Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wij waren zware jongens
Een fictief verhaal over straatcriminaliteit, bendevorming en georganiseerde misdaad

Auteur

Patrick Van Ouytsel

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (4 reviews )
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De regels van ’t straat zijn simpel, maar keihard. Wanneer iemand je wil slaan, zorg je ervoor dat je eerst slaat. Wanneer iemand je slaat, sla je harder terug. Breekt hij je arm, breek jij zijn been en trekt hij een mes, sla je hem in elkaar met een baseball bat. Daarbuiten is het overleven en dat doe je alleen als je de sterkste of de slimste bent, al heeft geluk er natuurlijk ook mee te maken en is een mix van beide nog het beste. Ik ben opgegroeid in de jungle van ’t stad, een kind van ’t straat en al op zeer jonge leeftijd wist ik waar er naam en faam te maken viel en waar het geld dan ook voor het oprapen lag.
Alles draaide om reputatie en eens die verworven was, kwam de rest vanzelf. Ge moest er alleen de ballen voor hebben om het te gaan oprapen en om jezelf die rep te bezorgen.

Over de auteur

Patrick Van Ouytsel is Antwerps dialectgids, coach en auteur, onder andere van het succesvolle "E poar veroaltsjes oitet stad", dat Boekgoud won in 2022 in de categorie reizen en de historische fictie roman "Drakkars op de Schelde". Dit is het negende boek van de auteur en aan stoppen met schrijven, denkt hij nog lang niet. Patrick is getrouwd en woont met zijn vrouw in Antwerpen Noord. Hij is nog een rasechte Sinjoor en de helft van het Antwerpse gidsen-bedrijf "Me Lou deur 't stad". In 2022 werd Patrick nog gehuldigd op het Stadhuis, omdat hij al meer dan vijfenvijftigduizend wandelaars had rondgeleid in zijn geliefde stad, in het echt Antwerps dialect en dit sinds 2018.

Productinformatie

ISBN
9789464896466 / 978-94-648-9646-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-05-2024
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Antwerpen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
264
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Inkijk pagina 54
Inkijk pagina 55
Inkijk pagina 56

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Peter Van Opstal op 18-05-2024
In dit boek volg je een fictief personage, Robby Crispelaere alias Crispe, een arme straatjongen die opgroeit tot een van de grootste Belgische gangsters ooit. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-vorm en begint in Antwerpen in 1976, en je zit op het randje van je stoel. Dit is het sterkste boek dat ik van deze auteur las, het slurpt je op vanaf de allereerste pagina. Naar mijn mening mag dit gerust verfilmd worden want ik ben grote fan. Het is wel geen boek voor zwakke magen, grof taalgebruik, stevig geweld en veel seks staan je te wachten. Ik geef hieronder de inleiding van het boek mee:

De regels van ’t straat zijn simpel, maar keihard. Wanneer iemand je wil slaan, zorg je ervoor dat je eerst slaat. Wanneer iemand je slaat, sla je harder terug. Breekt hij je arm, breek jij zijn been en trekt hij een mes, sla je hem in elkaar met een baseball bat. Daarbuiten is het overleven en dat doe je alleen als je de sterkste of de slimste bent, al heeft geluk er natuurlijk ook mee te maken en is een mix van beide nog het beste.

Ik ben opgegroeid in de jungle van ’t stad, een kind van ’t straat en al op zeer jonge leeftijd wist ik waar er naam en faam te maken viel en waar het geld dan ook voor het oprapen lag.

Alles draaide om reputatie en eens die verworven was, kwam de rest vanzelf. Ge moest er alleen de ballen voor hebben om het te gaan oprapen en om jezelf die “rep” te bezorgen. Want op straat, kreeg je niets cadeau.

Dit was mijn leven en dit boek is mijn verhaal en het begint op straat, want wij waren zware jongens…
door Lou op 19-05-2024
Amaai, van begin tot einde gekluisterd aan het boek. Het leest vlot en als een trein, kon hem moeilijk wegleggen. Je zit middenin de belevenissen van het hoofdpersonage Crispe, het ene moment leef je mee en het ander moment verfoei je hem.
Een echte aanrader!
door John Keuleers op 10-06-2024

Robby Crispelaere is een ‘verloren kind’ vanaf zijn geboorte. Een vader die hij nooit gekend heeft, een moeder die als hoer aan de kost komt en voor wie een kind – ongewenst dan nog – een blok aan het been is. Robby zoekt en vindt de kameraadschap die hij thuis niet krijgt op straat. Een straat met zijn harde, niets ontziende wetten en Robby – Crispe ondertussen voor de vrienden – leert die wetten heel goed kennen en toepassen. Stilaan groeit hij uit van straatboefje tot nietsontziende topgangster. Iemand voor wie de code van de straat heilig is en blijft en die zonder verpinken over lijken gaat om die code te laten respecteren.

‘Wij waren zware jongens’ is ondertussen al het negende boek van mijn goede vriend Patrick Van Ouytsel en het is een topper van formaat geworden. In zijn typische vertelstijl (dit is een ideale roman om als luisterboek uit te geven) beschrijft hij het leven van de Crispe. Gewelddadig, doorspekt met seks en bij momenten op het randje van gruwelijk of zelfs net erover. Patrick kent de taal van de straat en gebruikt ze dan ook onopgesmukt. En zo hoort het maar, dit is immers de taal die Crispe en zijn aanhang zelf gebruiken. Hij wijkt ook af van het euvel dat veel van deze ‘schelmenromans’ al te vaak meedragen, door zijn hoofdrolspeler niet af te schilderen als een soort moderne Robin Hood. De Crispe steelt niet van rijk om arm te helpen, hij komt niet op voor de verdrukten der aarde. Robby Crispelaere is een topgangster en moordenaar, die enkel op eigen gewin uit is en koudweg wie hem voor de voeten loopt uit de weg ruimt.

Met ‘Wij waren zware jongens’ heeft Patrick Van Ouytsel de Antwerpse Peaky Blinders geschreven. Een verhaal dat smeekt om verfilmd te worden. Een boek dat je moet gelezen hebben, met toch een kleine waarschuwing: zie dat je tijd genoeg hebt wanneer je eraan begint, want het boek wegleggen vóór het uit is: on-mo-ge-lijk!
door Kenn op 06-06-2024
Boek dat je grijpt van begin tot einde.
De schrijver zuigt je mee in het verhaal.
In 3 dagen had ik het boek uitgelezen.
Je volgt crispe,die je op het ene moment een echte z*k vind maar je leeft op het andere moment met hem mee. Een verhaal in de onderwereld van onze mooie stad Antwerpen

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Nestje (e ratteke uit de ruien)

Patrick Van Ouytsel

8 reviews
We volgen Nestje, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleefd boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.
16,99
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 2 Een queeste van rattekes of dood

Patrick Van Ouytsel

6 reviews

We volgen Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folkore.

16,99
Voorkant cover

Drakkars op de Schelde

Patrick Van Ouytsel

23 reviews
Drakkars op de Schelde is een historische fictie roman die de inval van de Vikingen in Antwerpen in het jaar 836 beschrijft. We volgen dan ook twee partijen, zoals het meestal is in het leven. Een niets vermoedende Frankische familie, die leeft van handel, landbouw, visvangst en wat jacht langs de oevers van de Schelde en een deel van een Viking bemanning uit het noorden, op een drakkar, op weg naar Andaverpa, niet wetende wat ze zullen beleven, maar heel overtuigd in wat zij zullen doen eens hun bestemming uiteindelijk bereikt is. Als lezer raak je intens betrokken in de levens van vriend en vijand en zal je amper kunnen wachten om de volgende pagina alweer om te slaan.
21,50
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 3 Oude rattekesliefde roest niet

Patrick Van Ouytsel

3 reviews
Ook in deel drie volgen we Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.Als Antwerps dialectgids wilde Patrick Van Ouytsel Antwerpse sagen en legenden weer bij iedereen brengen die deze geweldige folklore vergeten is maar vooral ook bij de allerjongsten. Met de steeds aangroeiende reeks van Nestje e ratteke uit de ruien begeven we ons dan ook met zijn allen in deze magische wereld waar een kind nog kind zijn en waar grote mensen zeer graag in zullen vertoeven. Lees jij ook weer met ons mee?
16,99
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

7 reviews
Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
19,50
Voorkant cover

Nog mier veroaltsjes oitet stad Van de auteur van "E poar veroaltsjes oitet stad"

Patrick Van Ouytsel

5 reviews
In dit boek krijgt de lezer nog meer Antwerpse volksverhalen, maar ook sagen, mythen, legenden en dit alles uit onze rijke Antwerpse folklore, met op tijd en stond een grap en een grol. Uiteraard mankeren de verwijzingen in en naar het echt Antwerps dialect ook hier weer niet. Historische weetjes en feiten worden u verteld alsof u er zelf bij zou zijn geweest, in een Antwerpse dialectwandeling in' t stad. En net zoals in "E poar veroaltsjes oitet stad", vind je in dit boek ook weer prachtige foto' s terug. Wederom een echt feel good boek van deze Antwerpse auteur en dialectgids.
18,50
Voorkant cover

Bibberen in 't stad Antwerpse spookverhalen

Patrick Van Ouytsel

11 reviews
Sinds ons ontstaan, vragen wij mensen ons het volgende af. Is er leven na de dood? In dit boek schrijf ik over het paranormale in Antwerpen. Dit gebeurt onder andere in de vorm van oude spookverhalen, sagen, mythen en legenden. Maar uniek zijn de getuigenissen uit mijn onderzoekingen. Antwerpenaars van vlees en bloed, die me anoniem hun ervaringen vertelden met de andere zijde. Voor ons allemaal toch wel het onbekende. De interviews, als ik ze zo mag noemen, gebeurden sereen en met wederzijds respect. Maar ik kan in alle eerlijkheid beamen, dat ze onder mijn huid zijn gekropen en me dan ook nooit meer zullen loslaten. Beste lezer, ik geef u Bibberen in 't stad - Antwerpse spookverhalen.
18,50
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
24,50
Voorkant cover

Gruwelen in 't stad Antwerpse stadsverhalen en historische feiten die "shockeren"

Patrick Van Ouytsel

18 reviews
In dit boek onthult de auteur de gruwelijke verhalen achter de processen en misdaden, die plaatsvonden in Antwerpen door de eeuwen heen. Van beruchte seriemoordenaars, over heksen- en kettervervolgers, tot de verwoestende oorlogen, dit boek zal je meenemen op een reis door de tijd en je laten kennismaken met de meest angstaanjagende verhalen die Antwerpen te bieden heeft. Elk verhaal is zorgvuldig onderzocht en samengesteld om een compleet en helder beeld te geven van deze donkere perioden in de geschiedenis van Antwerpen. Dit boek is niet alleen voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar ook voor hen die op zoek zijn naar een meeslepende en angstaanjagende leeservaring.
Durf je... dit boek te lezen?
17,99