geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Genres en jouw doelgroep

Wanneer je een boek schrijft, is het belangrijk om te bedenken voor wie je dit doet. Dit is een vraag die je zeker moet beantwoorden! Een eerste stap is het bepalen in welk genre jouw boek valt.

Weet je het nog niet zeker? Neem eens een kijkje in onze webwinkel. Hier hebben wij de boeken al voor je ingedeeld in deze genres. Elk genre heeft z’n eigen conventies, zowel qua inhoud als qua opmaak. We kunnen voor elk genre wel een blog vol schrijven! Voor een aantal veelvoorkomende genres hebben we dit wel gedaan. Hier kun je bijvoorbeeld lezen over het schrijven van een kinderboek. Ook heeft Mel Wallis de Vries ons tips gegeven over het schrijven van een spannend jeugdboek. Over een heel ander genre, de autobiografie, kun je hier meer lezen.

Hieronder zullen we nog een aantal dingen bespreken over onze belangrijkste twee categorieën, fictie en non-fictie.

Fictie: Wie is je publiek?

Het is niet mogelijk om iedereen tevreden te stellen. Het is zelfs beter om dat niet te doen! Hoe groter de markt voor jouw boek, hoe meer concurrentie je hebt. Kies je een kleiner onderwerp/thema/genre, dan is het mogelijke publiek misschien kleiner, maar wel een stuk beter te bereiken.

Schrijf je een fantasyboek? Bedenk dan of je deze schrijft voor volwassenen of voor young adults. Wil je een verhalenbundel uitgeven? Geef jouw verhalen dan een overkoepelend thema. Schrijf je een roman? Bedenk dan een aantal thema’s die je hierin beschrijft, maar maak er niet te veel van. Bedenk altijd voor welke leeftijdscategorie je schrijft en wat voor soort lezer jouw boek zal lezen. Hierdoor heb je vanzelf een consequentere schrijfstijl en bovendien is het zo gemakkelijker om later te bedenken wat voor promotieactiviteiten je kunt doen. Je hebt immers al bedacht voor wie je het boek hebt geschreven!

Non-fictie: Welke bronnen heb je gebruikt?

Natuurlijk is het ook bij non-fictieboeken belangrijk om te bedenken voor wie je het boek schrijft. Dit is hierbij vaak net wat makkelijker. In onze post over biografieën kun je al lezen dat het bijvoorbeeld essentieel is om een thema aan je biografie te geven. Schrijf je een boek over geloofszaken, een historische gebeurtenis of bijvoorbeeld een kunstenaar, dan is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je dit doet voor ingewijden, of voor een breder publiek.

Belangrijk om te weten wanneer je non-fictie schrijft, is dat je goed moet noteren waar je jouw kennis vandaan hebt. Wanneer je iets schrijft wat je eigenlijk op het internet hebt gevonden, in een boek, of je hebt het bijvoorbeeld gelezen in de krant, moet je dit benoemen. Hier gelden strenge regels voor die je hier kunt vinden.

Tot slot

We hebben je zojuist wat basisinformatie gegeven over het schrijven voor een bepaalde doelgroep in onze twee belangrijkste genres, fictie en non-fictie. Wij weten natuurlijk ook dat deze tips zeker niet alomvattend zullen zijn voor alle subcategorieën die hier weer binnen vallen, maar hopelijk ben je hiermee al een eind. En onthoud: soms is het goed om gewoon te beginnen.

Schrijftips

Thema's