Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De mentrix van B1b

Auteur

Marja Vos

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,5 / 5 (10 reviews )
Prijs
16 ,45
Verzending
Exclusief verzendkosten
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

De mentrix van B1b is een vlot geschreven verhaal over een getrouwde vrouw en moeder van drie kinderen, die docent is in het voortgezet onderwijs en ook mentrix is van een brugklas. In de loop van een schooljaar maakt ze van alles met haar leerlingen mee. Wat is er aan de hand met Yara? En hoe helpt ze die jongen met dat grote probleem? In dit boekje vertelt de schrijfster op een goed leesbare wijze wat Loes allemaal overkomt. Een leuk verhaal met veel humor en met ontroerende momenten. Echt een aanrader!

Over de auteur

"Ik werkte als docente Nederlands en conrector van de onderbouw in het voortgezet onderwijs in Schoonhoven. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en drie kleindochters. Sinds ik niet meer werk, heb ik tijd voor mijn hobby’s: schrijven, lezen, stijldansen en reizen. De mentrix van B1b is het derde boek voor volwassenen dat wordt uitgegeven. Ik schreef ook al drie kinderboekjes."

Productinformatie

ISBN
9789461760418 / 978-94-617-6041-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
11-03-2011
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
98
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Loes de Wolf was al jaren docente Nederlands aan een school voor voortgezet onderwijs. Zij deed haar werk met veel plezier. Ze gaf niet alleen les. Ze was ook al jaren lang mentrix van een brugklas. Dit werk vond ze heel prettig. Ze had een eigen groep kinderen die ze begeleidde vanaf het moment dat ze als brugklassertjes de school binnen kwamen totdat ze eind klas 2 na de determinatie naar de derde klas van het atheneum, het havo of het vmbo gingen. Ze was dus mentrix van brugklas 1, ging na het eerste jaar met haar groep mee en was dat jaar dus mentrix van brugklas 2. Het was de eerste lesdag van het nieuwe schooljaar. In de week hieraan voorafgaand was er al een brugklaskamp geweest. Ze had tijdens deze dagen, en ook nachten, haar leerlingen al aardig leren kennen. Wie was er een leider? Wie gaf snel op? Wie was er heel sociaal? En wie wat minder? Tijdens de eerste les Nederlands wilde ze de kennis van haar klas nog wat verdiepen.De leerlingen uit deze klas B1b kwamen namelijk van verschillende scholen. Voor ze aan dit schooljaar begonnen, kenden ze nog niet al hun nieuwe klasgenoten. Er zouden nieuwe vriendschappen komen. Oude verdwijnen. Daarom had ze bedacht dat de klas een autobiografie moest maken. Ze zouden er een boekje van maken. Eerst natuurlijk even dat moeilijke woord uitleggen. Dan zeggen wat er van de kinderen verwacht werd. ‘Schrijf gewoon zo veel mogelijk over jezelf op. Bijvoorbeeld: Heb je broers en zusjes? Heb je huisdieren? Wat zijn je hobby’s? Heb je in je leven al heel bijzondere dingen meegemaakt? Je mag alles opschrijven waardoor we je een beetje leren kennen. Als ik bijvoorbeeld zo’n autobiografie moest schrijven dan zou dat gaan van: Ik ben Loes de Wolf. Ik geef Nederlands op deze school...'

Reviews (10)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Peter op 05-10-2011
Dit boek is een aanrader voor alle (beginnende) docenten in het voortgezet onderwijs. Maar ook ouders met schoolgaande kinderen zullen er plezier aan beleven
Geschreven door esther op 12-10-2011
Een goed boek waar je makkelijk doorheen leest. Een echte aanrader!
Geschreven door Marja op 21-05-2012
Ga voor meer informatie naar www.marjavos.nl
Geschreven door Ellen op 17-06-2012
Dit boekje zou iedere mentor moeten lezen. Heel leuk.
door Gerrit op 25-09-2012
Ogen dicht en even heerlijk mijmeren over de fijne tijd die ik met u meegemaakt heb. Alles is zo herkenbaar, alsof het zich vandaag afspeelt. Jammer dat het voorbij is, maar de herinneringen staan gebeiteld op mijn harde schijf.
door Meike op 03-10-2012
De mentrix van B1b is heel herkenbaar. Zelf ben ik al enige tijd van de middelbare school af, maar kan veel dingen terughalen door het boekje te lezen. Een leuk boekje wat je gemakkelijk doorleest.
door Suzanne op 13-10-2012
Ik zag mezelf weer door de school wandelen. Herkenbaar en leuk om de middelbare waar je zelf op gezeten hebt eens te zien vanuit de ogen van de leerkracht (mentrix). Ik werd er heel nieuwsgierig van.
door dewi op 30-11-2013
Heb dit boekje gelezen en kreeg gelijk flashbacks terug naar mijn schooltijd. Zoveel herkenbare dingen. Het is makkelijk te lezen en ook mijn kinderen vonden het een super leuk boek. Bedankt weer mevrouw Vos. ;)
door Karen op 04-03-2021
Als 12-jarige kwam ik bij Marja Vos in de brugklas. Een hele mooie tijd, zeker als je op zo'n grote school komt vanuit een veilige Basisschool. Maar al lezend kwam ik stukken tegen die me gelijk weer terug herinnerde aan die leuke tijd. Het schoolkamp, leuke mentrixuurtjes. Een fijn boek om weer te lezen van mijn lerares Nederlands!
door Petra op 16-01-2022
Wat een leuk boekje over de belevenissen van een mentrix op een middelbare school. Het is duidelijk dat Marja in dit boek persoonlijke ervaringen heeft gestopt. Het leven van een leerkracht is nooit saai! Naast lesgeven leeft Loes mee met de kinderen in haar klas, ze helpt ze bij persoonlijke problemen maar er is gelukkig ook tijd voor mooie en vrolijke momenten. Marja vertelt heel beeldend, je leeft mee met de hoofdpersoon Loes en de leerlingen van B1b.