geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten
Boek drukken

Drukkerij boeken: verschil tussen drukkerij en printerij van boeken

Na al het harde werk is de tijd daar: jouw manuscript is af en klaar om gelezen te worden door jouw publiek! Het eindresultaat van jouw bloed, zweet en tranen verdient het om in een mooie vorm gegoten te worden: een gedrukt boek! Wij leggen hierbij puntsgewijs het verschil tussen de twee drukvormen uit.

Het drukken van boeken gebeurt bij een drukkerij en wordt offsetdrukken genoemd. Bij een offsetdruk wordt er gebruik gemaakt van aluminium drukplaten. Op deze plaat wordt je ontwerp geplaatst. Bij offsetdrukken wordt het beeld via een laser belicht op de plaat. De informatie die gedrukt wordt komt niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Daarom heet het dan ook ‘offset’. Allereerst worden er verschillende drukplaten gemaakt. Elke drukplaat bevat een bepaalde kleur. Vervolgens begint het drukproces. Het product gaat langs verschillende delen van de machine. Vervolgens wordt per kleur het ontwerp op het product aangebracht. Dit is ons geval een boek, maar kan ook een brochure, flyer of folder zijn.

In tegenstelling tot traditionele uitgeverijen, laat moderne uitgeverijen de boeken digitaal printen met behulp van de printing-on-demand methode (POD). Strikt gesproken ‘drukken’ zij de boeken niet, maar ‘printen’ zij de boeken. Omdat ‘drukken’ echter zo synoniem is geworden met het maken van boeken, worden de termen door elkaar gebruikt. Printing-on-demand is een snel proces: het digitale bestand wordt direct doorgestuurd naar de drukpers waardoor een drukopdracht binnen een paar minuten op de pers kan liggen. In kwaliteit maakt het verschil tussen offset en digitaal drukken tegenwoordig niet veel meer uit. Beide drukmethoden kunnen zwart en kleur drukken, waarbij het voordeel bij POD is dat je per pagina kunt aangeven of je het in kleur wilt laten printen. Als je een gedrukt boek naast een geprint boek legt, zie je nagenoeg geen verschil! Door middel van POD gaan wij de opstartkosten die gepaard gaan met offset drukken uit de weg, en kunnen wij daarom ook beginnende auteurs een kans om hun boek te laten drukken bij onze uitgeverij! Met POD is het namelijk mogelijk om al een boek te laten drukken vanaf slechts één exemplaar per keer.

In onze moderne uitgeverij Boekscout werken wij met POD, terwijl wij via onze uitgave in eigen beheer via BoekXpress zowel printen op bestelling (printing-on-demand) faciliteren als ook druk in offset.

Kans op uitgeven via bij offsetdruk vs. printing-on-demand

De meeste traditionele uitgevers maken gebruik van offsetdruk. Een van de grote nadelen hiervan zijn de hogere opstartkosten, waardoor het meestal pas interessant is bij een grote oplage. Hierdoor is de kans op verschijning van je boek kleiner. Die opstartkosten zijn zo hoog, omdat allereerst de drukvellen gemaakt moeten worden en daarna de definitieve oplage pas gedrukt wordt als de drukvellen goed op kleur zijn. Voor dit goed op kleur krijgen zijn vaak ruim honderd drukvellen nodig. Daarnaast is het ook nog eens een erg arbeidsintensief proces, waar hoge kosten aan verbonden zijn. Daarom zijn grotere oplages, vanaf ongeveer 500 exemplaren of hoger, pas voordeliger in offsetdruk. Als je hier ook de kosten van het opslaan van een voorraad bij optelt, dan is het niet zo gek dat het selectieproces van traditionele uitgeverijen erg streng is. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor digitaal drukken, ook wel printing-on-demand (POD) genoemd. Daarom werken wij in onze moderne uitgeverij Boekscout met POD. Hierdoor kunnen wij ook relevante boeken voor een kleine markt realiseren. Durf je zelf het risico van de oplage te nemen, dan kan uitgave in eigen beheer bij BoekXpress interessant zijn. Wij kunnen dan zowel POD als offsetdruk voor je faciliteren.

Professioneel opgemaakt boek via Boekscout

Ongeacht of je kiest voor printen of drukken via ons, moet je boek natuurlijk tot in de puntjes opgemaakt worden. Hier gaat er een heel proces aan vooraf. Hierbij leg ik uit hoe ons uitgeefproces in zijn werk gaat. In de volgende alinea komt uitgave in eigen beheer aan bod.

Wanneer jouw manuscript wordt geaccepteerd door de uitgeverij, krijg jij een eigen productieteam toegewezen. Zij gaan samen met jou aan de slag om tot het optimale resultaat te komen. Jouw deskundige team neemt de vormgeving van jouw boek op zich en houdt hierbij natuurlijk rekening met jouw wensen. Heb jij bepaalde ideeën voor de opmaak van het binnen- en buitenwerk van jouw boek? Geef dit dan vooral door aan de productieafdeling, dan zullen zij kijken naar de mogelijkheden. Bij het kiezen van het formaat en de papiersoort, kijkt het team altijd naar wat het beste bij jouw boek past. Ook zetten zij hun deskundigheid in bij het opmaken van het binnenwerk en de cover om zo tot een professioneel opgemaakt boek te komen! Daarnaast hebben wij natuurlijk ook nog een marketingafdeling die samen met jou ervoor zorgt dat jouw boek bij het juiste publiek terechtkomt.

Jouw gedrukte boek via BoekXpress

Houd jij liever zelf de complete controle over de vormgeving van jouw boek? Dan staat ons deskundige team bij BoekXpress, onze eigen beheer afdeling, voor je klaar! Jij mag dan compleet zelf beslissen over het formaat, de papiersoort en de vormgeving van jouw boek. BoekXpress treedt op als productiebureau en jij bent zelf de uitgever van jouw boek! De kosten heb je na de aanvraag van een vrijblijvende en gratis offerte al op een rijtje. Ook bij onze eigen beheer afdeling mag je uitgaan van onze expertise en het BoekXpress-team voorziet jou dan ook graag van advies. De meeste uitgaves in eigen beheer worden via printing-on-demand gedrukt. Wil je toch liever een grote oplage voor jouw uitgave? Dan is in offset drukken misschien toch een betere optie, ook hierbij helpt BoekXpress jou graag verder!

Na akkoord op de offerte en opdrachtbevestiging is het tijd om aan de slag te gaan! De definitieve versie van jouw manuscript giet je in een door ons geleverd sjabloon en wij gaan aan de slag met de vormgeving van jouw cover. Net als bij Boekscout mag je ook een afbeelding van onze beeldbank kiezen voor de omslag. Het op laten maken van je cover is in veel gevallen gratis. BoekXpress zorgt voor een grafisch volledig verantwoorde vormgeving. Na akkoord op de (digitale) correctieproeven wordt jouw oplage gedrukt en verzonden naar een door jou opgegeven adres. Dan heb je jouw gedrukte boek in handen!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur je manuscript in! Kijk je nog even liever wat rond? Meer informatie over Boekscout en BoekXpress vind je op onze website!