Daarbij weinig personages, heldere verhaallijnen en, in dit boek heel duidelijk uitgewerkt, de interactie tussen ouders en puber(s). En dan vooral in hun ervaringen en gesprekken. Zowel de jongeren m/v onderling als tussen hen en hun respectievelijke ouder(s).
Zo komt een aantal heftige gebeurtenissen aan de orde die zich wel degelijk in een tienerleven voor kunnen doen. Natuurlijk vooral vragen omtrent identiteit (zowel homo- als bi- en transseksualiteit) komen voorbij en, verrassend!, een ouderpaar spreekt open over zaken als verliefdheid, 'groei-verschijnselen' en hun 'eerste keer' met hun dertienjarige zoon, die twijfelt aan zijn geaardheid en door het boek heen steeds meer vertelt over zijn lichamelijke ontwikkeling en het dagelijks gehannes daaromheen.
De schrijver krijgt het voor elkaar om vrijwel elk gesprek heel naturel over te laten komen.
Dat terwijl de overige onderwerpen die aan de orde komen, er niet om liegen: abortus, transseksualiteit, gedwongen seks en travestie.
Ongeforceerd, min of meer terloops worden deze te berde gebracht en besproken door zowel de jonge hoofdrolspelers onderling, als in gesprekken met de diverse ouders.
Het boek handelt hoofdzakelijk (opnieuw) over een zoektocht naar de diverse identiteiten van de verschillende jongeren.
Daarbij kan school een belangrijke rol spelen in de vorm van mentoruren en gespreksgroepen, speciaal voor leerlingen die worstelen met problemen op het gebeid van (acceptatie en vormgeving van) hun seksuele gevoelens.
Aanbevolen als steuntje in de rug, voornamelijk voor alle jongeren, die met dergelijke gevoelens geconfronteerd worden tijdens hun zoektocht naar antwoorden op de vraag: 'Wie ben ik?'.
En voor hun ouder(s)!
Joop.