E poar veroaltsjes oitet stad
Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken
- Prijs
- € 19 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Hardcover
Samenvatting
Over de auteur
Productinformatie
- ISBN
- 9789464504361 / 978-94-645-0436-1
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 01-04-2022
- Taal
-
Nederlands
- Genre
- Reizen
- Kwalificaties
- Antwerpen
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 118
- Formaat
- A5
- Illustraties
- Ja
Inkijk
Stanske
Stanske van ’t gangske was een krel van e waaif. Een rotslechte vrouw die de moeders die hun pasgeboren ongewenste kindjes in de schuif wilden leggen, stond op te wachten in de Jacopijnenstraat, de huidige Zwartzustersstraat. Dat was een schande natuurlijk en ze perstte ze af. Zodoende verdwenen de moeders met hun baby’s het ongeluk in en liep het vaak voor een van hen of beiden noodlottig af.
Tot op een bewuste zonnige dag, terwijl Stanske havermoutpap aan het bereiden is, wordt ze gestoord door het luide gehuil van een baby. Het is niet waar hé, denkt ze. Ebbe ze ier naa zoe rotjoenk veur maain deur gelee? Ze neemt haar zwaarste koperen pan van de haak aan de muur en opent haar deur met erg duistere gedachten.
Op haar stoep staat een rieten mand. Nijdig wandelt ze erop af de pan dreigend de hoogte instekend. Maar dan blijft ze als verlamd staan. In de mand ligt een baby en het is een jongetje. Op zijn kale hoofdje staat een grote geelblonde krul en hij knippert met zijn felblauwe ogen. Kust naa me gat, denkt ze, wat e schoein joenk zedde gaai. Het lijkt wel of de baby haar verstaat en hij lacht en kraait. Stanske neemt hem mee in haar huisje, geeft hem pap en laat hem zelfs een boereke loate. Maar dan laat ze de baby weten dat ze er niet voor kan zorgen en dat ze hem in de schuif gaat leggen. Zo gezegd zo gedaan. Maar wanneer ze de eerste stap buiten zet, wordt de rieten mand zwaarder en zwaarder. Ook de baby verandert. Zo groeien zijn armpjes en beentjes tot ze over de grond slepen en Stanske de loodzware mand amper nog kan dragen. En dan gebeurt het, vanuit de mand springt Lange Wapper. Met knikkende knieën en angst in het hart begint Stanske te jammeren, maar Lange Wapper is ongenadig en zegt: ‘Stanske van ’t gangske, gaai krel van e waaif. De mensche den duvel aandoeng in Antwaarepe is maain job, ni die van a. Lappet nog iene kier en ik koom oe aale en neem oe mij nor maain ol in de roije en ge kiert noeit nimmer weer. Edde me verstoan lielijke toeverex?’
Stanske krijgt er geen woord uit, valt op haar knieën en begint te bidden tot de heilige moeder Maria. Lange Wapper verdwijnt en ook van de rieten mand is geen enkel spoor meer te bekennen.
Geloof het of niet maar sinds die dag bekeert Stanske zich volledig. Ze begint de ongewenste hulpeloze moeders te benaderen en te helpen met een centje en een vers gemaakte soep en warme kledij. En een krel van e waaif weurdt nog een braave madam. Ieder zijn job, nietwaar?
Reviews (7)
Geschreven en verteld door de geweldige dialect en stadsgids Patrick Van Ouytsel
Het hart van de stad, ' by night' genomen, opgeklaard door de feeërieke verlichting van huidige tijd. Je komt dan uit een stad die zowat geboren werd in 1124 onder een blinkende sterrenhemel die de silhouwetten van de eerste bouwsels tonen.
Ben niet eens zo moe, na zo'n lange stadswandeling doorheen de eeuwen te hebben meegemaakt. Ik heb het boekje in één ruk uitgelezen. 'Patrick schrijft zoals hij gids' en nog wel in het dialect van de Antwerpse inwoners door de eeuwen heen.
Hij hangt een prachtig beeld op met de verwijzing naar de oude Egyptenaren; 'Die tekenden wat ze vertelden' en neemt die beeldspraak tot de zijne, waardoor dat Antwerps dialect smakelijk en plezierig overkomt en het een wereldtaal wordt. Prachtig!
Doet nu uw 'frakske' maar aan.
Op blz. 9 begint de wandeling over de Sinjoren en Pagadders. Je komt in aanraking met viswijven, wandelt door de Vlaaikensgang waar je de volle waarheid krijgt over haar bestaan. 'Tis mor dagget wet zenne!'
Teun en Lijntje ontmoet je op de eiermark. Over het stadhuis en Brabo, met zijn bloot gat en een afgehouwen hand, kom je alles te weten. Ook over schepenen en burgemeesters, over toverheksen en den beul van 't stad. Zelfs Napoleon en de zure bollekes komen aan bot. Onderweg is er een waaigat en komt ge in de stroat van't outen ozeke.
Antwerpen is een Mariale stad. Op alle straathoeken staat de maagd en daar heeft Patrick een verklaring voor. Antwerpen heeft sinds 1124 altijd iets gehad met de onze lieve vrouw. De pittige volksvertellingen blijven steeds nazinderen en dwaalt de geest van lange Wapper nog rond.
In en rond de Sint-Pauluskerk blijven de verhalen eveneens spannend en zijn er mooie dingen te bewonderen. De buurt heeft wel een akelige sfeer nagelaten, zoals de lijkenberg, de bloedberg. Het lijkt of Antwerpen is gebouwd op heuvels. De straatjes blijven evenwel interessant. Je moet altijd goed rondkijken, een gids als Patrick doet dat. In de Zirkstraat 27 is er iets bijzonders waar zelfs de brave Koning Boudewijn is komen naar kijken... Politie en poezen, nog zoiets wat ne Antwerpse mens, toch de meesten van vandaag niet weten. Ook het Felixhuis op het Eilandje heeft met die beesten last gehad en moest er een kattenpoeper worden aangesteld!? Een speciaal beroep om met katten en muizen om te gaan. Je staat versteld over de verhalen die ooit de krantenkoppen moeten hebben gehaald. Ook de Schelde is een verhaal van de stad. En Patrick ziet ze nog uit den bocht komen! De Vikingen, zijne dada!
We naderen stilaan het stadscentrum met het historische Steen dat ooit een gevangenis was. Het verhaal van Janneke Klaas ga je niet meer vergeten.
De cafeetjes en de terrassen vullen de Suikerrui en naderen we de Groenplaats. Antwerpenaars gaan ook dood. Die werden op de Groenplaats begraven tot keizer Jozef II dat verbood omwille van de hygiëne. Uiteraard is er het babbeltje over de grootste Antwerpse stadsburgerburger Rubens die daar gezellig staat te kijken naar het volk en de duiven, terwijl achter hem de kathedraal of was een belfort, de hoogte in rijst, en waar trouwens zijn beroemdste schilderwerken hangen. Doe de frakskes nu maar uit. Een stadswandeling duurt geen eeuwigheid.
Maar het boekje heeft nog enkele pareltjes van verhaaltjes in pand.
Op het Hendrik Consienceplein verneem je iets over het 'broave' 'Endrikske'. Een echt gebeurd verhaal gaat over Justus, het kind - heilige, wiens schedeltje in de Carolus Borromeuskerk te bezichtigen is. Een mysterieus fenomeen waart hier wat verder nog rond over een spelend Engeltje dat vooral de dames bezig houdt. Maak het hier eens muisstil; wie weet... Is daar ook de droevige gebeurtenis van Katelijne, een liefdesverhaaltje dat dramatisch afloopt. Het zal je zeker ontroeren !
Antwerpenaars zijn ook smulpapen.
Patrick laat onze magen grollen wanneer hij het heeft over het ontstaan van het worstenbrood en hoe ge een echte en smakelijke broodpudding kan maken. Uiteraard is er ook dat vermaard Antwerps drankje gekend onder de naam 'Een Bolleke'!
En het boekje is nog niet teneinde.
Hij vertelt nog iets over de olifanten Ike en George, twee grote generaals uit de laatste grote oorlog. Tot slot schets hij de evolutie van het Antwaarps dialect; dat van zijn moeke, van zijn moeder en van hemzelf en verklaart hij waarom Antwerpenaars nen dikke nek hebben. Allemaal boeiende vertellingen en gebeurde feiten, die, laat het ons toegegeven door weinigen nog zijn gekend. Patrick brengt ze terug in de belangstelling en mogen gerust deel uitmaken van ons erfgoed. Dit boekje boeit je en laat je Antwerpen, zijn bewoners en mensengeschiedenis zien en horen in 118 bladzijden.
Vijf sterren waard. Echt waar!
Met een lach en een zwans en af en toe een Antwerps dialect woordje, zin of gezegde.
Heb van elke verhaal genoten, een aanrader!
Ook van deze auteur
Nestje (e ratteke uit de ruien)
Patrick Van Ouytsel
Nestje e ratteke uit de ruien 2 Een queeste van rattekes of dood
Patrick Van Ouytsel
We volgen Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folkore.
Drakkars op de Schelde
Patrick Van Ouytsel
Nestje e ratteke uit de ruien 3 Oude rattekesliefde roest niet
Patrick Van Ouytsel
Nog mier veroaltsjes oitet stad Van de auteur van "E poar veroaltsjes oitet stad"
Patrick Van Ouytsel
Bibberen in 't stad Antwerpse spookverhalen
Patrick Van Ouytsel
E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken
Patrick Van Ouytsel
Gruwelen in 't stad Antwerpse stadsverhalen en historische feiten die "shockeren"
Patrick Van Ouytsel
Durf je... dit boek te lezen?
Wij waren zware jongens Een fictief verhaal over straatcriminaliteit, bendevorming en georganiseerde misdaad
Patrick Van Ouytsel
De regels van ’t straat zijn simpel, maar keihard. Wanneer iemand je wil slaan, zorg je ervoor dat je eerst slaat. Wanneer iemand je slaat, sla je harder terug. Breekt hij je arm, breek jij zijn been en trekt hij een mes, sla je hem in elkaar met een baseball bat. Daarbuiten is het overleven en dat doe je alleen als je de sterkste of de slimste bent, al heeft geluk er natuurlijk ook mee te maken en is een mix van beide nog het beste. Ik ben opgegroeid in de jungle van ’t stad, een kind van ’t straat en al op zeer jonge leeftijd wist ik waar er naam en faam te maken viel en waar het geld dan ook voor het oprapen lag.
Alles draaide om reputatie en eens die verworven was, kwam de rest vanzelf. Ge moest er alleen de ballen voor hebben om het te gaan oprapen en om jezelf die rep te bezorgen.
Zot van veroaltsjes oitet stad Deel 3 van de “populaire” trilogie van E poar veroaltsjes oitet stad
Patrick Van Ouytsel
Is dit boek het laatste deel van: _E poar veroaltsjes oitet stad_en Nog mier veroaltsjes oitet stad? Eigenlijk is dat wel zo, ja. Als auteur had ik het gevoel dat ik nog iets vergeten was, vandaar dit boek dat de “trilogie” afsluit. De afsluiter van een driedelige feelgood boekenreeks over mijn wereldstad Antwerpen, boordevol volksverhalen, historische feiten, anekdotes, sagen, mythen en legenden en mijn opinie krijg je er in een wereldtaal gratis bij. Alle goede dingen bestaan uit drie en hier ga je wel wat kunnen lezen, want het is het dikste boek van de drie. Tijdens het lezen ga je ook merken dat deze afsluiter van de trilogie tevens een ode is aan mijn vele wandelaars van mijn dialectwandelingen, want het boek staat bomvol verhalen, anekdotes en ervaringen van en met mijn trouw publiek. Ook al zijn er velen het hierover met mij niet eens, maar Antwerpen is een echte wereldstad.