Na al het harde werk is de tijd daar: jouw manuscript is af en klaar om gelezen te worden door jouw publiek! Je kunt natuurlijk moeilijk met een stapel papieren en een nietje aankomen. Het eindresultaat van jouw bloed, zweet en tranen verdient het om in een mooie vorm gegoten te worden: een gedrukt boek! Er zijn meerdere manieren van boeken drukken. Zo hebben de meesten wel eens gehoord van offset drukken. Deze vorm van het drukken van een boek wordt vooral gebruikt door traditionele uitgeverijen. Een van de grote nadelen hiervan zijn de hogere opstartkosten, daardoor is het meestal pas interessant bij een grote oplage. Waardoor de kans op verschijning van jouw boek een stuk kleiner wordt. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor digitaal drukken, ook wel printing-on-demand (POD) genoemd. In onze moderne uitgeverij werken wij met POD, terwijl wij via onze uitgave in eigen beheer zowel printen op bestelling (printing-on-demand) faciliteren als ook druk in offset. Wij leggen hierbij stapsgewijs beide vormen uit:
De traditionele manier van drukken is drukken in offset. Bij een offsetdruk wordt er gebruik gemaakt van aluminium drukplaten. Op deze plaat wordt je ontwerp geplaatst. Bij offsetdrukken wordt het beeld via een laser belicht op de plaat. De informatie die gedrukt wordt komt niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Daarom heet het dan ook ‘offset’. Allereerst worden er verschillende drukplaten gemaakt. Elke drukplaat bevat een bepaalde kleur. Vervolgens begint het drukproces. Het product gaat langs verschillende delen van de machine. Vervolgens wordt per kleur het ontwerp op het product aangebracht. Dit is ons geval een boek, maar kan ook een brochure, flyer of folder zijn.
Voordat de definitieve oplage gedrukt wordt, zijn vaak rond de honderd drukvellen nodig om goed op kleur te komen. Hierdoor is offsetdruk in combinatie met de drukplaten en chemicaliën die gebruikt worden slechter voor het milieu. Daarnaast is het ook nog eens een erg arbeidsintensief proces, waar hoge kosten aan verbonden zijn. Daarom zijn grotere oplages, vanaf ongeveer 500 exemplaren of hoger, voordeliger in offsetdruk. Dan is het niet zo gek dat alleen de traditionele uitgeverijen waaraan ‘grote namen’ zijn verbonden, gebruikmaken van deze druktechniek.
Het drukken, of eigenlijk printen, gaat heel anders in z’n werk bij printing-on-demand (POD). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van enorme printers, die in het niets lijken op de huis-tuin-en-keuken-printers die we allemaal wel kennen. Daarbij is het ook nog eens een snel proces: het digitale bestand wordt direct doorgestuurd naar de drukpers waardoor een drukopdracht binnen een paar minuten op de pers kan liggen. Van de bestelling tot en met aan de levering neemt het proces meestal maximaal vijf werkdagen in beslag. In kwaliteit maakt het verschil tussen offset en digitaal drukken tegenwoordig niets meer uit. Beide drukmethoden kunnen zwart en kleur drukken. Als je een gedrukt boek naast een geprint boek legt, zie je nagenoeg geen verschil! Doordat er geen enorme voorraden aangelegd hoeven te worden én een boek al vanaf één exemplaar gedrukt kan worden, liggen de kosten voor POD een stuk lager dan voor offsetdruk. Ook wordt er zo minder papier én schadelijke chemicaliën gebruikt waardoor printing-on-demand ook nog eens beter is voor het milieu. Genoeg reden voor Boekscout om onze boeken digitaal te laten drukken! Zo kunnen wij beginnende auteurs een kans geven op uitgave.
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Stuur dan je manuscript in bij de uitgeverij óf vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan voor een uitgave in eigen beheer! Wil je toch nog wat meer informatie over onze werkwijze, neem dan gerust een kijkje op onze website!