Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Bibberen in 't stad
Antwerpse spookverhalen

Auteur

Patrick Van Ouytsel

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (8 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

Sinds ons ontstaan, vragen wij mensen ons het volgende af. Is er leven na de dood? In dit boek schrijf ik over het paranormale in Antwerpen. Dit gebeurt onder andere in de vorm van oude spookverhalen, sagen, mythen en legenden. Maar uniek zijn de getuigenissen uit mijn onderzoekingen. Antwerpenaars van vlees en bloed, die me anoniem hun ervaringen vertelden met de andere zijde. Voor ons allemaal toch wel het onbekende. De interviews, als ik ze zo mag noemen, gebeurden sereen en met wederzijds respect. Maar ik kan in alle eerlijkheid beamen, dat ze onder mijn huid zijn gekropen en me dan ook nooit meer zullen loslaten. Beste lezer, ik geef u Bibberen in 't stad - Antwerpse spookverhalen.

Over de auteur

Patrick Van Ouytsel is dialectgids in de stad Antwerpen. Hij is ook de succesvolle auteur van het feel good boek 'E poar veroaltsjes oitet stad' en van de historische fictie roman 'Drakkars op de Schelde', die de inval van de Vikingen in Antwerpen beschrijft in het jaar 836. Patrick zette zijn eerste stappen als auteur in 2019, met de reeks kinderboekjes van 'Nestje e ratteke uit de ruien', waar reeds drie delen van verschenen zijn. Hij is getrouwd en woont in Antwerpen Noord. Zijn vrouw is niet enkel zijn wederhelft in het huwelijk maar ook in het Antwerps stadsgidsen-bedrijf 'Me Lou deur 't stad'. Dit boek is Patrick zijn zevende.

Productinformatie

ISBN
9789464686692 / 978-94-646-8669-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-04-2023
Taal
Nederlands

Onderwerpen
Hedendaagse horror en geestverhalen Klassieke horror en spookverhalen
Kwalificaties
Antwerpen België Vlaanderen Antwerpen (Provincie)

Uitvoering
Paperback
Pagina's
94
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Op de huidige Groenplaats, dat in vroegere eeuwen een akelig kerkhof was, genaamd het Groeniger of groene kerkhof, stond een groot stenen kruis, zwartgeblakerd door de tand des tijds en begroeid met mos. Vooral tijdens winteravonden en altijd bij volle maan zouden er doorzichtige schimmen ronddwalen. In die buurt woonde een meisje, ze was betoverend mooi en hield er dan ook niet één, maar vier vrijers op na. Dit was niet naar de zin van de bekendste plaag- en kwelgeest van ’t stad, Lange Wapper en hij besloot om hen een lesje te leren. Eentje dat de jonge Antwerpse schone nooit meer zou vergeten.
Op een avond nam de duivelse plaaggeest de gedaante aan van het meisje. Hij zocht de eerste vrijer op en vroeg hem om zijn liefde te bewijzen. Dit moest hij doen door ’s nachts op het kruis te klimmen en daar te blijven wachten tot zijn geliefde hem zou komen bevrijden. Daarna stelde Lange Wapper, nog steeds in de gedaante van het meisje, de tweede vrijer voor, om een doodskist voor het kruis te gaan leggen en er zelf in te gaan liggen tot zij hem er zou komen uithalen. De derde vrijer moest dan weer driemaal op de doodskist komen kloppen en de vierde vrijer moest met een loodzware ketting, dat hij achter zich aansleepte, driemaal rondom het kruis lopen. Enkele uren later strompelde de vierde vrijer doodsbleek en van schrik bevangen het huis binnen van zijn geliefde. Op het akelige kerkhof had hij immers drie lijken gevonden! De eerste vrijer was namelijk van schrik van het kruis gevallen, toen hij de tweede in de doodskist zag kruipen.De tweede vrijer was gestorven van schrik in de doodskist, toen er hard op de kist geklopt werd en de derde vrijer bezweek, toen hij twee lijken zag

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door John Keuleers op 30-04-2023
Na elke wandeling met Patrick en Lou denk ik wel "nu ken ik 't Stad". En dan schrijft Patrick een nieuw boek over zijn geliefde Antwerpen en moet ik die mening weer herzien. Blijkt dat ik amper een fractie ken van wat de Koekestad historisch en cultureel te bieden heeft... In zijn nieuwste worp, "Bibberen in 't Stad - Antwerpse spookverhalen" neemt Patrick ons mee naar het occulte Antwerpen, naar de wereld van Lange Wapper en consoorten. Andermaal is het een boek geworden dat je in één ruk uitleest, deze keer wel af en toe angstig over je schouder kijkend of die schaduw daar in de hoek soms ... Wist u overigens dat Lange Wapper... nee, dat ga ik lekker niet vertellen. Koop zelf deze nieuwe aanrader en lees hem. Bij voorkeur bij kaarslicht, met op de achtergrond iets van Angelo Badalamenti of zo. En hou vooal die schaduwen in 't oog!
door Peter VO op 30-04-2023
Ik heb het boek gesigneerd gekocht op de Boekhappening uit handen van de auteur zelf vorige Vrijdagavond. Ben thuis gekomen en heb het in een ruk uit gelezen. Dit boek is waanzinnig vlot geschreven maar zo kennen we Patrick. De getuigenissen in het boek, van mensen die paranormale ervaringen hebben in Antwerpen, kruipen door merg en been. Je merkt dat hier wederom een enorme "research" naar gedaan is en de legenden en sagen in het boek zijn natuurlijk voor Patrick, die Antwerps dialectgids is vakjargon, dat valt ook erg op tijdens het lezen. Hij weet waarover hij het heeft. Wat een boek! Wat een auteur! Ik geef hier met veel plezier vijf sterren voor.
door Kenn op 10-05-2023
Super heerlijk boek om met een bolleke in de tuin te lezen. Leest makkelijk weg. Deze schrijver/stadsgids weet waar hij over schrijft. Een echte aanrader. Boek had van mij dubbel zo dik mogen zijn 😉
door Marc Eelen op 10-05-2023
Patrick Bibberen in 't Stad is wèr en top boekske van  plezânt oem te leze en smokt nor miër, Topklasse gewoën!
door Gerrit Rombauts op 10-05-2023
Patrick Van Ouytsel heeft een nieuwe parel aan zijn kroon toegevoegd. Opnieuw toont hij ons een facet van zijn geliefde Stad Aan De Stroom dat ons nog onbekend is. Het is echt een boek om 's avonds als het donker is en geen geluid in huis weerklinkt uit te lezen. Gegarandeerd dat je het in 1 ruk uitleest en als bewoner van de Koekestad 's nachts nog eens alles sloten van de deuren nakijkt of ze goed gesloten zijn.. De spannende verhalen volgen elkaar in sneltempo op en blijven de aandacht vasthouden. De auteur blijft schrijven in zijn vertrouwde en herkenbare stijl die hem zo goed ligt. Proficiat aan Patrick en de volle 5 sterren meer dan waard. We kijken uit naar zijn volgende boek.
door Ludo Van Campenhout op 11-05-2023
De Stad is mijn “ muze “ is zowat de lijfspreuk van Patrick Van Ouytsel. In dit boek leidt Patrick ons zo voelbaar door het historische Antwerpen aan de hand van ontastbare maar herkenbare mythische en legendarische figuren , bekend uit ons collectief geheugen, zoals Lange Wapper, Sus Antigoon en Flupke, het engeltje dat speelt achter mijn hoek in de buurt van de Lange Koepoortstraat….. Maar Patrick voegt, met zijn kenmerkende vlotte schrijfstijl , nog een laag toe aan het sprookjesachtig maar ook spookachtig decor waarvoor onze Oude Stad een dankbaar gastheer is, het paranormale … Aan de hand van waarachtige getuigenissen geeft hij een bijzondere spirituele dimensie aan Antwerpen die verleden en heden met elkaar verbindt… Voor wie het allemaal te occult en ontastbaar lijkt, raad ik een stadswandeling met Lou en Patrick aan door het oude Stadscentrum met zijn spookachtige gloed …. En wandel daarna eens alleen bij valavond, nacht en ochtendschemering van het Conscienceplein naar de Jezuïetenrui, langs de Scheldekaaien, de Grote Markt of Sint Andries en voel hoe je daar nooit echt alleen schijnt te zijn en misschien ontwaar je wel een schaduw of , wie weet, voel je een arm op uw schouder …. Voor wie de ziel van onze Stad echt wil vatten, is dit, opnieuw zeer vlot leesbaar, boek van Patrick echt een aanrader ! …
door Marc bellon op 15-05-2023
Patrick Nu heb je reeds knappe boeken geschreven. Stuk voor stuk het lezen waard. Bibberen in 't Stad is een apart boekje. Nu, dat juist de Canon van Vlaanderen is uitgekomen! Je opzoekingswerk heeft iets boven gegraven. De verhalen hebben echt geleefd. Vandaag zouden ze in de kranten staan, in het T.V. nieuws komen. De straatnamen waar die bizarre gebeurtenissen hebben plaatsgevonden bestaan nog. Ze hebben plaatsgevonden in gewone Antwerpse straten, zelfs in huizen die nog bestaan. Moest Hitscock nog leven, hij zou er beslist meerdere films van over hebben gemaakt! Ik denk dan aan het verhaal over de Antwerpse banshee en dat van het kindspook. Ook 'Ik over de geesten' spreekt tot de verbeelding. Het uit uw lichaam treden en jezelf zien liggen is reeds meermaals beschreven geweest en je vervolgens naar een in de verte grootlicht gaat. Ook de zwarte roos is helemaal geen verhaal als dat van Doornroosje. Patrick, je hebt ook Winston Churchill aan je zijde, als bewijsmateriaal van al die akelige bizarre ware gebeurde verhalen. Deze tijden hoor je zo'n verhalen niet meer. Opvallend vind ik dat. Is dit het gevolg dat mensen minder en minder geloven, minder spiritueel zijn en uiterst twijfelen aan een leven na de dood? Feit is, je hebt knap werk geleverd. Vijf sterren waard!
door Lou op 20-05-2023
Fantastisch geschreven weeral! Ik denk dat bijna iedereen wel "iets spooky" heeft meegemaakt. Toch zijn deze verhalen niet herkenbaar of doorsnee, daar de getuigenissen zeer persoonlijk zijn, soms beangstigend zelfs. Doorspekt met Antwerpse legenden blijft het luchtig en kan ik, zonder even onder mijn bed de schaduwen te controleren, met een gerust hart slapen. Een aanrader!