Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 2
Een queeste van rattekes of dood

Auteur

Patrick Van Ouytsel

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (6 reviews )
Prijs
16 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

We volgen Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folkore.

Over de auteur

Als Antwerps dialectgids wilde Patrick Van Ouytsel Antwerpse sagen en legenden bij iederéén brengen die deze geweldige folklore vergeten is maar vooral bij de allerjongsten. Met de reeks van Nestje e ratteke uit de ruien begeven we ons met zijn allen in deze magische wereld waar een kind nog kind kan zijn en waar grote mensen graag in zullen vertoeven. Lees jij ook weer met ons mee?

Productinformatie

ISBN
9789464032956 / 978-94-640-3295-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-06-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
54
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Wanneer Nestje wakker wordt, is het een nacht zoals elke nacht in de ruien. Hij kijkt rond en ziet dat Pistache en tante nog liggen te snurken. Nestje glimlacht. Ik laat ze nog wat slapen, de twee slaapkoppen, denkt hij, en terwijl strekt hij zich uit en vraagt zichzelf af: waarom toch? Waarom wilde die heks mij dood? En waar zou die gemene, op wraak beluste, valse kater zitten? Nestje heeft zoveel vragen … Vragen waarop ons klein dapper ratteke nu nog geen antwoorden heeft of antwoorden kan bedenken. Toch weet hij één ding heel zeker: hij wil antwoorden op zijn vragen, en die antwoorden zal hij krijgen. Nestje is nu niet bepaald van plan het hierbij te laten. Dat verzekert hij zichzelf, terwijl hij het hol van tante op stille rattenpootjes verlaat.
Nestje loopt en wandelt en zwemt af en toe van rui tot rui en belandt zo aan de rui die boven komt nabij de Heksenberg, nu de Bloedberg genoemd. Zou het langs hier zijn dat Pieter de ruien inkomt?, vraagt Nestje zich af. Het is pikkedonker in de grotemensenwereld. Een zwarte hemel met veel glinsterende stenen, ook wel sterren genoemd, ziet Nestje. Toch ook prachtig, denkt hij. Wel koud, kouder hier dan beneden bij ons in de ruien.
Nestje loopt naast de Palingrui over het bruggetje, de Palingbrug, en komt zo via de Heksenberg in de Kuipersstraat terecht. Overal op de grond liggen restjes van kaas en ander lekkers. Muizen en ratten doen er zich aan te goed. Nestje voelt aan zijn buikje.
‘‘k Heb nog niet ontbeten en er grolt wat hier’, glimlacht hij.
En zo rap zijn pootjes hem kunnen dragen, zet Nestje zich mee aan het gratis ontbijt voor muizen en rattekes op de straten in (h)Antwerpen!

Enkele uren vroeger in de Kuipersstraat …
Glibberig, vettig en nat, voelt de vacht aan van Napsjaar in dat donkere vat. Het vat, in die tijd “kuip” genoemd, was leeg toen de kater erin kroop, maar de grote mensen vulden het met vis. Grote, glibberige, spartelende, zilvergrijze vissen, met blinkende schubben. De ene vis al wat groter dan de andere. Het was een feestmaal voor een kat in een vat! Je hoorde Napsjaar zeker niet klagen.
‘Zo makkelijk kwam ik nog nooit aan mijn maaltijd’, miauwlachte Napsjaar. ‘Hoe zeggen ze dat ook alweer? Een kat komt altijd op z’n pootjes terecht. En zeker wanneer ik met mijn pootjes in een vat vol vers gevangen vis terecht kom. Een kattenleven kan toch goed zijn!’
En met deze gedachte doet Napsjaar zijn ene groene kattenoog dicht en valt hij in een diepe, diepe kattenslaap. Napsjaar is zo diep in zijn kattenslaap verzonken dat hij niet voelt dat hij met vat en al op een kogge, een schip van die tijd, wordt gezet met koers naar een voor hem onbekende bestemming, want al wat deze kater doet, is verder ronken en dromen, dromen van wraak op e ratteke uit de ruien. En door zijn dromen heen dansen schimmen van heksen die vliegen op bezemstelen, koene, moedige, dappere ridders op grote paarden met getrokken zwaarden en een ambetante, grote hond!

Reviews (6)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Lou op 06-06-2020
Ook ditmaal heb ik met plezier en in een ruk het boekje uitgelezen. Wat een avonturen zeg! Ik kan niet wachten tot ik nog eens mag babysitten en voorlezen!
Geschreven door Margot Mortelmans op 08-06-2020
Vandaag een schrijver van 160 Kinderboeken, zonnestraaltje en zonnekind (Jo Briels), blij gemaakt met Nestje 1. Nu kijken we samen uit naar deel 2. De fans groeien, twee plus kleindochters die vragen naar het vervolg, een kleindochter die met glinsterende oogjes mij het boekje brengt! Top geschreven, mooie kleurrijke tekeningen, we tellen af naar vrijdag! Psst, Bonnie vindt het geweldig onze Antwerpse legendes door te geven.
door Mike op 09-06-2020
Recent de kinderboekjes van Nestje e ratteke uit de ruien ontdekt bij vrienden thuis, die kenden de auteur en ik kocht beide boekjes via hem zelf. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn kinderen er gek op zijn. Beide boekjes zijn zo grappig en leuk geschreven. De verhaaltjes zijn op maat, echt niet oerlang waardoor kinderen (vooral mijn jongste) er hun aandacht blijven houden. Ik vraag enkel nog, wanneer komt boekje 3 eraan, want ik heb begrepen dat het om een serie kinderboekjes zou gaan? Ik raad dit boekje iedereen met kinderen aan hoor!
door Diego op 04-08-2020
Ook dit boekje heeft weer toffe avonturen voor zowel jong als oud. Echt een aanrader!
door Linda op 06-08-2020
Tof boekje, ook een echt hebbeding eigenlijk, vooral dan voor wie verzot is op Antwerpse sagen, mythen en legenden. Ik heb beide boekjes gesigneerd en kan amper wachten op boekje 3
door Gerrit Rombauts op 28-12-2020
Nestje 1 en 2 zijn prachtige levensschetsen niet alleen voor de Antwerpse kinderwereld maar ook voor volwassenen. We kijken verlangend uit naar een deel 3 dat er hopelijk snel komt. Proficiat voor de schrijver en de illustrator want tekst en tekeningen vormen een sprankelend geheel.