Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Bibberen in 't stad
Antwerpse spookverhalen

Auteur

Patrick Van Ouytsel

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (11 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Sinds ons ontstaan, vragen wij mensen ons het volgende af. Is er leven na de dood? In dit boek schrijf ik over het paranormale in Antwerpen. Dit gebeurt onder andere in de vorm van oude spookverhalen, sagen, mythen en legenden. Maar uniek zijn de getuigenissen uit mijn onderzoekingen. Antwerpenaars van vlees en bloed, die me anoniem hun ervaringen vertelden met de andere zijde. Voor ons allemaal toch wel het onbekende. De interviews, als ik ze zo mag noemen, gebeurden sereen en met wederzijds respect. Maar ik kan in alle eerlijkheid beamen, dat ze onder mijn huid zijn gekropen en me dan ook nooit meer zullen loslaten. Beste lezer, ik geef u Bibberen in 't stad - Antwerpse spookverhalen.

Over de auteur

Patrick Van Ouytsel is dialectgids in de stad Antwerpen. Hij is ook de succesvolle auteur van het feel good boek 'E poar veroaltsjes oitet stad' en van de historische fictie roman 'Drakkars op de Schelde', die de inval van de Vikingen in Antwerpen beschrijft in het jaar 836. Patrick zette zijn eerste stappen als auteur in 2019, met de reeks kinderboekjes van 'Nestje e ratteke uit de ruien', waar reeds drie delen van verschenen zijn. Hij is getrouwd en woont in Antwerpen Noord. Zijn vrouw is niet enkel zijn wederhelft in het huwelijk maar ook in het Antwerps stadsgidsen-bedrijf 'Me Lou deur 't stad'. Dit boek is Patrick zijn zevende.

Productinformatie

ISBN
9789464686692 / 978-94-646-8669-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-04-2023
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Antwerpen België Vlaanderen Antwerpen (Provincie)

Uitvoering
Paperback
Pagina's
94
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Op de huidige Groenplaats, dat in vroegere eeuwen een akelig kerkhof was, genaamd het Groeniger of groene kerkhof, stond een groot stenen kruis, zwartgeblakerd door de tand des tijds en begroeid met mos. Vooral tijdens winteravonden en altijd bij volle maan zouden er doorzichtige schimmen ronddwalen. In die buurt woonde een meisje, ze was betoverend mooi en hield er dan ook niet één, maar vier vrijers op na. Dit was niet naar de zin van de bekendste plaag- en kwelgeest van ’t stad, Lange Wapper en hij besloot om hen een lesje te leren. Eentje dat de jonge Antwerpse schone nooit meer zou vergeten.
Op een avond nam de duivelse plaaggeest de gedaante aan van het meisje. Hij zocht de eerste vrijer op en vroeg hem om zijn liefde te bewijzen. Dit moest hij doen door ’s nachts op het kruis te klimmen en daar te blijven wachten tot zijn geliefde hem zou komen bevrijden. Daarna stelde Lange Wapper, nog steeds in de gedaante van het meisje, de tweede vrijer voor, om een doodskist voor het kruis te gaan leggen en er zelf in te gaan liggen tot zij hem er zou komen uithalen. De derde vrijer moest dan weer driemaal op de doodskist komen kloppen en de vierde vrijer moest met een loodzware ketting, dat hij achter zich aansleepte, driemaal rondom het kruis lopen. Enkele uren later strompelde de vierde vrijer doodsbleek en van schrik bevangen het huis binnen van zijn geliefde. Op het akelige kerkhof had hij immers drie lijken gevonden! De eerste vrijer was namelijk van schrik van het kruis gevallen, toen hij de tweede in de doodskist zag kruipen.De tweede vrijer was gestorven van schrik in de doodskist, toen er hard op de kist geklopt werd en de derde vrijer bezweek, toen hij twee lijken zag

Reviews (11)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door John Keuleers op 30-04-2023
Na elke wandeling met Patrick en Lou denk ik wel "nu ken ik 't Stad". En dan schrijft Patrick een nieuw boek over zijn geliefde Antwerpen en moet ik die mening weer herzien. Blijkt dat ik amper een fractie ken van wat de Koekestad historisch en cultureel te bieden heeft...
In zijn nieuwste worp, "Bibberen in 't Stad - Antwerpse spookverhalen" neemt Patrick ons mee naar het occulte Antwerpen, naar de wereld van Lange Wapper en consoorten. Andermaal is het een boek geworden dat je in één ruk uitleest, deze keer wel af en toe angstig over je schouder kijkend of die schaduw daar in de hoek soms ... Wist u overigens dat Lange Wapper... nee, dat ga ik lekker niet vertellen. Koop zelf deze nieuwe aanrader en lees hem. Bij voorkeur bij kaarslicht, met op de achtergrond iets van Angelo Badalamenti of zo. En hou vooal die schaduwen in 't oog!
door Peter VO op 30-04-2023
Ik heb het boek gesigneerd gekocht op de Boekhappening uit handen van de auteur zelf vorige Vrijdagavond. Ben thuis gekomen en heb het in een ruk uit gelezen. Dit boek is waanzinnig vlot geschreven maar zo kennen we Patrick. De getuigenissen in het boek, van mensen die paranormale ervaringen hebben in Antwerpen, kruipen door merg en been. Je merkt dat hier wederom een enorme "research" naar gedaan is en de legenden en sagen in het boek zijn natuurlijk voor Patrick, die Antwerps dialectgids is vakjargon, dat valt ook erg op tijdens het lezen. Hij weet waarover hij het heeft. Wat een boek! Wat een auteur! Ik geef hier met veel plezier vijf sterren voor.
door Kenn op 10-05-2023
Super heerlijk boek om met een bolleke in de tuin te lezen. Leest makkelijk weg. Deze schrijver/stadsgids weet waar hij over schrijft. Een echte aanrader. Boek had van mij dubbel zo dik mogen zijn 😉
door Marc Eelen op 10-05-2023
Patrick Bibberen in 't Stad is wèr en top boekske van  plezânt oem te leze en smokt nor miër, Topklasse gewoën!
door Gerrit Rombauts op 10-05-2023
Patrick Van Ouytsel heeft een nieuwe parel aan zijn kroon toegevoegd. Opnieuw toont hij ons een facet van zijn geliefde Stad Aan De Stroom dat ons nog onbekend is. Het is echt een boek om 's avonds als het donker is en geen geluid in huis weerklinkt uit te lezen. Gegarandeerd dat je het in 1 ruk uitleest en als bewoner van de Koekestad 's nachts nog eens alles sloten van de deuren nakijkt of ze goed gesloten zijn.. De spannende verhalen volgen elkaar in sneltempo op en blijven de aandacht vasthouden. De auteur blijft schrijven in zijn vertrouwde en herkenbare stijl die hem zo goed ligt. Proficiat aan Patrick en de volle 5 sterren meer dan waard. We kijken uit naar zijn volgende boek.
door Ludo Van Campenhout op 11-05-2023
De Stad is mijn “ muze “ is zowat de lijfspreuk van Patrick Van Ouytsel.
In dit boek leidt Patrick ons zo voelbaar door het historische Antwerpen aan de hand van ontastbare maar herkenbare mythische en legendarische figuren , bekend uit ons collectief geheugen, zoals Lange Wapper, Sus Antigoon en Flupke, het engeltje dat speelt achter mijn hoek in de buurt van de Lange Koepoortstraat…..
Maar Patrick voegt, met zijn kenmerkende vlotte schrijfstijl , nog een laag toe aan het sprookjesachtig maar ook spookachtig decor waarvoor onze Oude Stad een dankbaar gastheer is, het paranormale …
Aan de hand van waarachtige getuigenissen geeft hij een bijzondere spirituele dimensie aan Antwerpen die verleden en heden met elkaar verbindt…
Voor wie het allemaal te occult en ontastbaar lijkt, raad ik een stadswandeling met Lou en Patrick aan door het oude Stadscentrum met zijn spookachtige gloed ….
En wandel daarna eens alleen bij valavond, nacht en ochtendschemering van het Conscienceplein naar de Jezuïetenrui, langs de Scheldekaaien, de Grote Markt of Sint Andries en voel hoe je daar nooit echt alleen schijnt te zijn en misschien ontwaar je wel een schaduw of , wie weet, voel je een arm op uw schouder ….
Voor wie de ziel van onze Stad echt wil vatten, is dit, opnieuw zeer vlot leesbaar, boek van Patrick echt een aanrader ! …
door Marc bellon op 15-05-2023
Patrick
Nu heb je reeds knappe boeken geschreven. Stuk voor stuk het lezen waard.
Bibberen in 't Stad is een apart boekje.
Nu, dat juist de Canon van Vlaanderen is uitgekomen!
Je opzoekingswerk heeft iets boven gegraven. De verhalen hebben echt geleefd. Vandaag zouden ze in de kranten staan, in het T.V. nieuws komen.
De straatnamen waar die bizarre gebeurtenissen hebben plaatsgevonden bestaan nog. Ze hebben plaatsgevonden in gewone Antwerpse straten, zelfs in huizen die nog bestaan. Moest Hitscock nog leven, hij zou er beslist meerdere films van over hebben gemaakt! Ik denk dan aan het verhaal over de Antwerpse banshee en dat van het kindspook. Ook 'Ik over de geesten' spreekt tot de verbeelding. Het uit uw lichaam treden en jezelf zien liggen is reeds meermaals beschreven geweest en je vervolgens naar een in de verte grootlicht gaat.
Ook de zwarte roos is helemaal geen verhaal als dat van Doornroosje.
Patrick, je hebt ook Winston Churchill aan je zijde, als bewijsmateriaal van al die akelige bizarre ware gebeurde verhalen.

Deze tijden hoor je zo'n verhalen niet meer. Opvallend vind ik dat. Is dit het gevolg dat mensen minder en minder geloven, minder spiritueel zijn en uiterst twijfelen aan een leven na de dood?
Feit is, je hebt knap werk geleverd. Vijf sterren waard!
door Lou op 20-05-2023
Fantastisch geschreven weeral!
Ik denk dat bijna iedereen wel "iets spooky" heeft meegemaakt. Toch zijn deze verhalen niet herkenbaar of doorsnee, daar de getuigenissen zeer persoonlijk zijn, soms beangstigend zelfs.
Doorspekt met Antwerpse legenden blijft het luchtig en kan ik, zonder even onder mijn bed de schaduwen te controleren, met een gerust hart slapen.
Een aanrader!


door Emel Korkut op 06-10-2023
Fantastisch boek! Bij vele boeken heb je zoiets ik leg hem even weg en lees morgen wel verder. Maar deze kun je niet wegleggen, deze lees je in 1 keer uit! Ietsje wat spooky, maar zeker niet om te stoppen met lezen. Patrick dit heb je weer super gedaan! Net zoals de andere boeken die ik al gelezen heb van u👍🏼
door Yvonne Hop op 24-01-2024
Bijzondere verhalen over Antwerpen die je anders moeilijk kunt vinden!
door Andre van Gils op 06-02-2024
Ik woon in Antwerpen en hou van speciale verhalen over de stad

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Nestje (e ratteke uit de ruien)

Patrick Van Ouytsel

8 reviews
We volgen Nestje, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleefd boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.
16,99
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 2 Een queeste van rattekes of dood

Patrick Van Ouytsel

6 reviews

We volgen Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folkore.

16,99
Voorkant cover

Drakkars op de Schelde

Patrick Van Ouytsel

23 reviews
Drakkars op de Schelde is een historische fictie roman die de inval van de Vikingen in Antwerpen in het jaar 836 beschrijft. We volgen dan ook twee partijen, zoals het meestal is in het leven. Een niets vermoedende Frankische familie, die leeft van handel, landbouw, visvangst en wat jacht langs de oevers van de Schelde en een deel van een Viking bemanning uit het noorden, op een drakkar, op weg naar Andaverpa, niet wetende wat ze zullen beleven, maar heel overtuigd in wat zij zullen doen eens hun bestemming uiteindelijk bereikt is. Als lezer raak je intens betrokken in de levens van vriend en vijand en zal je amper kunnen wachten om de volgende pagina alweer om te slaan.
21,50
Voorkant cover

Nestje e ratteke uit de ruien 3 Oude rattekesliefde roest niet

Patrick Van Ouytsel

3 reviews
Ook in deel drie volgen we Nestje weer, een ratteke uit de Antwerpse ruien die samen met zijn beste rattekes vriend Pistache de meest spannende en vrolijke avonturen beleeft boven en onder de grond. Nestje leeft in het Middeleeuwse Antwerpen, waar fantasie, sagen, mythen en legenden hand in hand gaan met die prachtige oude Antwerpse folklore.Als Antwerps dialectgids wilde Patrick Van Ouytsel Antwerpse sagen en legenden weer bij iedereen brengen die deze geweldige folklore vergeten is maar vooral ook bij de allerjongsten. Met de steeds aangroeiende reeks van Nestje e ratteke uit de ruien begeven we ons dan ook met zijn allen in deze magische wereld waar een kind nog kind zijn en waar grote mensen zeer graag in zullen vertoeven. Lees jij ook weer met ons mee?
16,99
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

7 reviews
Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
19,50
Voorkant cover

Nog mier veroaltsjes oitet stad Van de auteur van "E poar veroaltsjes oitet stad"

Patrick Van Ouytsel

5 reviews
In dit boek krijgt de lezer nog meer Antwerpse volksverhalen, maar ook sagen, mythen, legenden en dit alles uit onze rijke Antwerpse folklore, met op tijd en stond een grap en een grol. Uiteraard mankeren de verwijzingen in en naar het echt Antwerps dialect ook hier weer niet. Historische weetjes en feiten worden u verteld alsof u er zelf bij zou zijn geweest, in een Antwerpse dialectwandeling in' t stad. En net zoals in "E poar veroaltsjes oitet stad", vind je in dit boek ook weer prachtige foto' s terug. Wederom een echt feel good boek van deze Antwerpse auteur en dialectgids.
18,50
Voorkant cover

E poar veroaltsjes oitet stad Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken

Patrick Van Ouytsel

Als dialectgids in Antwerpen schreef ik mijn eerste boek over mijn droomjob, gidsen in Antwerpen in het dialect. E poar veroaltjes oitet stad neemt u mee doorheen verschillende volksverhalen, historische waarheden, leuke anekdotes, mythen, sagen en legenden uit de kleurrijke Antwerpse folklore. Het is een educatief feel-good boek met mooie foto's die ik nam tijdens mijn gegidste wandelingen. Het boek is tevens een ode aan het echt Antwerps dialect en staat dan ook boordevol verwijzingen naar deze fantastische wereldtaal. Met een grap en een grol is het ook een eerbetoon aan het echt Antwerps chauvinisme. Elke fan van't stad moet dit boek minimaal een keer gelezen hebben. Dus? Waar wacht je nog op? Koop dit boek en lees het en geniet ervan!
24,50
Voorkant cover

Gruwelen in 't stad Antwerpse stadsverhalen en historische feiten die "shockeren"

Patrick Van Ouytsel

18 reviews
In dit boek onthult de auteur de gruwelijke verhalen achter de processen en misdaden, die plaatsvonden in Antwerpen door de eeuwen heen. Van beruchte seriemoordenaars, over heksen- en kettervervolgers, tot de verwoestende oorlogen, dit boek zal je meenemen op een reis door de tijd en je laten kennismaken met de meest angstaanjagende verhalen die Antwerpen te bieden heeft. Elk verhaal is zorgvuldig onderzocht en samengesteld om een compleet en helder beeld te geven van deze donkere perioden in de geschiedenis van Antwerpen. Dit boek is niet alleen voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar ook voor hen die op zoek zijn naar een meeslepende en angstaanjagende leeservaring.
Durf je... dit boek te lezen?
17,99
Voorkant cover

Wij waren zware jongens Een fictief verhaal over straatcriminaliteit, bendevorming en georganiseerde misdaad

Patrick Van Ouytsel

4 reviews

De regels van ’t straat zijn simpel, maar keihard. Wanneer iemand je wil slaan, zorg je ervoor dat je eerst slaat. Wanneer iemand je slaat, sla je harder terug. Breekt hij je arm, breek jij zijn been en trekt hij een mes, sla je hem in elkaar met een baseball bat. Daarbuiten is het overleven en dat doe je alleen als je de sterkste of de slimste bent, al heeft geluk er natuurlijk ook mee te maken en is een mix van beide nog het beste. Ik ben opgegroeid in de jungle van ’t stad, een kind van ’t straat en al op zeer jonge leeftijd wist ik waar er naam en faam te maken viel en waar het geld dan ook voor het oprapen lag.
Alles draaide om reputatie en eens die verworven was, kwam de rest vanzelf. Ge moest er alleen de ballen voor hebben om het te gaan oprapen en om jezelf die rep te bezorgen.

22,99