geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten
Verschillende soorten uitgeverijen

Verschillende soorten uitgeverijen

Er bestaan veel verschillende uitgeverijen in Nederland. Zo veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Al deze uitgeverijen zijn op te delen in drie verschillende categorieën: self-publishing (uitgave in eigen beheer), traditionele uitgeverijen en moderne uitgeverijen. Voor nu focussen wij ons vooral op de laatste twee en de grootste verschillen daartussen. De traditionele uitgeverijen in Nederland kennen de meeste lezers wel, denk hierbij bijvoorbeeld aan De Bezige Bij, Atlas Contact en Podium. Toch is de kans dat jouw boek door een van deze uitgeverij wordt uitgegeven erg klein. Traditionele uitgeverijen drukken hun boeken namelijk in offset, dat grote oplages en daarmee grote financiële risico’s met zich meebrengt. Daarom is hun selectiebeleid erg streng en kiezen zij voor auteurs met een al grote naamsbekendheid. Een moderne uitgeverij daarentegen maakt gebruik van printing-on-demand. Daarbij kunnen boeken al vanaf één exemplaar gedrukt worden en worden de kosten en daarmee de financiële risico’s laag gehouden. Ideaal dus voor de beginnende auteur!

Boekscout: dé moderne uitgeverij

Als moderne uitgeverij is Boekscout dus ideaal voor jou als beginnende auteur! We zorgen voor deskundige en persoonlijke begeleiding om samen tot de uitgave van jouw boek te komen. Die persoonlijke begeleiding begint al op de manuscriptenafdeling. Enkele weken na het insturen van jouw manuscript neemt iemand van de manuscriptenafdeling contact met je op om onze bevindingen met je te bespreken. Soms moet er nog een aantal aanpassingen worden gedaan en word je weer terug naar de ‘tekentafel’ gestuurd, maar vaak kan je al meteen door. Dan word je uitgenodigd voor onze (online) auteursbijeenkomst waarin wij ons concept uitleggen. In de telefonische vervolgafspraak is dan ruimte voor jouw vragen en kijken we samen of we de samenwerking zien zitten. Dan is het tijd voor het productieproces: je krijgt een productieteam toegewezen en zij zorgen voor de perfecte vormgeving van het binnen- en buitenwerk van jouw boek. Na goedkeuring van de proeven krijg jij het eerste exemplaar gratis van ons. Ook staat onze marketingafdeling tot je beschikking om samen de promotie van jouw boek in gang te zetten!

Uitgave in eigen beheer of self-publishing

Maar hoe zit het dan met dat eerdere genoemde self-publishing en eigen beheer uitgave? Het belangrijkste kenmerk van jouw boek zelf uitgeven is dat jij naast auteur niet alleen de opdrachtgever maar daarmee óók de uitgever bent. Wanneer jij het liefst de controle houdt over het eindresultaat, het marketingproces zelf compleet in de hand wil houden én zelf de verkoopprijs en daarmee dus de winst van jouw boek wil bepalen, is een uitgave in eigen beheer bij uitstek geschikt voor jou!

Realiseer jezelf echter wel dat het maken van een boek veel verder gaat dan het ordenen van je teksten en het maken van een leuke cover. Waar een (vakantie)fotoboek vaak voor persoonlijk gebruik of als cadeau voor een vriend of familie is, wil je vaak met je roman of wetenschappelijk werk juist een groter publiek bereiken. Het uitgeven van het boek gaat dan ook niet over één nacht ijs! Vraag jezelf dus af of jij de tijd en capaciteiten hebt om dit grotendeels zelf uit te voeren. Tussen de vele aanbieders en wisselend gebruik van de term self-publishing/zelf uitgeven, raak je al snel verdwaalt. Verdiep je daarom goed in de vorm die je kiest voor het uitgeven van je boek!

BoekXpress: uitgave in eigen beheer

Kies je voor uitgave in eigen beheer, dan helpen wij je graag om het uitgaveproces te begeleiden. BoekXpress zet zich ook met haar volledige deskundigheid in voor jouw boek en treedt hierbij op als productiebureau. Jij bepaalt hoe het boek eruit komt te zien: van papiersoort en formaat tot de uiteindelijke vormgeving van de cover. Ook bepaal je zelf in welke oplage het boek (digitaal) gedrukt dient te worden. Dit kan al vanaf één exemplaar, maar altijd geldt: hoe hoger de oplage, hoe lager de inkoopprijs per boek. Het proces start je door een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen. Zo heb je meteen de kosten op een rijtje. Na akkoord op de offerte stuur je het definitieve manuscript op naar jouw contactpersoon bij BoekXpress en in onderling overleg bepalen jullie de verdere vormgeving. Ook ontwerpen we graag de cover voor je, maar dat mag je natuurlijk ook zelf doen. We zorgen in ieder geval altijd voor een professioneel opgemaakt boek! Wanneer de correctieproeven in orde zijn, wordt de printorder uitgestuurd en worden jouw boeken bij jou afgeleverd voor de verkoop.

Ben je benieuwd naar wat onze uitgeverij Boekscout of eigen beheer uitgave via BoekXpress voor jou kan betekenen? Neem gerust een kijkje op onze website!