Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een open boek

Auteur

Marja Vos

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,9 / 5 (12 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

Nadat de schrijfster kwam met kinderboeken, reisverhalen, thrillers, romans en grappige gedichtjes vond ze het nu tijd voor haar autobiografie. In chronologische volgorde beschrijft ze op vaak humoristische manier de ups en downs van haar leven. Een lezer die haar niet kent, zal toch door haar verhaal geboeid worden.

Over de auteur

De Schoonhovense Marja Vos (1948) werkte als docente Nederlands en conrector van de onderbouw in het voortgezet onderwijs in Schoonhoven. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en drie kleindochters. Sinds ze niet meer werkt heeft ze tijd voor haar hobby’s: schrijven, lezen, fietsen en reizen. Ze is begonnen met het schrijven van kinderboeken, maar al snel stapte ze over op schrijfwerk voor volwassenen. In 2018 kreeg zij van de uitgever een oeuvreprijs.

Productinformatie

ISBN
9789464315509 / 978-94-643-1550-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-07-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
188
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

1. Mijn kindertijd was een mooie tijd. Ik werd geboren op 1 mei 1948. Mijn moeder was de oudste van vier kinderen. Zij was nog maar kort getrouwd met Chris, die op dat moment radiotelegrafist bij de KLM was. Ze woonden in Hilversum. Eerst boven in het huis van de ouders van mijn vader. Die hadden een kruidenierszaak en genoeg ruimte voor het jonge gezin. Maar al vroeg kregen mijn ouders een huurhuis in de Violenstraat. Ook in deze plaats. Krap twee jaar na mijn geboorte werd mijn broer geboren. Ze noemden hem ook Chris. Later bedacht ik hoe ongemakkelijk zoiets was in een gezin. Mijn broer zou tot de sterfdag van mijn vader altijd kleine Chris zijn. Toen ik vier jaar was ging ik naar de kleuterschool bij ons in de straat. Zodoende hoefde mijn moeder me nooit naar school te brengen. Mijn vader was veel weg. Soms wel veertien dagen achtereen. Als hij lang weg was, vroeg ik mijn moeder wanneer papa weer thuis kwam, maar als hij een paar dagen thuis was, wilde ik toch wel graag dat hij weer wegging. Ik was niet echt op hem gesteld. Mijn moeder moest altijd voor hem klaarstaan. Gezellig gaan winkelen en theedrinken in Het Hof van Holland, een restaurant in het centrum van het dorp. Mijn moeder had daarvoor niet altijd de tijd. En zin ook niet. Op aandringen van de moeder van mijn vader kreeg ze toen een werkster, opdat ze wat meer met haar man op stap kon. Gelukkig moest hij dan weer een poosje gaan vliegen. Ik hield van muziek en op de muziek die wij op de radio ontvingen was ik altijd aan het dansen. Mijn moeder vond dat ik maar op ballet moest. Nog voor mijn vierde verjaardag werd ik op een balletschool aangemeld.

Reviews (12)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Peter op 04-07-2021
Het is heel moedig van Marja om zoveel persoonlijke informatie over haar leven in een boek te publiceren. Niet alleen de leuke gebeurtenissen, maar ook de tegenvallers in het leven. Toch is het geen ernstig boek, want uit het goed leesbare geheel komen de liefde voor het gezin en het leven duidelijk naar voren. Ze heeft veel vreugde gehaald uit het omgaan met familie en vrienden. De vele reizen hebben haar leven verrijkt. Haar werk op school was een geweldige oppepper en een grote voldoening, evenals het schrijven van boeken. Haar moeder heeft haar altijd gestimuleerd en gesteund. Wie echt geïnteresseerd is in haar leven kan veel leesplezier hebben met deze autobiografie.
door Karen op 05-07-2021
Wederom weer een heerlijk boek, waarin de schrijfster Marja een heel open blik geeft van haar leven. Met ups en downs. Wat was het heerlijk om Marja op deze manier nog beter te leren kennen. Een dik compliment om je leven zo op papier te krijgen! Het boek van van de eerste tot de laatste bladzijde heel erg boeiend.
door Petra op 05-07-2021
Achter elkaar heb ik dit "open boek" gelezen. Ik heb inmiddels veel boeken van Marja gelezen maar voor mij staat deze echt met stip op 1! Zo knap om zo openhartig over je veelbewogen leven te schrijven. Ik werd echt mee gezogen in dit waargebeurde levensverhaal. Mooie/grappige momenten van geluk maar ook dieptepunten komen voorbij. Marja schrijft zo beeldend dat je het helemaal voor je ziet. Wat een prachtige hobby "schrijven" en je laat zo iedereen mee genieten van jouw boeken. Ik hoop dat er nog vele boeken volgen!
door Trudy en Paul op 11-07-2021
Wat een passende titel voor het boek waarin Marja zich opstelt als 'open boek' en van haar hart geen moordkuil maakt. Als oud-collega's van Marja en Peter waren wij wel op de hoogte van een aantal gebeurtenissen en was het leuk om dit nog eens na te lezen. Van de jeugdjaren wisten wij echter niets en konden hiervan nu meegenieten, maar ook griezelen. In ieder leven komen zowel hoogte- als dieptepunten voor, maar het gaat er vooral om hoe je hier mee kunt omgaan. Marja, samen met haar Peter, verstaan deze kunst goed. Voor menigeen kan dit een mooi voorbeeld zijn. Van één punt hadden we nog wel wat meer willen weten, maar dat bespreken we later wel eens met Marja. Het is een vlot geschreven boek met leuke voorvallen en ook wel wijze lessen. Wij bevelen aan om na het lezen een plaatsje te maken in je boekenkast voor dit interessante 'open boek'.
door Dewi op 18-07-2021
Ik wilde tot de vakantie wachten om het boek te lezen, maar vandaag heb ik in mijn tuintje het boek toch maar in 1x uitgelezen. Wat geeft dit boek een mooi inzicht in het leven van mevrouw Vos. Alle leuke en ook minder leuke dingen komen aan bod. Ik heb wederom weer heerlijk genoten. En.... super leuk dat ik "het schattig bijdehand meisje" er ook in voorkom. Ik vind dit boek een echte aanrader!! Dag lieve mensjes ;)
door Joke op 22-07-2021
Ik vindt het een mooi boek ik wist al een hoop maar toch waren er dingen die ik niet wist ik ken de familie al38 jaar ik heb hem in een paar dagen uitgelezen normaal lees ik nooit
door Marius Diepenhorst op 25-07-2021
Mijn ouders raadden mij echt aan het boek "Een open boek" geschreven door Marja Vos te lezen. Mevrouw Vos was mijn lerares Nederlands in de brugklas op middelbare school RSG De Drie Waarden. Ik heb het boek in één adem uitgelezen. Wat een geschiedenis! Het was niet alleen maar leuk om al deze wetenswaardigheden over mevrouw Vos te weten te komen, maar vooral ook een prachtig voorbeeld van hoe om te gaan met tegenslagen én hoe het leven ook gevierd mag worden. Ik denk dat zelfs OOK voor mensen die Marja Vos niet kennen, dit boek een alleraardigste bundel met verhalen is. Veel van wat zij in haar leven heeft meegemaakt is misschien toch wel op de een of andere manier herkenbaar. Het grappige is, toen ik het uit had, kon ik alleen maar denken: ik wil nog veel meer weten! Heel veel succes met alle verdere schrijfprojecten!
door Miranda op 28-07-2021
Een open boek is echt een heel boeiende en leuke autobiografie van mijn moeder. Ik heb het met plezier gelezen. Veel verhalen waren voor mij bekend, toch ook ik ben nieuwe verrassende stukken tegen gekomen. Een levensverhaal met ups en downs, overpeinzingen en met humor geschreven. Ook het laatste deel van het boek waarin de gebeurtenissen en ervaringen tijdens de coronacrisis vond ik bijzonder om te lezen. Ik kijk uit naar het addendum over zo'n tien jaar! Waarin ik weer nieuwe mooie belevenissen van Marja hoop te kunnen lezen.
door Ida van Doren op 29-07-2021
Toen Marja vertelde dat zij haar biografie aan het schrijven was, was ik benieuwd naar het eindresultaat. Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen. Marja Vos heeft een eerlijk verhaal verteld, soms erg pijnlijk om te lezen, soms ronduit schokkend. Maar overall spreekt uit haar boek de diepe liefde voor haar gezin en haar levenslust.
door Erwin op 18-08-2021
Zelf ben ik al ruim een halve eeuw bekend met het leven en de verhalen van de schrijfster. Ik ben namelijk de oudste zoon die al vroeg in het boek zijn intrede maakt. Voordat Marja de verhalen op papier ging zetten was zij altijd al een fanatiek verteller. Veel van de geschiedenis was mij al ter ore gekomen aan de eettafel van ons gezin. Zelfs voor mij waren er toch nog een paar nieuwe dingen. Zo wist ik niet dat ze zoveel plezier aan de padvinderij heeft gehad. Ook voor andere lezers een makkelijk leesbaar boek. Gewoon voor iedereen die nieuwsgierig is naar andere mensen en interessante verhalen.
door Kiara op 01-09-2021
Met veel plezier heb ik het Open Boek gelezen. Wat een voorrecht om zo veel informatie over het leven van mijn oma te mogen lezen en een kijkje te nemen in haar leven van voordat zij oma en zelfs moeder was. Ik herken mijzelf in vele karaktereigenschappen en ik ben trots op zo'n altijd ondernemende en liefhebbende oma. Een enorm kostbaar bezit om vaak in terug te lezen.
door Dries de Jager op 15-01-2022
Mooi om te lezen over het leven van Marja Vos. Het boek is zeker geen verzameling successen en hoogtepunten. Ook vervelende zaken en dieptepunten komen aan de orde en worden op een uiterst openhartige manier behandeld. Ik ben niet zo bekend met het genre Autobiografie, maar ik betwijfel of iedere schrijver zo openhartig durft te zijn. Marja maakt ook duidelijk, dat zij iemand is met de instelling 'het glas is niet half leeg, maar half vol'. Zij legt zich niet neer bij tegenslag en ziet de positieve kanten van het leven. De autobiografie is vlot en goed leesbaar geschreven, zoals we dat ook gewend zijn van haar 'gewone' boeken.