Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad
Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Auteur

Patrick Van Ouytsel

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (7 reviews )
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
Genrewinnaar
boek●goud 2022

Over de auteur

Patrick Van Ouytsel is dialectgids in de stad Antwerpen in het gidsen bedrijf Me Lou deur't stad en de succesvolle auteur van de historische fictie roman Drakkars op de Schelde die de inval van de Vikingen in Antwerpen beschrijft in het jaar 836. Hij woont met zijn vrouw in Antwerpen Noord, die niet alleen zijn wederhelft is in het huwelijk maar ook in het gidsen bedrijf dat zij uitbaat. Patrick is nog een echte "sinjoor" en eeuwig en altijd verliefd op zijn stad. Met E poar veroaltjes oitet stad schrijft hij voor de eerste keer over zijn droomjob en je komt er meteen achter dat hier een geboren verhalen verteller aan het woord is en hij wordt dan ook terecht het collectief geheugen van de stad Antwerpen genoemd. Een uitspraak waar hij heel fier op is en die hij met veel plezier alle eer aandoet. Als auteur begon hij met kinderboeken. De aangroeiende reeks van Nestje e ratteke uit de ruien waar nu reeds drie delen van verkrijgbaar zijn. Dit boek is zijn tweede niet kinderboek maar daar zal het zeker niet bij blijven.

Productinformatie

ISBN
9789464504361 / 978-94-645-0436-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-04-2022
Taal
Nederlands

Genre
Reizen
Kwalificaties
Antwerpen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
118
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Stanske

Stanske van ’t gangske was een krel van e waaif. Een rotslechte vrouw die de moeders die hun pasgeboren ongewenste kindjes in de schuif wilden leggen, stond op te wachten in de Jacopijnenstraat, de huidige Zwartzustersstraat. Dat was een schande natuurlijk en ze perstte ze af. Zodoende verdwenen de moeders met hun baby’s het ongeluk in en liep het vaak voor een van hen of beiden noodlottig af.

Tot op een bewuste zonnige dag, terwijl Stanske havermoutpap aan het bereiden is, wordt ze gestoord door het luide gehuil van een baby. Het is niet waar hé, denkt ze. Ebbe ze ier naa zoe rotjoenk veur maain deur gelee? Ze neemt haar zwaarste koperen pan van de haak aan de muur en opent haar deur met erg duistere gedachten.

Op haar stoep staat een rieten mand. Nijdig wandelt ze erop af de pan dreigend de hoogte instekend. Maar dan blijft ze als verlamd staan. In de mand ligt een baby en het is een jongetje. Op zijn kale hoofdje staat een grote geelblonde krul en hij knippert met zijn felblauwe ogen. Kust naa me gat, denkt ze, wat e schoein joenk zedde gaai. Het lijkt wel of de baby haar verstaat en hij lacht en kraait. Stanske neemt hem mee in haar huisje, geeft hem pap en laat hem zelfs een boereke loate. Maar dan laat ze de baby weten dat ze er niet voor kan zorgen en dat ze hem in de schuif gaat leggen. Zo gezegd zo gedaan. Maar wanneer ze de eerste stap buiten zet, wordt de rieten mand zwaarder en zwaarder. Ook de baby verandert. Zo groeien zijn armpjes en beentjes tot ze over de grond slepen en Stanske de loodzware mand amper nog kan dragen. En dan gebeurt het, vanuit de mand springt Lange Wapper. Met knikkende knieën en angst in het hart begint Stanske te jammeren, maar Lange Wapper is ongenadig en zegt: ‘Stanske van ’t gangske, gaai krel van e waaif. De mensche den duvel aandoeng in Antwaarepe is maain job, ni die van a. Lappet nog iene kier en ik koom oe aale en neem oe mij nor maain ol in de roije en ge kiert noeit nimmer weer. Edde me verstoan lielijke toeverex?’

Stanske krijgt er geen woord uit, valt op haar knieën en begint te bidden tot de heilige moeder Maria. Lange Wapper verdwijnt en ook van de rieten mand is geen enkel spoor meer te bekennen.

Geloof het of niet maar sinds die dag bekeert Stanske zich volledig. Ze begint de ongewenste hulpeloze moeders te benaderen en te helpen met een centje en een vers gemaakte soep en warme kledij. En een krel van e waaif weurdt nog een braave madam. Ieder zijn job, nietwaar?

Reviews (7)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Gerrit Rombauts op 06-04-2022
Eindelijk echte Antwerpse volksverhalen en historische weetjes van onze stad in een vlot leesbaar boek dat iedereen zal bekoren. Mijn vrouw en ik hebben het in één ruk uitgelezen. Een aanrader niet alleen voor de Antwerpenaar maar voor elke liefhebber van volksverhalen. Een dikke proficiat voor de auteur die trouwens niet aan zijn proefstuk is. Drakkars aan de Schelde en de drie Nestjes zijn ook van zijn hand en ook aan te bevelen.
door Lou op 06-04-2022
Wat een leuk boekje over Antwerpen, de plaatsen, mythes, legenden, figuren, weetjes,....
Met een lach en een zwans en af en toe een Antwerps dialect woordje, zin of gezegde.
Heb van elke verhaal genoten, een aanrader!
door Christel Wilmet op 18-05-2022
Ik heb uwe boek uitgelezen. Met het laatste hoofdstuk over chauvinisme hield ik het nimeer droog. Ook ik heb een “maain stad”. En die van mij gaat ook altijd de beste zijn. Want alleen wij mogen iets slechts als dat er al is over ons stad zeggen en de rest moet zwijgen. Echt genoten van uwe boek 📕. Merci x
door Marc Bellon op 20-05-2022
Wanneer je het boekje hebt gelezen sta dan nog eens stil bij de cover met de foto van Dieter Van De Looverbosch.
Het hart van de stad, ' by night' genomen, opgeklaard door de feeërieke verlichting van huidige tijd. Je komt dan uit een stad die zowat geboren werd in 1124 onder een blinkende sterrenhemel die de silhouwetten van de eerste bouwsels tonen.

Ben niet eens zo moe, na zo'n lange stadswandeling doorheen de eeuwen te hebben meegemaakt. Ik heb het boekje in één ruk uitgelezen. 'Patrick schrijft zoals hij gids' en nog wel in het dialect van de Antwerpse inwoners door de eeuwen heen.
Hij hangt een prachtig beeld op met de verwijzing naar de oude Egyptenaren; 'Die tekenden wat ze vertelden' en neemt die beeldspraak tot de zijne, waardoor dat Antwerps dialect smakelijk en plezierig overkomt en het een wereldtaal wordt. Prachtig!

Doet nu uw 'frakske' maar aan.
Op blz. 9 begint de wandeling over de Sinjoren en Pagadders. Je komt in aanraking met viswijven, wandelt door de Vlaaikensgang waar je de volle waarheid krijgt over haar bestaan. 'Tis mor dagget wet zenne!'
Teun en Lijntje ontmoet je op de eiermark. Over het stadhuis en Brabo, met zijn bloot gat en een afgehouwen hand, kom je alles te weten. Ook over schepenen en burgemeesters, over toverheksen en den beul van 't stad. Zelfs Napoleon en de zure bollekes komen aan bot. Onderweg is er een waaigat en komt ge in de stroat van't outen ozeke.

Antwerpen is een Mariale stad. Op alle straathoeken staat de maagd en daar heeft Patrick een verklaring voor. Antwerpen heeft sinds 1124 altijd iets gehad met de onze lieve vrouw. De pittige volksvertellingen blijven steeds nazinderen en dwaalt de geest van lange Wapper nog rond.

In en rond de Sint-Pauluskerk blijven de verhalen eveneens spannend en zijn er mooie dingen te bewonderen. De buurt heeft wel een akelige sfeer nagelaten, zoals de lijkenberg, de bloedberg. Het lijkt of Antwerpen is gebouwd op heuvels. De straatjes blijven evenwel interessant. Je moet altijd goed rondkijken, een gids als Patrick doet dat. In de Zirkstraat 27 is er iets bijzonders waar zelfs de brave Koning Boudewijn is komen naar kijken... Politie en poezen, nog zoiets wat ne Antwerpse mens, toch de meesten van vandaag niet weten. Ook het Felixhuis op het Eilandje heeft met die beesten last gehad en moest er een kattenpoeper worden aangesteld!? Een speciaal beroep om met katten en muizen om te gaan. Je staat versteld over de verhalen die ooit de krantenkoppen moeten hebben gehaald. Ook de Schelde is een verhaal van de stad. En Patrick ziet ze nog uit den bocht komen! De Vikingen, zijne dada!

We naderen stilaan het stadscentrum met het historische Steen dat ooit een gevangenis was. Het verhaal van Janneke Klaas ga je niet meer vergeten.
De cafeetjes en de terrassen vullen de Suikerrui en naderen we de Groenplaats. Antwerpenaars gaan ook dood. Die werden op de Groenplaats begraven tot keizer Jozef II dat verbood omwille van de hygiëne. Uiteraard is er het babbeltje over de grootste Antwerpse stadsburgerburger Rubens die daar gezellig staat te kijken naar het volk en de duiven, terwijl achter hem de kathedraal of was een belfort, de hoogte in rijst, en waar trouwens zijn beroemdste schilderwerken hangen. Doe de frakskes nu maar uit. Een stadswandeling duurt geen eeuwigheid.
Maar het boekje heeft nog enkele pareltjes van verhaaltjes in pand.
Op het Hendrik Consienceplein verneem je iets over het 'broave' 'Endrikske'. Een echt gebeurd verhaal gaat over Justus, het kind - heilige, wiens schedeltje in de Carolus Borromeuskerk te bezichtigen is. Een mysterieus fenomeen waart hier wat verder nog rond over een spelend Engeltje dat vooral de dames bezig houdt. Maak het hier eens muisstil; wie weet... Is daar ook de droevige gebeurtenis van Katelijne, een liefdesverhaaltje dat dramatisch afloopt. Het zal je zeker ontroeren !

Antwerpenaars zijn ook smulpapen.
Patrick laat onze magen grollen wanneer hij het heeft over het ontstaan van het worstenbrood en hoe ge een echte en smakelijke broodpudding kan maken. Uiteraard is er ook dat vermaard Antwerps drankje gekend onder de naam 'Een Bolleke'!

En het boekje is nog niet teneinde.
Hij vertelt nog iets over de olifanten Ike en George, twee grote generaals uit de laatste grote oorlog. Tot slot schets hij de evolutie van het Antwaarps dialect; dat van zijn moeke, van zijn moeder en van hemzelf en verklaart hij waarom Antwerpenaars nen dikke nek hebben. Allemaal boeiende vertellingen en gebeurde feiten, die, laat het ons toegegeven door weinigen nog zijn gekend. Patrick brengt ze terug in de belangstelling en mogen gerust deel uitmaken van ons erfgoed. Dit boekje boeit je en laat je Antwerpen, zijn bewoners en mensengeschiedenis zien en horen in 118 bladzijden.

Vijf sterren waard. Echt waar!

door Fred Van Calsteren op 11-07-2022
Beste, Ik heb zojuist uw boek 'e poar veroaltsjes........' uitgelezen en ik moet zeggen. Ik heb me er kostelijk mee geamuseerd en heb er zeker het een en ander van opgestoken. Ik dacht dat ik toch ook wel iets over de kernstad wist (ben steeds politieagent geweest in Antwerpen) maar ik heb er toch veel mee bijgeleerd. Hetgeen mij (en mijn familie) echter mateloos plezier deed was het verhaal van Poes, Poes, Poes en dan vooral waarin U op het einde refereert naar wijlen mijn vader 'François Van Calsteren' en naar zijn boeken over de Politie van zijn Schipperskwartier en 1° Wijk. Ons vader is straks al 26 jaar overleden en als ge dan weet dat hij toch nog niet vergeten is dat doet wel iets. Ons vader was ook bezeten over de geschiedenis van Antwerpen en had daar een goede lopende meter boeken over en deed regelmatig een klapke met George Van Cauwenbergh. Uw boek zou vader zeker ook veel plezier gedaan hebben. Het deed mij denken aan het gezegde 'Wie schrijft, die blijft'. Ik vond ook tijdens het lezen dat Uw schrijfstijl en die van mijn vader dezelfde vlotte wijze heeft. Ik wens U en Uw vrouwke nog veel plezier met Uw gidswerk en misschien komen we elkaar wel eens tegen op een van Uw wandelingen. Mvg, Fred Van Calsteren
door Thierry Van Den Berghe op 26-09-2022
Dit is absoluut een must have voor mijn boekencollectie met liefde voor de prachtige stad Antwerpen. E poar veroaltjes oitet stad is Verplichte leeslectuur voor iedereen die meer wil weten over verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore en de prachtige stad.
Geschreven en verteld door de geweldige dialect en stadsgids Patrick Van Ouytsel
door Peter VO op 30-11-2022
Wat een "voel je goed boek" toch. In deze periode is er nood aan een boek zoals dit. Hele leuke korte verhalen, een mengelmoes van historische weetjes, sagen, mythen en legenden, Antwerpse volksverhalen. Wauw! Ik heb het in een ruk uitgelezen. Dit boek moet iedereen die ook maar iets met de stad Antwerpen heeft zeker gelezen hebben. Ik kijk uit naar deel 2, dat volgens de auteursblog verschijnt op 9 December!

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Nestje (e ratteke uit de ruien)

Patrick Van Ouytsel

8 reviews
We volgen Nestje, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleefd boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.
16,99
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 2 Een queeste van rattekes of dood

Patrick Van Ouytsel

6 reviews

We volgen Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folkore.

16,99
Voorkant cover

Drakkars op de Schelde

Patrick Van Ouytsel

23 reviews
Drakkars op de Schelde is een historische fictie roman die de inval van de Vikingen in Antwerpen in het jaar 836 beschrijft. We volgen dan ook twee partijen, zoals het meestal is in het leven. Een niets vermoedende Frankische familie, die leeft van handel, landbouw, visvangst en wat jacht langs de oevers van de Schelde en een deel van een Viking bemanning uit het noorden, op een drakkar, op weg naar Andaverpa, niet wetende wat ze zullen beleven, maar heel overtuigd in wat zij zullen doen eens hun bestemming uiteindelijk bereikt is. Als lezer raak je intens betrokken in de levens van vriend en vijand en zal je amper kunnen wachten om de volgende pagina alweer om te slaan.
21,50
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 3 Oude rattekesliefde roest niet

Patrick Van Ouytsel

3 reviews
Ook in deel drie volgen we Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.Als Antwerps dialectgids wilde Patrick Van Ouytsel Antwerpse sagen en legenden weer bij iedereen brengen die deze geweldige folklore vergeten is maar vooral ook bij de allerjongsten. Met de steeds aangroeiende reeks van Nestje e ratteke uit de ruien begeven we ons dan ook met zijn allen in deze magische wereld waar een kind nog kind zijn en waar grote mensen zeer graag in zullen vertoeven. Lees jij ook weer met ons mee?
16,99
Voorkant cover

Nog mier veroaltsjes oitet stad Van de auteur van "E poar veroaltsjes oitet stad"

Patrick Van Ouytsel

5 reviews
In dit boek krijgt de lezer nog meer Antwerpse volksverhalen, maar ook sagen, mythen, legenden en dit alles uit onze rijke Antwerpse folklore, met op tijd en stond een grap en een grol. Uiteraard mankeren de verwijzingen in en naar het echt Antwerps dialect ook hier weer niet. Historische weetjes en feiten worden u verteld alsof u er zelf bij zou zijn geweest, in een Antwerpse dialectwandeling in' t stad. En net zoals in "E poar veroaltsjes oitet stad", vind je in dit boek ook weer prachtige foto' s terug. Wederom een echt feel good boek van deze Antwerpse auteur en dialectgids.
18,50
Voorkant cover

Bibberen in 't stad Antwerpse spookverhalen

Patrick Van Ouytsel

11 reviews
Sinds ons ontstaan, vragen wij mensen ons het volgende af. Is er leven na de dood? In dit boek schrijf ik over het paranormale in Antwerpen. Dit gebeurt onder andere in de vorm van oude spookverhalen, sagen, mythen en legenden. Maar uniek zijn de getuigenissen uit mijn onderzoekingen. Antwerpenaars van vlees en bloed, die me anoniem hun ervaringen vertelden met de andere zijde. Voor ons allemaal toch wel het onbekende. De interviews, als ik ze zo mag noemen, gebeurden sereen en met wederzijds respect. Maar ik kan in alle eerlijkheid beamen, dat ze onder mijn huid zijn gekropen en me dan ook nooit meer zullen loslaten. Beste lezer, ik geef u Bibberen in 't stad - Antwerpse spookverhalen.
18,50
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
24,50
Voorkant cover

Gruwelen in 't stad Antwerpse stadsverhalen en historische feiten die "shockeren"

Patrick Van Ouytsel

18 reviews
In dit boek onthult de auteur de gruwelijke verhalen achter de processen en misdaden, die plaatsvonden in Antwerpen door de eeuwen heen. Van beruchte seriemoordenaars, over heksen- en kettervervolgers, tot de verwoestende oorlogen, dit boek zal je meenemen op een reis door de tijd en je laten kennismaken met de meest angstaanjagende verhalen die Antwerpen te bieden heeft. Elk verhaal is zorgvuldig onderzocht en samengesteld om een compleet en helder beeld te geven van deze donkere perioden in de geschiedenis van Antwerpen. Dit boek is niet alleen voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar ook voor hen die op zoek zijn naar een meeslepende en angstaanjagende leeservaring.
Durf je... dit boek te lezen?
17,99
Voorkant cover

Wij waren zware jongens Een fictief verhaal over straatcriminaliteit, bendevorming en georganiseerde misdaad

Patrick Van Ouytsel

4 reviews

De regels van ’t straat zijn simpel, maar keihard. Wanneer iemand je wil slaan, zorg je ervoor dat je eerst slaat. Wanneer iemand je slaat, sla je harder terug. Breekt hij je arm, breek jij zijn been en trekt hij een mes, sla je hem in elkaar met een baseball bat. Daarbuiten is het overleven en dat doe je alleen als je de sterkste of de slimste bent, al heeft geluk er natuurlijk ook mee te maken en is een mix van beide nog het beste. Ik ben opgegroeid in de jungle van ’t stad, een kind van ’t straat en al op zeer jonge leeftijd wist ik waar er naam en faam te maken viel en waar het geld dan ook voor het oprapen lag.
Alles draaide om reputatie en eens die verworven was, kwam de rest vanzelf. Ge moest er alleen de ballen voor hebben om het te gaan oprapen en om jezelf die rep te bezorgen.

22,99