Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'

Auteur

Leo Weijers

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
24 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Op 31 augustus 1974 moet de zeezender Radio Veronica noodgedwongen haar uitzendingen staken. Dit boek gaat terug naar de laatste drie jaren van Veronica. Het zijn de hoogtijdagen van de glam- en glitterrock en The Philly Sound. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound en de vetkuivenrock. Daarnaast is 'Beat behind the dykes' het credo. Nieuwe muzikale talenten dienen zich aan en The Beatles gaan ieder hun eigen weg. Er zijn opvallende comebacks en ijzersterke singles en elpees die de absolute top halen. Alle feiten, achtergrondverhalen en anekdotes over deze en vele andere muzikale hoogtepunten uit die onvergetelijke periode passeren uitgebreid de revue in dit boek.

Over de auteur

Pophistoricus Leo Weijers wordt in 1959 geboren. Voor zijn zevende verjaardag krijgt hij een transistorradio en gaat hij luisteren naar de zeezender Radio Veronica. Vanaf die tijd volgt en verzamelt hij popmuziek. In 2013 en 2014 schrijft Leo zijn eerste en tweede boek over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. In de jaren daarop volgen zijn boeken ‘Eeuwige Kerst’, ‘Nederbiet Kompliet’, ‘Zomerhit(te)’ en ‘Flower Power Beat Experience’. Daarnaast schrijft hij dagelijks achtergrondverhalen bij populaire muziek van weleer voor diverse Facebook groepen.

Productinformatie

ISBN
9789464505849 / 978-94-645-0584-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-05-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
330
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De turbulente jaren 1972, 1973 en 1974, waarin zowel de verhuizing van golflengte (van 192 naar 538 meter), de stranding van de Norderney, de massademonstratie in Den Haag, de acties tot behoud van Radio Veronica en uiteindelijk het staken van de uitzendingen van de zeezender plaatsvinden, worden vaak in één adem genoemd als het gaat om popmuziek. Het zijn de hoogtijdagen van de glam- en glitterrock van The Sweet, Slade, Mud, Catapult en de shockrock van Alice Cooper en Lemming. Barry White en zijn Love Unlimited Orchestra veroveren de wereld, evenals de Amerikaanse Philly Sound van The Three Degrees, The O’Jays, Harold Melvin & The Bluenotes en Billy Paul. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound van The Cats, The Classics, The Walkers en de vetkuivenrock van Long Tall Ernie & The Shakers. Nieuwe talenten dienen zich aan, waaronder Gilbert O’Sullivan, Chi Coltrane, Stealers Wheel, The Osmonds, Kayak en Dr. Hook & The Medicine Show. ‘Beat behind the Dykes’ wordt het credo dankzij onze eigen gevestigde Hollandse talenten Golden Earring, Shocking Blue, Earth & Fire en Focus. Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Peter Koelewijn laten opnieuw van zich horen en het meesterwerk ‘The dark side of the moon’ van Pink Floyd wordt uitgebracht. De ex-Beatles Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr maken fraaie solo-albums en we nemen veel te vroeg afscheid van Jim Croce. Het zijn ook de jaren van maatschappijkritiek, emancipatie, acties, medezeggenschap en democratisering. De jaren van de pil en abortus, van seks, drugs en rock ‘n roll. De interieurs kleuren paars, groen en geel. Stoere jongens rijden op een Puch, onderwijs wordt anti-autoritair, internationale solidariteit wordt belangrijk, demonstraties bloeien, vrijwel iedereen rookt en drinkt en men begint zich een beetje zorgen te maken over milieu en hulpbronnen. Het popprogramma AVRO’s Toppop wordt razend populair bij de jonge kijkers.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door hans knot mediahistoricus op 21-06-2022
Hij heeft het andermaal waar gemaakt, Leo Weijers de alles kenner op het gebied van de muziekgeschiedenis uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Reeds verschillende titels over voornoemde muziekperiode heeft hij op zijn naam staan zoals bijvoorbeeld ‘Flower Power Beat Experience’, ‘Top tien Toppers van Toen Sound of the Sixties’ en ‘Zomer Hit (te)’.
Maar andermaal weet hij in ‘Zo te sterven op het water, een boek voor overlevenden’ volop de aandacht te trekken van de lezer. Je kunt vooraf denken dat Weijers eigenlijk alles wel heeft verteld, maar dat is zeker nog lang niet waar. In dit nieuwe boek belicht hij, na een lange maar waardig voorwoord, ‘de begin jaren zeventig in vogelvlucht’.
Hij laat tal van onderwerpen op verschillende gebieden daarin de revue, op een snel geschreven manier, passeren maar de items zijn zo gekozen dat het vraagt om goed zelf herinneringen daaraan op te halen. Het gaat niet alleen om de artiesten en hun muzikale producten maar ook over wereldse vraagstukken, demonstraties, hoe de woning werd ingericht in die tijd, televisieprogramma’s en je opeens wordt geconfronteerd met ‘Grobbelebollen’. Maar ook de ramp op Camping Duinoord op Ameland, de opkomst van de roddelbladen, tv acties als ‘Geven voor het leven’.
In het boek, dat 17 hoofdstukken bevat, zijn natuurlijk zeer interessante muzikale onderwerpen die meer dan de moeite waard zijn om goed tot je te nemen. Veel is er te vertellen over bijvoorbeeld nummer 1 hits. Zelfs als intense volger van de muziekhistorie valt het mij op de Leo Weijers mij zaken weet voor te schotelen, waarvan ik niet eerder heb gehoord. Voor de gemiddelde lezer zullen er des te meer verassingen voorbij komen. En als je bij het lezen een groot aantal aantekeningen maakt is het mogelijk een prachtige quiz samen te stellen, die je in je vriendenkring kan gaan organiseren. Want welk duo maakte bijvoorbeeld een cover in Duitsland van ‘How do you do’ of welke Amerikaanse deejay was mede verantwoordelijk in de VS voor dit succes van Mouth and McNeal?
Eén van de nummer 1 Hits uit 1972 is ‘A Whiter Shade of Pale’, een heruitgebracht succes uit 1967. Een uitgebreide beschrijving, hoe het nummer is ontstaan, is een wellust om te lezen. Jammer is dat niet naar voren is gekomen hoe het nummer als eerste als proefopname via Radio London was te beluisteren. Trouwens het vermelden van de zeezenders, waar ook Weijers in zijn jonge jaren volop naar luisterde, komt veelvuldig voor in ‘Zo te sterven op het water, een boek voor de overlevenden’. Het hoofdstuk ‘Veronica blijft als U dat wilt’ gaat zelfs totaal over het onderwerp ‘zeezenders’, waarbij tal van aspecten uit de roerige geschiedenis voorbijkomen.
Ook diverse stromingen binnen de muziekindustrie uit de begin jaren zeventig worden zeer uitgebreid beschreven, zoals bijvoorbeeld de ‘Glamrock’ of de ‘Shockrock’, maar tevens worden tal van artiesten genoemd, die mede door intense plugging van de zeezenders hun populariteit van destijds te danken hebben. Bij het lezen van die specifieke hoofdstukken over de muziek uit die tijd gaan vaak weer muzikale lichtjes branden en zal zeker sommige van genoemde songs nog weer eens worden teruggeluisterd.
Een 6 tal hoofdstukken uit een door de uitgever toegezonden pdf versie zijn door mij verslonden. En zodra het boekexemplaar in de brievenbus valt weet ik zeker dat deze mee gaat op vakantie om volop van te genieten. Het enige gemis is het niet aanwezig zijn van illustratiemateriaal, maar dat kun je ook in de verbeelding naar je toe halen.


door B v Alphen op 05-07-2022
Heel goed boek
Alles goed omschreven.
Een aanrader voor
De muziek liefhebbers

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties deel 1

Leo Weijers

Vanaf eind jaren vijftig werden grammofoonplaten op vinyl (45 en 33 toeren) uitgebracht. In Nederland ontstond voorzichtig een popcultuur, mede dankzij de zeezender Radio Veronica. Buitenlandse toppers als Cliff Richard & The Shadows, The Beach Boys, The Rolling Stones en natuurlijk The Beatles zetten de wereld op zijn kop. Nederlandse toppers als Anneke Grönloh, The Blue Diamonds, The Jumping Jewels, Rob de Nijs & The Lords, Peter & zijn Rockets en ZZ & De Maskers maakten furore. De achtergrondverhalen, anekdotes en uiteraard de hits vindt u terug in dit boek. Herinnert u zich deze nog?
25,50
Voorkant cover

Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties deel 2

Leo Weijers

In Nederland ontstond in de tweede helft van de jaren zestig een echte popcultuur, mede dankzij de zeezender Radio Veronica. Buitenlandse toppers als The Doors, Bob Dylan, The Byrds, The Who, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Fleetwood Mac, The Moody Blues, Simon & Garfunkel, Led Zeppelin en The Mama’s & Papa’s zetten de wereld op zijn kop. Nederbeat en Nederpop waren helemaal ‘in’ dankzij The Golden Earring(s), The Cats, The Outsiders, Q 65, The Shoes, The Motions, Shocking Blue en Boudewijn de Groot. De achtergrondverhalen, anekdotes en uiteraard de hits vindt u terug in dit boek. Herinnert u zich deze nog?
26,50
Voorkant cover

Eeuwige kerst: de 135 populairste kersthits aller tijden

Leo Weijers

Met kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus. Kerstmis is voor velen een gezellige en sfeervolle periode. Met een fraai versierde kerstboom, een feestelijk gedekte tafel, cadeautjes en natuurlijk sfeerverhogende kerstmuziek. Traditionele kerstliederen, evergreens, moderne kersthits, Rudolph, Frosty en ‘Jingle Bells’, Band Aid en ‘White Christmas’, alles komt voorbij op de radio en de televisie in de aanloop naar en tijdens de kerstdagen. De 135 populairste kerstliedjes aller tijden vindt u terug in dit boek, compleet met achtergrondverhalen, anekdotes en uitvoerende artiesten. Ik wens u heel gezellige en sfeervolle kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.
20,50
Voorkant cover

Nederbiet Kompliet

Leo Weijers

1 reviews
Nederbiet is een muziekstroming die in 1963 ontstaat en aanvankelijk beïnvloed wordt door de muziek van de ­Engelse beatgroepen. Het duurt even voordat Nederlandse muziek­groepjes omschakelen van rock-’n-roll en instrumentale ­gitaarmuziek naar beatmuziek. 1964, 1965 en 1966 zijn de gloriejaren van de Nederbiet. De bekendste exponenten zijn The Golden­ ­Earrings, The Motions, Q65, The Outsiders, Cuby & The Blizzards­, Les Baroques, The Ro-d-Ys en ZZ & De Maskers­. Den Haag krijgt terecht de eretitel ‘Beatstad No. 1’, maar overal in Nederland rijzen de beatgroepen als paddenstoelen uit de grond. Hun verhalen, anekdotes, wetenswaardigheden, inclusief complete discografie vindt u terug in dit boek.
26,99
Voorkant cover

Zomerhit(te): de 300 heetste zon-, zee- en strandklassiekers

Leo Weijers

Zomerhits roepen een ­zomerse sfeer op en kenmerken zich meestal door muziek die ­mensen asso­ciëren met zonnige of exotische gebieden. Bij een zomerhit ligt de nadruk niet zozeer op de tekst, maar meer op het ritme. In het boek ‘ZOMERHIT(TE)’ vindt u de 300 leukste zomerhits terug. Van de klassieker ‘­Summertime’ uit de ­opera ‘Porgy and Bess’ tot de zomerhit van 2017: ‘­Despacito’ van Luis ­Fonsi & Daddy ­Yankee. Hun ­verhalen, anekdotes en ­wetenswaardigheden ­passeren uitgebreid de ­revue, in veel gevallen voorzien van bijzondere herinne­ringen van bekende Nederlanders uit de muziek- en amusements­wereld en andere zon-, zee- en strandliefhebbers
23,50
Voorkant cover

Flower Power Beat Experience (de kracht van liefde, bloemen en muziek)

Leo Weijers

1 reviews
1967 is het jaar van love & peace, flower power, de ‘Summer of Love’ en Monterey Pop. De albums ‘Sgt. Pepper’ en ‘Picknick’ komen uit. De eerste voorstellingen van de hippiemusical ‘Hair’ vinden plaats en de soulmuziek van Motown, Stax en Atlantic breekt door. Het zijn de hoogtijdagen van de Nederbeat en ‘Monkeemania’. De Veronica Drive-In-Show trekt door het land. Jimi Hendrix, The Doors en Procol Harum debuteren op de langspeelplaat en The Beatles excelleren in ‘Our World’. Alle feiten, achtergrondverhalen en anekdotes over deze en vele andere muzikale hoogtepunten uit 1967 passeren uitgebreid de revue in dit boek.
24,50