geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Samenwerken met een illustrator

Samenwerken met een illustrator

Illustraties kunnen je boek soms net dat beetje extra geven of onmisbaar zijn als het gaat om bijvoorbeeld een boek met korte kinderverhalen. Maar wat nou als je deze illustraties zelf niet kan verzorgen? Dan kan het een goed idee zijn om een illustrator in te schakelen.

Heeft Boekscout illustratoren in dienst?

Wij hebben zelf geen vaste illustratoren in dienst. Wel worden wij regelmatig door illustratoren benaderd met de vraag of zij illustraties mogen verzorgen. Al deze freelance illustratoren hebben wij verzameld op een lijst. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze lijst, neem dan contact op met jouw contactpersoon.

Waar let ik op bij het vinden van de juiste illustrator?

Bedenk vooraf goed wat voor soort verhaal je hebt geschreven en welke techniek het beste bij de sfeer van het verhaal past. Zachte potloottekeningen of aquarellen passen bijvoorbeeld goed bij verhalen voor jonge kinderen, terwijl fellere kleuren iets oudere kinderen eerder aanspreken.

Dan is er natuurlijk nog de vraag: hoe worden deze illustraties gemaakt? Ga je voor illustraties die direct op de computer gemaakt worden of kies je een illustrator die zijn illustraties op papier (of op doek) maakt en die later worden gedigitaliseerd? Dit zijn allerlei zaken waar je goed over na moet denken; de illustraties bepalen immers grotendeels de sfeer in het boek.

Wanneer je helder hebt welke stijl er goed bij jouw boek zal passen, begint de zoektocht naar de juiste persoon. Het internet biedt hierin tegenwoordig een uitkomst. Bekijk de website of het cv van een illustrator. Hier vind je vaak het portfolio waarin verschillende illustraties worden weergegeven. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat deze illustrator maakt en wat zijn of haar stijl is. Vervolgens kun je contact zoeken met de persoon waarvan de illustraties je aanspreken. Illustratoren zijn professionals. Laat hen het verhaal eens lezen, zonder dat zij van jouw ideeën weten. Je zal verstelt staan van het resultaat. Leg dit vervolgens naast jouw idee om zo tot illustraties te komen die goed bij het verhaal passen.

Ik heb een illustrator gevonden, en nu?

Samenwerken met een illustrator kan op verschillende manieren. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wanneer je het onderstaande stappenplan aanhoudt bij de bespreking met een illustrator, kan het niet fout gaan!

  1.  Bepaal of de illustrator speciaal illustraties voor jouw boek maakt, of dat je kunt kiezen uit bestaande illustraties.
  2. Bespreek de rechten van de afbeeldingen. Mag de illustrator de afbeeldingen ook aan anderen verkopen of heb je het alleenrecht op deze afbeeldingen? En beschik jij over het commerciële recht wanneer je de afbeeldingen aanschaft?
  3. Overleg over het formaat van de illustraties. Hiervoor is het belangrijk dat je éérst met Boekscout praat over het uiteindelijke formaat van je boek. Zodra dat bekend is, kunnen wij instructies geven over het formaat van de tekeningen. Illustraties dienen namelijk aan een aantal eisen te voldoen.
  4. Spreek af binnen wat voor termijn je de illustraties ontvangt. Dit is niet alleen voor jezelf handig, maar zeker ook voor Boekscout belangrijk om te weten. Zo kunnen wij alvast rekening houden met het verschijnen van jouw boek in onze planning.
  5. Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Bespreek de vergoeding. Vraagt de illustrator een uurloon of betaal je per illustratie? Of vindt hij het alleen al leuk om zijn portfolio uit te breiden? Bespreek dit voordat de illustrator aan de slag gaat. Zo voorkom je een discussie en verrassingen achteraf. Boekscout neemt niet deel aan de onderhandelingen. Hiervoor ben je als auteur zelf verantwoordelijk. Wanneer er kosten gemoeid zijn met het maken van de illustraties, zijn de kosten voor jouw eigen rekening. Het is dus heel belangrijk om deze stap zorgvuldig te nemen.
  6. Lever de illustraties, volgens instructie, aan bij Boekscout.
  7. Denk ook na of je de naam van de illustrator alleen binnenin genoemd wil hebben of ook op de cover van het boek.

De belangrijkste tip

Maak vooraf heldere afspraken met de illustrator. Dit voorkomt discussie en teleurstellingen achteraf. Als je je bij het contact met een illustrator aan het bovenstaande stappenplan houdt, kan het bijna niet meer fout gaan. Heb je vragen of twijfel je ergens aan: je productiecontactpersoon staat altijd voor je klaar.

Illustraties versturen

Zijn alle illustraties gedigitaliseerd en gereed voor verzending? Lees dan hier hoe je alles naar ons kan versturen.

Opmaak

Thema's