Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Nederbiet Kompliet

Auteur

Leo Weijers

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Nederbiet is een muziekstroming die in 1963 ontstaat en aanvankelijk beïnvloed wordt door de muziek van de ­Engelse beatgroepen. Het duurt even voordat Nederlandse muziek­groepjes omschakelen van rock-’n-roll en instrumentale ­gitaarmuziek naar beatmuziek. 1964, 1965 en 1966 zijn de gloriejaren van de Nederbiet. De bekendste exponenten zijn The Golden­ ­Earrings, The Motions, Q65, The Outsiders, Cuby & The Blizzards­, Les Baroques, The Ro-d-Ys en ZZ & De Maskers­. Den Haag krijgt terecht de eretitel ‘Beatstad No. 1’, maar overal in Nederland rijzen de beatgroepen als paddenstoelen uit de grond. Hun verhalen, anekdotes, wetenswaardigheden, inclusief complete discografie vindt u terug in dit boek.

Over de auteur

Pophistoricus Leo Weijers, van beroep projectmanager, wordt in 1959 in Lisse geboren. Hij is vanaf zijn prille jeugd een volger en verzamelaar van popmu­ziek. Leo schrijft in 2013 en 2014 zijn eerste en tweede boek over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. In 2015 volgt zijn boek ‘Eeuwige kerst: de 135 populairste kersthits ­aller tijden’. Daarnaast schrijft hij dagelijks­ achtergrondverhalen bij populaire ­muziek voor diverse Facebook-groepen.

Productinformatie

ISBN
9789463892568 / 978-94-638-9256-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-05-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
458
Formaat
14,5 x 20,5 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

The Blue Diamonds

In 1949 vetrekken de broers Ruud en Riem de Wolff met hun ouders vanuit Depok, West-Java voor een vakantie naar Nederland. Tijdens die vakantie wordt de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uitgeroepen. Het gezin De Wolff besluit niet terug te keren naar Indonesië, maar in Nederland te blijven. In Driebergen vindt het gezin een woning. Ruud en Riem, die dan nog Maleis spreken, doen op school hun uiterste best om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Ruud gaat naar de HBS in Zeist. Riem doet de MULO in Driebergen. Ze maken vlot vrienden en worden opgenomen in de plaatselijke gemeenschap. Ruud blinkt uit in sport, vooral atletiek. Hij loopt honderd meter in nog geen elf seconden. Riem is vooral met muziek bezig. Hij speelt ukelele en mondharmonica en is lid van de plaatselijke muziekverenging. Wanneer Ruud en Riem ontdekken dat je met gitaarspelen grote indruk maakt op de meisjes in het zwembad, is het pleit beslecht. Ze richten hun eigen gitaarbandje op en spelen liedjes na van Amerikaanse artiesten als Little Richard, Bill Haley & His Comets, Pat Boone en The Everly Brothers. Ze noemen zich The String Extase Boys en later The Cool Cats (met Chris van der Plaats op basgitaar en Dick Messchaert op drums). Een achterbuurman hoort ze oefenen in de tuin. Hij vraagt of ze op zijn feestje willen spelen. Dat doen de jongens. Meerdere feestjes volgen. De volgende stap is het oprichten van het trio The Three Blue Diamonds, met Dick Messchaert op drums. Nadat de rock & roll zijn intrede heeft gedaan, besluiten Ruud en Riem om samen muziek te gaan maken onder de naam The Blue Diamonds. De naam wordt ontleend aan een gelijknamige jaren vijftig band in de Verenigde Staten. Tijdens een feestje in de Haagse dierentuin worden ze ontdekt door een platenbaas. Hij is vooral onder de indruk van de tweestemmige harmonieën van de broers. De broers De Wolff krijgen een platencontract en worden de succesvolste Indo-rock artiesten uit de periode eind jaren vijftig – begin jaren zestig.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Harry Bogers op 25-11-2021
Een goed compleet naslagwerk op muziekgebied.
Alle boeken van Leo Weijers zijn prima.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties deel 1

Leo Weijers

Vanaf eind jaren vijftig werden grammofoonplaten op vinyl (45 en 33 toeren) uitgebracht. In Nederland ontstond voorzichtig een popcultuur, mede dankzij de zeezender Radio Veronica. Buitenlandse toppers als Cliff Richard & The Shadows, The Beach Boys, The Rolling Stones en natuurlijk The Beatles zetten de wereld op zijn kop. Nederlandse toppers als Anneke Grönloh, The Blue Diamonds, The Jumping Jewels, Rob de Nijs & The Lords, Peter & zijn Rockets en ZZ & De Maskers maakten furore. De achtergrondverhalen, anekdotes en uiteraard de hits vindt u terug in dit boek. Herinnert u zich deze nog?
25,50
Voorkant cover

Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties deel 2

Leo Weijers

In Nederland ontstond in de tweede helft van de jaren zestig een echte popcultuur, mede dankzij de zeezender Radio Veronica. Buitenlandse toppers als The Doors, Bob Dylan, The Byrds, The Who, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Fleetwood Mac, The Moody Blues, Simon & Garfunkel, Led Zeppelin en The Mama’s & Papa’s zetten de wereld op zijn kop. Nederbeat en Nederpop waren helemaal ‘in’ dankzij The Golden Earring(s), The Cats, The Outsiders, Q 65, The Shoes, The Motions, Shocking Blue en Boudewijn de Groot. De achtergrondverhalen, anekdotes en uiteraard de hits vindt u terug in dit boek. Herinnert u zich deze nog?
26,50
Voorkant cover

Eeuwige kerst: de 135 populairste kersthits aller tijden

Leo Weijers

Met kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus. Kerstmis is voor velen een gezellige en sfeervolle periode. Met een fraai versierde kerstboom, een feestelijk gedekte tafel, cadeautjes en natuurlijk sfeerverhogende kerstmuziek. Traditionele kerstliederen, evergreens, moderne kersthits, Rudolph, Frosty en ‘Jingle Bells’, Band Aid en ‘White Christmas’, alles komt voorbij op de radio en de televisie in de aanloop naar en tijdens de kerstdagen. De 135 populairste kerstliedjes aller tijden vindt u terug in dit boek, compleet met achtergrondverhalen, anekdotes en uitvoerende artiesten. Ik wens u heel gezellige en sfeervolle kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.
20,50
Voorkant cover

Zomerhit(te): de 300 heetste zon-, zee- en strandklassiekers

Leo Weijers

Zomerhits roepen een ­zomerse sfeer op en kenmerken zich meestal door muziek die ­mensen asso­ciëren met zonnige of exotische gebieden. Bij een zomerhit ligt de nadruk niet zozeer op de tekst, maar meer op het ritme. In het boek ‘ZOMERHIT(TE)’ vindt u de 300 leukste zomerhits terug. Van de klassieker ‘­Summertime’ uit de ­opera ‘Porgy and Bess’ tot de zomerhit van 2017: ‘­Despacito’ van Luis ­Fonsi & Daddy ­Yankee. Hun ­verhalen, anekdotes en ­wetenswaardigheden ­passeren uitgebreid de ­revue, in veel gevallen voorzien van bijzondere herinne­ringen van bekende Nederlanders uit de muziek- en amusements­wereld en andere zon-, zee- en strandliefhebbers
23,50
Voorkant cover

Flower Power Beat Experience (de kracht van liefde, bloemen en muziek)

Leo Weijers

1 reviews
1967 is het jaar van love & peace, flower power, de ‘Summer of Love’ en Monterey Pop. De albums ‘Sgt. Pepper’ en ‘Picknick’ komen uit. De eerste voorstellingen van de hippiemusical ‘Hair’ vinden plaats en de soulmuziek van Motown, Stax en Atlantic breekt door. Het zijn de hoogtijdagen van de Nederbeat en ‘Monkeemania’. De Veronica Drive-In-Show trekt door het land. Jimi Hendrix, The Doors en Procol Harum debuteren op de langspeelplaat en The Beatles excelleren in ‘Our World’. Alle feiten, achtergrondverhalen en anekdotes over deze en vele andere muzikale hoogtepunten uit 1967 passeren uitgebreid de revue in dit boek.
24,50
Voorkant cover

'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'

Leo Weijers

2 reviews
Op 31 augustus 1974 moet de zeezender Radio Veronica noodgedwongen haar uitzendingen staken. Dit boek gaat terug naar de laatste drie jaren van Veronica. Het zijn de hoogtijdagen van de glam- en glitterrock en The Philly Sound. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound en de vetkuivenrock. Daarnaast is 'Beat behind the dykes' het credo. Nieuwe muzikale talenten dienen zich aan en The Beatles gaan ieder hun eigen weg. Er zijn opvallende comebacks en ijzersterke singles en elpees die de absolute top halen. Alle feiten, achtergrondverhalen en anekdotes over deze en vele andere muzikale hoogtepunten uit die onvergetelijke periode passeren uitgebreid de revue in dit boek.
24,50