed. Wat zegt Jezus over al die wetten? Waar gaat het om? Hoe kun je ze in één zin samenvatten?’

Dylan zoekt naar een antwoord, maar Matty steekt zijn hand op. Grappig is dat, net alsof hij op school zit. ‘Je moet God liefhebben met heel je hart, heel je ziel, heel je verstand, al je kracht, en je naaste als jezelf.’

Het klinkt alsof hij een lesje op zegt. Waar heeft hij dat nou weer vandaan?

Verontschuldigend kijkt hij de kring rond. ‘Sorry, dat hoor ik iedere week in de kerk. Dat zegt de dominee altijd als hij de tien geboden voorgelezen heeft.’

Rogier knikt, gaat weer op zijn eigen stoel zitten. ‘Heb je het door?’ zegt hij. ‘Al die regels en wetten van vroeger vat Jezus samen in één woord: liefde. Je moet van God houden, van andere mensen en van jezelf.’

Dylan knijpt zo hard in Matty’s knie dat die ‘au’ roept en iedereen begint te lachen. Hij wíst het wel: bij God gaat het om liefde. Wie liefheeft, kent God…!

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Joop Romijn op 26-04-2024
Een realistische pageturner waarin ik, als in die geloofssfeer opgevoede homo, heel veel herkenning gevonden heb. Daarnaast is het boek beslist aan te bevelen voor iedereen die meer wil weten over het denken en handelen binnen die bevindelijke kringen. Je krijgt simpelweg een objectief tableau voorgeschoteld waarin niet ge- of veroordeeld wordt. Knap!
Ies schrijft boeiend, vlot en met verrassende plotwendingen. Heb al enkele boeken van hem en ga er nog een paar aanschaffen.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Hij móét wel homo zijn...

Ies van den Hoek

Polly krijgt briefjes op zijn bank gegooid. ‘Stomme homo!’ staat er op. Is dat waar? Hoe weet je of je homo bent? Hoe kom je daar achter? En áls het waar is: wat dan?

Niels droomt van jongens. Dat wil hij niet, maar dat gebeurt gewoon. Zijn ouders zouden het niet erg vinden als hij homo is. Hij wel, vreselijk zelfs!

Youri weet allang dat hij homo is. Jammer dat ze daar thuis zo moeilijk over doen. En dus...? Weglopen?

Belevenissen en gedachten van drie vrienden, steeds met een verrassend slot. Maar wél één verhaal.
21,50
Voorkant cover

I love you man!

Ies van den Hoek

1 reviews

Wat moet je als je merkt dat je je beste vriend steeds aardiger gaat vinden en je je afvraagt of ‘verliefd’ een beter woord is dan ‘aardig?’ Tim kan daarover praten met zijn moeder. Haar broer Peter is immers homo en woont met zijn vriend Reinier al jaren buiten het dorp. Voor Ruben ligt dat anders. Hij is veel langer verliefd op Tim, maar durft dat niet te zeggen. Zijn ouders weten niet eens dat hij homo is. En wat als Tim géén homo is…?
De opluchting dat ze allebei hetzelfde voelen voor elkaar en dus verliefde mógen worden, is groot. Maar voelt homojongensverliefdheid hetzelfde als voor een heterostel? Wat vindt familie daarvan? En klasgenoten en leerkrachten? En de andere mensen op het dorp? Voor de meesten is dat geen probleem, maar hoe reageer je op een klasgenoot die daar moeite mee heeft? En op de scheldpartij van een wildvreemde in de rommelmarkt?
Wat moet je met het openhartige levensverhaal van een oude man die nooit homo heeft durven zijn en nu jaloers is op jou omdat jij dat wel kan?
Leerkrachten op school reageren positief. Maar als zes procent van de achthonderd leerlingen niet-hetero is, waar zijn die dan, waarom kennen ze die niet? Wat kan de school doen om hen zich zó veilig te laten voelen dat ze ook uit die benauwde kast durven komen?
Dat het lichaam van een vijftienjarige reageert als je knuffelt en zoent, is heel logisch, maar durf je dat te zeggen? Hoe praat je daarover en hoe ga je daarmee om? Nú is het allemaal goed en heerlijk samen, bijna te mooi en waar te zijn, maar wat als…?

17,99
Voorkant cover

Homo-poppenspeler Jezelf verstoppen hoeft niet meer

Ies van den Hoek

2 reviews

Als je niemand hebt om mee te praten over wat je bezighoudt, maar wel poppenkastpoppen, dan praat je dáár toch mee en tegen… Dat is wat Terry al jaren doet, vooral als hij ontdekt dat hij homo is, wat niemand weten mag. Als vakantiehulp op een camping verraadt hij zichzelf en blijkt dat zijn geheim helemaal geen punt is. Nathan, de jongen met wie hij samenwerkt, is net zo en dat weet iedereen. Daar hoef je echt niet moeilijk over te doen. Net zo min als over het christelijke van de meeste mensen op de camping waar hij de nodige vragen over heeft. Dat het klikt tussen die jongens, is te verwachten…

19,99
Voorkant cover

Huppelen van zielenvreugd Refo, homo en verliefd

Ies van den Hoek

2 reviews
Daniël heeft gemerkt dat hij homo is. Wat hij droomt en fantaseert en doet, is volgens zijn ouders en de dominee slecht en zondig. Maar hoe kan dat dan zo leuk en lekker zijn? Lex, zijn vriend vanaf de basisschool, is niet kerkelijk, die zit daar niet mee. Maar Lex krijgt verkering, met een meisje nog wel... Hoe kan dat?
Dieter komt in diezelfde kerk en is ook homo. Bij hém thuis is dat geen punt; ze zijn daar gewend vrijuit te praten over alles er in de kerk gebeurt en gezegd wordt, ook over (homo)seksualiteit. De jongens raken bevriend en eindelijk kan Daniël zijn vragen kwijt. Ondanks spanningen thuis blijkt hun jongensverliefdheid mooi en heerlijk en goed.
20,99
Voorkant cover

Hij valt op jongens... Maar dat kán natuurlijk niet!

Ies van den Hoek

2 reviews
Stijn valt op jongens, jonge kerels, twintigers, maar hij heeft nooit iets gedaan met dat verlangen. Toen hij jong was, durfde hij dat niet, toen hij ouder werd, schaamde hij zich daarvoor en nu hij tegen de zeventig loopt, kán dat niet meer. Maar dan komt Richard met een maat nieuwe kabels leggen in het dorp en slaat bij allebei de vonk over. Verliefd worden met zo'n grootleeftijdsverschil? Dat kan toch niet, dat is toch gek, raar, dat hoort toch niet? Of...
20,50
Voorkant cover

Het plezier van de gebeten perzik

Ies van den Hoek

Waarom heeft Bernard niet veel eerder geaccepteerd dat hij homo is? Volgens de "rechter" heeft hij niets gemaakt van zijn leven tot nu toe en verdient hij het niet dat hij dood is. Hij krijgt zes maanden om te bewijzen dat hij het beter kan en wordt "veroordeeld" tot een gelukkig leven als homo. Maar hoe dan?! Nieuwe mensen leren kennen en daten op je zestigste...? Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat? Door te dromen over vroeger en fantasieën die destijds niet mochten nu wel toe te laten, begrijpt hij beter waar het fout gegaan is in zijn kinderjaren, in zijn puberteit en in zijn leven als volwassene. Ondanks verkeerde beslissingen en "stomme" fouten ontdekt hij de mogelijkheden van een nieuw leven.

21,99
Voorkant cover

Dat vertel je thuis niet

Ies van den Hoek

1 reviews
Guy van dertien maakt van alles mee waar hij thuis maar beter niet over kan praten. Zijn vader vindt zijn eerlijk bedoelde vragen over seks brutaal. Dus over over een seksspelletje met een vriend op de camping en wat hij doet in een tienerdisco houdt hij zijn mond. Ook kan hij maar beter zwijgen over dat verjaardagsslaapfeestje en de halfblote foto's waarmee hij later gechanteerd wordt. En hij weet nu al dat eerlijk praten over een vriend die liever een meisje wil zijn, problemen gaat geven. Bovendien is zijn beste vriend verliefd op hem, dus wat is híj? Homo? Biseksueel?
20,99