Cover voorkant
'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'
'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'

'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'

Leo Weijers

  • (2)

€ 24,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op 31 augustus 1974 moet de zeezender Radio Veronica noodgedwongen haar uitzendingen staken. Dit boek gaat terug naar de laatste drie jaren van Veronica. Het zijn de hoogtijdagen van de glam- en glitterrock en The Philly Sound. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound en de vetkuivenrock. Daarnaast is 'Beat behind the dykes' het credo. Nieuwe muzikale talenten dienen zich aan en The Beatles gaan ieder hun eigen weg. Er zijn opvallende comebacks en ijzersterke singles en elpees die de absolute top halen. Alle feiten, achtergrondverhalen en anekdotes over deze en vele andere muzikale hoogtepunten uit die onvergetelijke periode passeren uitgebreid de revue in dit boek.

From the book

De turbulente jaren 1972, 1973 en 1974, waarin zowel de verhuizing van golflengte (van 192 naar 538 meter), de stranding van de Norderney, de massademonstratie in Den Haag, de acties tot behoud van Radio Veronica en uiteindelijk het staken van de uitzendingen van de zeezender plaatsvinden, worden vaak in één adem genoemd als het gaat om popmuziek. Het zijn de hoogtijdagen van de glam- en glitterrock van The Sweet, Slade, Mud, Catapult en de shockrock van Alice Cooper en Lemming. Barry White en zijn Love Unlimited Orchestra veroveren de wereld, evenals de Amerikaanse Philly Sound van The Three Degrees, The O’Jays, Harold Melvin & The Bluenotes en Billy Paul. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound van The Cats, The Classics, The Walkers en de vetkuivenrock van Long Tall Ernie & The Shakers. Nieuwe talenten dienen zich aan, waaronder Gilbert O’Sullivan, Chi Coltrane, Stealers Wheel, The Osmonds, Kayak en Dr. Hook & The Medicine Show. ‘Beat behind the Dykes’ wordt het credo dankzij onze eigen gevestigde Hollandse talenten Golden Earring, Shocking Blue, Earth & Fire en Focus. Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Peter Koelewijn laten opnieuw van zich horen en het meesterwerk ‘The dark side of the moon’ van Pink Floyd wordt uitgebracht. De ex-Beatles Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr maken fraaie solo-albums en we nemen veel te vroeg afscheid van Jim Croce. Het zijn ook de jaren van maatschappijkritiek, emancipatie, acties, medezeggenschap en democratisering. De jaren van de pil en abortus, van seks, drugs en rock ‘n roll. De interieurs kleuren paars, groen en geel. Stoere jongens rijden op een Puch, onderwijs wordt anti-autoritair, internationale solidariteit wordt belangrijk, demonstraties bloeien, vrijwel iedereen rookt en drinkt en men begint zich een beetje zorgen te maken over milieu en hulpbronnen. Het popprogramma AVRO’s Toppop wordt razend populair bij de jonge kijkers.

About the author

Pophistoricus Leo Weijers wordt in 1959 geboren. Voor zijn zevende verjaardag krijgt hij een transistorradio en gaat hij luisteren naar de zeezender Radio Veronica. Vanaf die tijd volgt en verzamelt hij popmuziek. In 2013 en 2014 schrijft Leo zijn eerste en tweede boek over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. In de jaren daarop volgen zijn boeken ‘Eeuwige Kerst’, ‘Nederbiet Kompliet’, ‘Zomerhit(te)’ en ‘Flower Power Beat Experience’. Daarnaast schrijft hij dagelijks achtergrondverhalen bij populaire muziek van weleer voor diverse Facebook groepen.

Reviews

2022-07-05 21:50:06 | By: B v Alphen | Rating:
Heel goed boek
Alles goed omschreven.
Een aanrader voor
De muziek liefhebbers

2022-06-21 22:47:45 | By: hans knot mediahistoricus | Rating:
Hij heeft het andermaal waar gemaakt, Leo Weijers de alles kenner op het gebied van de muziekgeschiedenis uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Reeds verschillende titels over voornoemde muziekperiode heeft hij op zijn naam staan zoals bijvoorbeeld ‘Flower Power Beat Experience’, ‘Top tien Toppers van Toen Sound of the Sixties’ en ‘Zomer Hit (te)’.
Maar andermaal weet hij in ‘Zo te sterven op het water, een boek voor overlevenden’ volop de aandacht te trekken van de lezer. Je kunt vooraf denken dat Weijers eigenlijk alles wel heeft verteld, maar dat is zeker nog lang niet waar. In dit nieuwe boek belicht hij, na een lange maar waardig voorwoord, ‘de begin jaren zeventig in vogelvlucht’.
Hij laat tal van onderwerpen op verschillende gebieden daarin de revue, op een snel geschreven manier, passeren maar de items zijn zo gekozen dat het vraagt om goed zelf herinneringen daaraan op te halen. Het gaat niet alleen om de artiesten en hun muzikale producten maar ook over wereldse vraagstukken, demonstraties, hoe de woning werd ingericht in die tijd, televisieprogramma’s en je opeens wordt geconfronteerd met ‘Grobbelebollen’. Maar ook de ramp op Camping Duinoord op Ameland, de opkomst van de roddelbladen, tv acties als ‘Geven voor het leven’.
In het boek, dat 17 hoofdstukken bevat, zijn natuurlijk zeer interessante muzikale onderwerpen die meer dan de moeite waard zijn om goed tot je te nemen. Veel is er te vertellen over bijvoorbeeld nummer 1 hits. Zelfs als intense volger van de muziekhistorie valt het mij op de Leo Weijers mij zaken weet voor te schotelen, waarvan ik niet eerder heb gehoord. Voor de gemiddelde lezer zullen er des te meer verassingen voorbij komen. En als je bij het lezen een groot aantal aantekeningen maakt is het mogelijk een prachtige quiz samen te stellen, die je in je vriendenkring kan gaan organiseren. Want welk duo maakte bijvoorbeeld een cover in Duitsland van ‘How do you do’ of welke Amerikaanse deejay was mede verantwoordelijk in de VS voor dit succes van Mouth and McNeal?
Eén van de nummer 1 Hits uit 1972 is ‘A Whiter Shade of Pale’, een heruitgebracht succes uit 1967. Een uitgebreide beschrijving, hoe het nummer is ontstaan, is een wellust om te lezen. Jammer is dat niet naar voren is gekomen hoe het nummer als eerste als proefopname via Radio London was te beluisteren. Trouwens het vermelden van de zeezenders, waar ook Weijers in zijn jonge jaren volop naar luisterde, komt veelvuldig voor in ‘Zo te sterven op het water, een boek voor de overlevenden’. Het hoofdstuk ‘Veronica blijft als U dat wilt’ gaat zelfs totaal over het onderwerp ‘zeezenders’, waarbij tal van aspecten uit de roerige geschiedenis voorbijkomen.
Ook diverse stromingen binnen de muziekindustrie uit de begin jaren zeventig worden zeer uitgebreid beschreven, zoals bijvoorbeeld de ‘Glamrock’ of de ‘Shockrock’, maar tevens worden tal van artiesten genoemd, die mede door intense plugging van de zeezenders hun populariteit van destijds te danken hebben. Bij het lezen van die specifieke hoofdstukken over de muziek uit die tijd gaan vaak weer muzikale lichtjes branden en zal zeker sommige van genoemde songs nog weer eens worden teruggeluisterd.
Een 6 tal hoofdstukken uit een door de uitgever toegezonden pdf versie zijn door mij verslonden. En zodra het boekexemplaar in de brievenbus valt weet ik zeker dat deze mee gaat op vakantie om volop van te genieten. Het enige gemis is het niet aanwezig zijn van illustratiemateriaal, maar dat kun je ook in de verbeelding naar je toe halen.
Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'

Author:

Leo Weijers

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

330

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-05-2022

ISBN:

978-94-645-0584-9 / 9789464505849

Price:

€ 24,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)