Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Nog mier veroaltsjes oitet stad
Van de auteur van "E poar veroaltsjes oitet stad"

Auteur

Patrick Van Ouytsel

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (5 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In dit boek krijgt de lezer nog meer Antwerpse volksverhalen, maar ook sagen, mythen, legenden en dit alles uit onze rijke Antwerpse folklore, met op tijd en stond een grap en een grol. Uiteraard mankeren de verwijzingen in en naar het echt Antwerps dialect ook hier weer niet. Historische weetjes en feiten worden u verteld alsof u er zelf bij zou zijn geweest, in een Antwerpse dialectwandeling in' t stad. En net zoals in "E poar veroaltsjes oitet stad", vind je in dit boek ook weer prachtige foto' s terug. Wederom een echt feel good boek van deze Antwerpse auteur en dialectgids.

Over de auteur

Patrick Van Ouytsel is dialectgids in de stad Antwerpen. Hij is ook de succesvolle auteur van het feel good boek "E poar veroaltsjes oitet stad" en van "Drakkars op de Schelde", de historische fictie roman, die de inval van de Vikingen in Antwerpen beschrijft, in het jaar 836. Patrick zette zijn eerste stappen als auteur in 2019 met de kinderboekjes van "Nestje, e ratteke uit de ruien", waar reeds drie delen van verschenen zijn. Hij is getrouwd en woont met zijn vrouw in Antwerpen Noord. Zij is niet enkel zijn wederhelft in het huwelijk maar ook in het Antwerps stadsgidsen-bedrijf Me Lou deur't stad. Nog mier veroaltsjes oitet stad is Patrick zijn zesde boek.

Productinformatie

ISBN
9789464683035 / 978-94-646-8303-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-12-2022
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
100
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Antwaarepse poesjenellen zonder kelder: Ooit waren er meer dan vijftig poesjenellenkelders of theaters in ‘t stad, maar de komst van de cinema en de televisie verdrong dat natuurlijk. Tegenwoordig moet je echt al serieus gaan zoeken naar poppentheater in ‘t stad. Poesjenel komt van het Italiaanse Pulcinella en slaat op een straatpop uit Napels in de 16de eeuw. Straattheater was gratis en Pulcinella ontpopte zich tot een lokale volksheld. Zo lelijk als de nacht met een grote neus en ferme bult op de rug, leerde hij de Spaanse bezetter telkens weer een lesje, tot groot jolijt van het straatarme Napolitaans publiek. Het poppenspel waaide over naar Antwerpen en onze bekendste poppen: de Neus, den Bult, den Doddeleir en de Schele, vinden hun ontstaan vanuit Pulcinella en waarschijnlijk ook de pop van Schellebelle, et lielaaikste waaif van Antwaerepe. De Hertog van Parma, Alexander Farnese, schafte in 1585 na de val van Antwerpen, de rederijkerskamers af. Dit waren vooral besloten plaatsen waar amateurdichters en voordrachtkunstenaars in vereniging, de Spaanse bezetter te schande maakte en ook werd er opgeroepen tot ongehoorzaamheid en zelfs tot gewapend verzet. Hierna kwamen de poppentheaters die eigenlijk net hetzelfde deden, humoristischer verhuld en openlijk veel toegankelijker. De Spanjaarden zagen in de kleurrijke poesjenellen helemaal geen kwaad en met het poppenspel kon dan ook gewoon worden doorgegaan. Er werd gespeeld met poppen op twee staven, handpoppen en ook met marionetten, bediend door een kader met touw. Ook de traditie, dat tijdens het poppenspel enkel en alleen mannenstemmen worden gebruikt voor de poesjenellen, ook voor de vrouwelijke, werd trouwens bewaard. De bekendste poesjenellenkelder in ‘t stad is gevestigd in de Repenstraat sinds 1862: De Poesje, maar ik heb de indruk dat daar niet veel meer gebeurt de dag van vandaag.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Peter VO op 15-12-2022
Na het eerste boek: E poar veroaltsjes oitet stad moest ik het tweede hebben. Het is inderdaad in dezelfde stijl geschreven en doet zijn voorganger alle eer aan. Dit boek is een MUST READ als ge van Antwerpen zijt, net als het eerste boek trouwens. Het is amusant, leerrijk, vlot en interessant en verveeld geen seconde. De verwijzingen in en naar het echt Antwerps dialect, zijn wederom een meerwaarde en vooral heel grappig. Vooral de verhaaltjes over de Zoo vond ik enorm interessant!
door Gerrit Rombauts op 23-12-2022
Ik heb het jongste boek van Patrick Van Ouytsel in een ruk uitgelezen. Net zoals zijn eerste Veroaltsjes bevat ook dit werk een schat aan volksverhalen en weetjes over onze Koekestad. Ik ben echt blij dat schrijvers zoals hij het Antwerps dialect en door zijn verhalen de Antwerpse volksaard mee behoeden voor teloorgang. Bovendien schrijft hij zeer vlot en blijft hij de aandacht van de lezer constant vasthouden. Ook dit boek is een aanrader en een must voor elke Antwerpenaar en iedereen die Antwerpen in zijn hart draagt. Proficiat aan de schrijver en hopelijk houdt hij het hier niet bij. We kijken uit naar zijn zevende boek. Vermelden we nog dat hij ook een begenadigde dialectgids is wiens wandelingen alleen en met zijn echtgenote ook ten zeerste kunnen aanbevolen worden.

door Marc Bellon op 07-01-2023
'De veroaltsjes van Patrick beginnen mijn brein te beïnvloeden,
t.t.z. het deel van de taal.
'Ik begin al mier en mier in 't Antwaarps te denken en oek te spreke!!
Oem moar te zeggen, straks zitten we met een derde taalprobleem.
Da twiede boekske is opnief een juwieltje.'
Ik wil echter niet in concurrentie gaan met hem.
Ik heb het boekje ook in één ruk uitgelezen.
Reeds het eerste hoofdstuk getuigd van een goede communicatie
omtrent de figuur van een gids. Je hebt stadsgidsen die ook hun verhaal
in het dialect kunnen aanbieden. Dat is nog maar één facet. Hoe die mensen
gefascineerd hun verhalen kunnen vertellen! Hoeveel studie daar is aan vooraf
gegaan en hoe zij zich regelmatig blijven verdiepen in de materie! Chapeau! Je mag ze terecht
als onderwijzers en entertainers beschouwen.
De nieuwe uitgave is een beetje anders dan de eerste uitgave.
Het tweede boekje belicht wat meer de geschiedenis over de stad, zoals het belang van de Schelde. Over de ZOO,
het Vossengangetje, over een klein stationnetje, over Rubens, Mozart, een bekende Gust en stoute Spanjaarden.
Over het Schoenmakerskappelletje en poesjenellen, over pikante vrouwtjes, een haperend verkeerslicht, het rogge verdoemmeke! Allemaal toffe weetjes, knap geschreven.
En, noteer dat inmiddels beroepscineasten hem op het spoor zijn gekomen...
Maar ik wil ook zijn echtgenote niet vergeten die samen met hem een duo vormt en alternerend gidsen. Dat vind je niet veel!'
door ludwine Vereecke op 11-01-2023
Ik was heel blij met dit vervolg op E poar veroaltsjes oitet stad. Het is een waardige opvolger, geschreven in dezelfde vlotte, grappige schrijfstijl die we van de auteur gewend zijn. Dit boek is een must-read voor iedereen die houdt van Antwerpen. Een echt voel je goed boek! Ik hoop echt op een derde deel, een trilogie zou mooi zijn (hint aan de auteur)
door John Keuleers op 25-01-2023
Patrick Van Ouytsel en zijn vrouw Lou zijn stadsgidsen in Antwerpen, hij in een wereldtaal en zij in het Nederlands. Zo stellen ze zichzelf toch voor, maar ze zijn veel meer dan dat. Beiden zijn afstammelingen van de griots, de West-Afrikaanse vertellers die de geschiedenis en de tradities van hun volk levend houden door ze verder te vertellen. Het zijn allebei ook tijdmachines zoals hun stadsgenoot professor Barabas die vaak uitvindt: als ze beginnen te vertellen hoor je geen verhaal, je belééft dat verhaal. Als Patrick begint te vertellen over de legendarische kwelgeest Lange Wapper, zit je binnen de tien seconden angstig om je heen te kijken waar die nu eigenlijk uithangt. Want Patrick en Lou bezitten nu eenmaal de kunst om hun personages tot leven te wekken.
Patrick is behalve (dialect)gids ook schrijver en hij schrijft vooral – hoe raadt u het – over zijn geliefde Antwerpen.Een paar maand geleden kwam zijn nieuwste boek uit, “Nog mier veroaltsjes oitet stad”. Een vervolg, maar dat had u na het lezen van de titel al geraden (iedereen verstaat immers een wereldtaal). Het heeft effe geduurd voor ik het kon lezen – een gepensioneerde heeft nu eenmaal chronisch tijdsgebrek – maar eindelijk is het er toch van gekomen. What can I say? Kopen die handel, mensen, en lezen en genieten. Van opnieuw een aantal heerlijke verhalen over hoe het was en is om in de Koekestad te leven.
En smaakt dat achteraf naar meer? Boek dan een wandeling bij Patrick en Lou. Via hun website ‘Me Lou deurt stad’ kan je kiezen uit een groot aanbod aan verschillende themawandelingen. Wij deden er al een aantal van en kunnen er jammer genoeg geen enkele aanraden: ze zijn namelijk allemààl meer dan de moeite waard. Wil je meer weten over hoe de vikings mogelijk Antwerpen stichtten? Wat de Romeinen er uitgevreten hebben? Of Napoleon? Wat de Sinjoren culinair te bieden hebben? Eén adres. Hetzelfde adres waarop u Patrick’s boeken kunt bestellen, moest u ze niet in een of andere boekhandel kunnen aantreffen.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Nestje (e ratteke uit de ruien)

Patrick Van Ouytsel

8 reviews
We volgen Nestje, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleefd boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.
16,99
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 2 Een queeste van rattekes of dood

Patrick Van Ouytsel

6 reviews

We volgen Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folkore.

16,99
Voorkant cover

Drakkars op de Schelde

Patrick Van Ouytsel

23 reviews
Drakkars op de Schelde is een historische fictie roman die de inval van de Vikingen in Antwerpen in het jaar 836 beschrijft. We volgen dan ook twee partijen, zoals het meestal is in het leven. Een niets vermoedende Frankische familie, die leeft van handel, landbouw, visvangst en wat jacht langs de oevers van de Schelde en een deel van een Viking bemanning uit het noorden, op een drakkar, op weg naar Andaverpa, niet wetende wat ze zullen beleven, maar heel overtuigd in wat zij zullen doen eens hun bestemming uiteindelijk bereikt is. Als lezer raak je intens betrokken in de levens van vriend en vijand en zal je amper kunnen wachten om de volgende pagina alweer om te slaan.
21,50
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 3 Oude rattekesliefde roest niet

Patrick Van Ouytsel

3 reviews
Ook in deel drie volgen we Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.Als Antwerps dialectgids wilde Patrick Van Ouytsel Antwerpse sagen en legenden weer bij iedereen brengen die deze geweldige folklore vergeten is maar vooral ook bij de allerjongsten. Met de steeds aangroeiende reeks van Nestje e ratteke uit de ruien begeven we ons dan ook met zijn allen in deze magische wereld waar een kind nog kind zijn en waar grote mensen zeer graag in zullen vertoeven. Lees jij ook weer met ons mee?
16,99
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

7 reviews
Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
19,50
Voorkant cover

Bibberen in 't stad Antwerpse spookverhalen

Patrick Van Ouytsel

11 reviews
Sinds ons ontstaan, vragen wij mensen ons het volgende af. Is er leven na de dood? In dit boek schrijf ik over het paranormale in Antwerpen. Dit gebeurt onder andere in de vorm van oude spookverhalen, sagen, mythen en legenden. Maar uniek zijn de getuigenissen uit mijn onderzoekingen. Antwerpenaars van vlees en bloed, die me anoniem hun ervaringen vertelden met de andere zijde. Voor ons allemaal toch wel het onbekende. De interviews, als ik ze zo mag noemen, gebeurden sereen en met wederzijds respect. Maar ik kan in alle eerlijkheid beamen, dat ze onder mijn huid zijn gekropen en me dan ook nooit meer zullen loslaten. Beste lezer, ik geef u Bibberen in 't stad - Antwerpse spookverhalen.
18,50
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
24,50
Voorkant cover

Gruwelen in 't stad Antwerpse stadsverhalen en historische feiten die "shockeren"

Patrick Van Ouytsel

18 reviews
In dit boek onthult de auteur de gruwelijke verhalen achter de processen en misdaden, die plaatsvonden in Antwerpen door de eeuwen heen. Van beruchte seriemoordenaars, over heksen- en kettervervolgers, tot de verwoestende oorlogen, dit boek zal je meenemen op een reis door de tijd en je laten kennismaken met de meest angstaanjagende verhalen die Antwerpen te bieden heeft. Elk verhaal is zorgvuldig onderzocht en samengesteld om een compleet en helder beeld te geven van deze donkere perioden in de geschiedenis van Antwerpen. Dit boek is niet alleen voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar ook voor hen die op zoek zijn naar een meeslepende en angstaanjagende leeservaring.
Durf je... dit boek te lezen?
17,99
Voorkant cover

Wij waren zware jongens Een fictief verhaal over straatcriminaliteit, bendevorming en georganiseerde misdaad

Patrick Van Ouytsel

2 reviews

De regels van ’t straat zijn simpel, maar keihard. Wanneer iemand je wil slaan, zorg je ervoor dat je eerst slaat. Wanneer iemand je slaat, sla je harder terug. Breekt hij je arm, breek jij zijn been en trekt hij een mes, sla je hem in elkaar met een baseball bat. Daarbuiten is het overleven en dat doe je alleen als je de sterkste of de slimste bent, al heeft geluk er natuurlijk ook mee te maken en is een mix van beide nog het beste. Ik ben opgegroeid in de jungle van ’t stad, een kind van ’t straat en al op zeer jonge leeftijd wist ik waar er naam en faam te maken viel en waar het geld dan ook voor het oprapen lag.
Alles draaide om reputatie en eens die verworven was, kwam de rest vanzelf. Ge moest er alleen de ballen voor hebben om het te gaan oprapen en om jezelf die rep te bezorgen.

22,99