Zelf je boek uitgeven voor
spectaculair weinig geld

F.A.Q.

Het uitgeven van je eigen boek is voor veel mensen een hele nieuwe ervaring. Daarom kunnen wij het goed begrijpen als je nog vragen hebt. Hieronder vind je een lijstje met onze meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een mailtje naar info@boekxpress.nl!

Welk formaat past bij mijn boek?
Boeken komen natuurlijk in alle vormen en maten. Maar welk formaat past nou het beste bij jouw boek? Dat is vaak een beetje afhankelijk van het type boek dat jij uitgeeft. Wij werken met een aantal standaardformaten om zeer scherpe prijzen te kunnen bieden. 

Schrijf je een roman of biografie? Dan past het staande A5-formaat (14,8 x 21 cm) of het iets grotere 16x24-formaat wellicht mooi bij jouw boek. Schrijf je een gedichtenbundel? Dan is het iets kleinere pocketformaat (12,5x20 cm) misschien wat voor jou. Gaat jouw voorkeur echter uit naar een vierkant of liggend formaat, bijvoorbeeld omdat je een kinderboek, kookboek, of fotoboek hebt geschreven? Dan past onze vierkante 17x17 of 20x20-formaat, of ons liggende A5 of 23x16-formaat mogelijk het beste!

Gaat jouw voorkeur echter uit naar een ander formaat? Dan is dat in vrijwel alle gevallen ook mogelijk.

Welke papiersoort past het beste bij mijn boek?
In basis heb je de keuze uit drie verschillende papiersoorten:

Het crèmekleurige romanpapier is geschikt voor boeken die veel tekst bevatten. Het matte papier weerkaatst geen licht, waardoor het leescomfort hoog is.

Het wit matte HVO-papier is een goed alternatief op het crèmekleurige romanpapier. Deze papiersoort kan je bijvoorbeeld kiezen wanneer leescomfort wel belangrijk is, maar je boek ook enkele kleurenpagina’s bevat.

Het wit glanzende MC-papier is juist erg geschikt voor boeken die veel afbeeldingen bevatten. MC (Machine Coated) is een papiersoort waar een coating overheen zit, hierdoor voelt het papier gladder aan en blijft de inkt beter op het papier liggen.

Wij geven via onze boeken niet alleen de cultuur, maar ook de aarde graag door aan onze kinderen. Printing-on-demand is een milieuvriendelijk systeem. Er worden immers niet meer boeken gedrukt dan er nodig zijn. Alle door ons gebruikte papiersoorten hebben minimaal het FSC-keurmerk.

Welke bindwijze (hardcover, softcover, of ringband) past het beste bij mijn boek?
Ook in de bindwijze bieden wij drie verschillende opties:

Een hardcover heeft een stevige, statige uitstraling. De pagina’s van de kaft zijn niet buigbaar, dus je hoeft niet bang te zijn dat het boek zal buigen in je tas. Deze boeken voelen vaak zwaarder aan.

Een softcover is daarentegen iets meer handbaar dan een hardcover boek. De kaften van onze softcover boeken bestaan uit stevig karton. Daarnaast is een softcover boek goedkoper dan een hardcover of ringband.

Een ringband heeft net als een softcover een zachte kaft, maar is vanwege de stalen ringen plat neer te leggen. Dit kan heel handig zijn voor boeken die je vaak niet vasthoudt tijdens het lezen, zoals een kookboek.

Onze hardcover en paperback boeken worden garenloos gebrocheerd. Dit betekent dat de pagina's solide in hun omslag worden gelijmd. Je kan voor alle boeken kiezen tussen een matte en glanzende kaftafwerking.

Hoe bepaal ik mijn oplage?
In basis is de regel: het is goed om te dromen, maar wees realistisch. Zo maak je geen onnodige kosten.

Het voordeel van de printing-on-demand techniek is dat het altijd mogelijk is om in kleine oplage na te bestellen. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je ongeveer 50 boeken zult verkopen, maar blijken er daarna nog 20 geïnteresseerden te zijn? Dan kan je de boeken nabestellen, vaak voor een prijs die vergelijkbaar is met die op de oorspronkelijke offerte. Ook hierbij geldt, hoe meer exemplaren je nabestelt, hoe minder je per stuk betaalt.

Weet je echter vrij zeker dat je vele geïnteresseerden zal hebben? Dan kan het lonen om in grote oplage te bestellen: hoe hoger de bestelde oplage, hoe lager de prijs per stuk.

Moet ik verplicht een ISBN aanschaffen?
Het is verplicht een ISBN (Internationaal Standaard Boek Nummer) aan te schaffen wanneer je van plan bent het boek te verkopen. Dit ISBN is rechtstreeks bij ons aan te schaffen, voor een lagere prijs dan je online kan vinden.

Wil je je boekje enkel gewoon gratis cadeau geven, bijvoorbeeld aan vrienden en/of familie? Dan is het niet noodzakelijk een ISBN aan te schaffen.

Ik heb een deadline, is deze haalbaar?
Het proces van aanvraag tot uiteindelijk eindresultaat is heel erg afhankelijk van de aanlevering en reactiesnelheid van jou als auteur. Heb je bijna alles gereed, dan kun je het boek volgende week al in handen hebben. Of zelfs nog sneller als er spoed bij is. Wil je het proces rustig doorlopen, dan neemt dat meestal vier tot zes weken in beslag. Heb je een deadline, geef deze dan ook zeker door. Dan werken we daar samen naar toe.

Bij spoedaanvragen is het mogelijk om het proces te versnellen en/of stappen over te slaan.

Als ik mijn boek bij jullie laat drukken, draag ik dan ook de auteurs-/exploitatie-/andere rechten aan jullie over?
Nee, wanneer je je boeken laat maken in eigen beheer behoud jij alle rechten tot je boek. Jij bent de officiële uitgever, wij treden in feite slechts op als productiebureau.

Is […] ook mogelijk?
Naast onze standaardmogelijkheden die vernoemd staan op de offerte, kunnen we vaak nog veel extra’s bieden. Wil je bijvoorbeeld dat je manuscript nog even wordt nagekeken door een professionele corrector, zou je naast een fysiek boek ook een e-book willen ontvangen, of heb je een hele andere vraag? Neem dan contact met ons op via info@boekxpress.nl.

Vraag direct een offerte aan