Zelf je boek uitgeven voor
spectaculair weinig geld

Hoe wordt mijn boek gedrukt?

Als je boek is opgemaakt en het grafisch helemaal in orde is, is het klaar om gedrukt of geprint te worden. De afweging tussen deze twee drukvormen is voornamelijk een financiële afweging. Qua kwaliteit doet een geprint boek niet onder voor een offsetboek. Hieronder zullen we kort het verschil uitleggen.

Printing on demand

Bestel je minder dan 500 exemplaren? Dan is het in de meeste gevallen goedkoper om je boek digitaal te laten drukken. De juiste aanduiding is printen, maar doorgaans wordt gesproken over je boek laten drukken. Het maken van een boek gebeurt op grote industriële printmachines. Het voordeel van deze manier van boeken maken is dat je per pagina kunt aangeven of deze kleur heeft of in zwart-wit zal zijn, waardoor je veel invloed op de prijs hebt. Je hebt je boeken ook heel snel in handen. Als er op de printknop wordt gedrukt, kun je hem de volgende werkdag al in handen hebben. Ook is het eenvoudig om jouw boek na te bestellen als blijkt dat je er toch iets meer nodig hebt. Dit kan al vanaf één exemplaar.

Offset

Bestaat je opdracht uit 500 of meer exemplaren? Dan kan offsetdruk lonend zijn. Bij een offsetdruk wordt er gebruik gemaakt van aluminium drukplaten. Op deze plaat wordt je ontwerp geplaatst. Bij offsetdrukken wordt het beeld via een laser belicht op de plaat. De informatie die gedrukt wordt komt niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Daarom heet het dan ook ‘offset’. Allereerst worden er verschillende drukplaten gemaakt. Elke drukplaat bevat een bepaalde kleur. Vervolgens begint het drukproces en wordt per kleur het ontwerp op het papier aangebracht. Daarbij wordt er gewerkt in katernen en wordt het boek altijd genaaid gebrocheerd. Daarom betaal je de prijs voor een boek dat volledig zwart wit, of volledig in kleur gedrukt mag worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan één of enkele katernen in kleur goedkoper zijn. Een offsetdruk neemt meestal enkele weken in beslag. Het is binnen offsetdruk niet mogelijk om in kleine aantallen na te bestellen, maar daar staat weer tegenover dat de prijs die je per stuk betaalt meestal een behoorlijk stukje lager ligt.

Twijfel je nog? Vertel ons meer over jouw plannen, en wij helpen je graag met het maken van een keuze die het beste bij jou past.

Lees verder: De stappen die je doorloopt Vraag direct een offerte aan