Of het nu om een kookboek, dichtbundel of roman gaat, je
maakt een goeie kans dat Boekscout je schrijfwerk wil
uitgeven.
Door Lennaert Rooijakkers
'Beste meneer/mevrouw, dank voor het inzenden van uw manuscript.
Na beoordeling ervan zijn wij tot de conclusie gekomen dat het
helaas te weinig marktpotentie heeft.'
Een uitgever voor je debuutroman vinden is immers geen sinecure.
Ook Lars Meiners ontving na het sturen van een manuscript meermalen
een bericht van dergelijke strekking. Soms bleef een antwoord zelfs
uit.
Dat kan anders, dacht Meiners (65), zelf schrijver en co-auteur van een tiental boeken, ruim tien jaar geleden. Via printing-on-demand uitgeverij Boekscout heeft hij inmiddels veel beginnende auteurs een kans geboden die zij van traditionele uitgevers niet kregen. Met succes, want vanaf de oprichting in 2006 maakt 'veeluitgever' Boekscout louter winst.
Hoe dat kan? "Ons concept is wezenlijk anders dan dat van andere uitgevers. 85 procent van de manuscripten dat bij Boekscout binnenkomt, kan worden uitgegeven." Dat lukt vooral omdat we dankzij printing-on-demand geen voorraad hoeven te drukken, vertelt Meiners.
Boekscout accepteert jaarlijks liefst negenhonderd nieuwe titels in elk denkbaar genre. Dat is een hele hoop, maar toch gaat Boekscout er prat op dat niet alles klakkeloos wordt uitgegeven. "Wij handelen als een echte uitgever. Wie een manuscript bij ons aanlevert, proberen wij zo goed mogelijk te begeleiden. Een van onze beoordelaars kijkt wat aangepast moet worden, en zo gaat een tekst vaak een paar keer heen en weer voordat er een boek verschijnt. Dat is ook een van de verschillen met self publishing, waarbij je een boek heel eenvoudig maar zonder al die begeleiding produceert. Bovendien vragen wij, net als traditionele uitgeverijen, geen geld voor onze diensten", zegt directeur Erwin de Haan (26). Meiners: "Als je de schrijver laat betalen voor het verrichten van uitgeeftaken, ben je geen uitgever."
De Boekscout-oprichter, die deze maand met pensioen gaat, ziet het door zijn eigen ervaringen als een plicht om debuterende schrijvers te helpen. "Voor veel mensen is het echt een opluchting als ze horen dat ze bij ons terechtkunnen. Sommigen hoor ik nu nog door de telefoon schreeuwen van blijdschap. Er zijn zo veel goede schrijver in Nederland. Zonde als je die geen kans biedt. "
Soms is een inzending niet goed genoeg , dan zoekt Boekscout een oplossing via de afdeling eigen beheer. Een volledige weigering gebeurt alleen als de wet zich ertegen verzet. "Zo stuurde iemand laatst een handleiding voor het maken van bommen op. Daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen", besluit De Haan.
Bedrijf: Boekscout B.V.
Nieuwe titels per jaar: ca. 900
Opgericht: 2006
Gevestigd in: Soest