geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Wat is een geschikte coverfoto voor jouw boek?

Wat is een geschikte coverfoto voor jouw boek?

Op internet zijn ontzettend veel illustraties en foto’s te vinden die prachtig zouden staan op de voorkant van een boek. Maar wanneer is een foto of illustratie nou echt daadwerkelijk geschikt als coverfoto voor jouw boek? En waarom is het zo belangrijk om een goede afbeelding te gebruiken?

Afbeeldingen van internet 

Regelmatig krijgen wij van auteurs de vraag of een op het internet gevonden afbeelding gebruikt kan worden voor de voorkant van een boek. Waarom kan dit doorgaans niet?

De afbeelding is door iemand gemaakt en dat betekent dat hier automatisch auteursrechten op rusten. Zonder schriftelijke toestemming van de betreffende eigenaar kan deze afbeelding niet worden gebruikt.

Dat is weliswaar jammer, maar ook begrijpelijk. Tekeningen van bijvoorbeeld Dick Bruna zouden anders niet alleen in zijn boeken terug te vinden zijn, maar ook in allerlei andere boeken. Hij heeft in al die jaren heel wat tijd en energie in zijn werk gestoken. De tekeningen van onder andere Nijntje zijn Bruna’s handelsmerk en zijn manier om geld te verdienen.

Daarnaast zou de originaliteit van jouw boek in het geding kunnen komen. Foto’s die je van het internet haalt, zijn voor iedereen beschikbaar.

Eigen illustratie of foto

De cover is juist zo belangrijk voor de verkoopkansen van jouw boek. Daarom gaan wij graag samen met jou op zoek naar een prachtige coverafbeelding. Waar moet je bij die zoektocht nu precies op letten?

We mogen niet vergeten dat je een behoorlijke periode aan je boek gewerkt hebt en dat het haast aanvoelt als ‘jouw kindje’. Maar je zult ontdekken dat een potentiële koper andere gevoelens zal hebben bij het zien van jouw boek.

Probeer bij het kiezen van een afbeelding voor de cover in de huid te kruipen van deze potentiële koper. Kijk er zo objectief mogelijk naar. Die afbeelding heeft wellicht een grote emotionele waarde voor jou, maar als je objectief naar het beeldmateriaal kijkt, maakt een cover met die afbeelding je dan nieuwsgierig naar het boek zelf? Is het antwoord hierop nee, dan is de afbeelding commercieel niet aantrekkelijk genoeg. Er is geen betere manier om hierover iets duidelijk te maken, dan covers laten zien die de juiste commerciële waarde hebben:

Eigen illustraties

Door een passende coverfoto te kiezen, weet je direct ook in welke hoek je boek gezocht moet worden. Zo is Doodle tekeningen duidelijk een creatief instructieboek en De dief van Minisolo een kinderboek. Voor Je krijgt er zo veel voor terug is gekozen voor een eigen foto die de verhalen over het moederschap in de bundel goed illustreren en de coverafbeelding van Het Wichelkind plaatst het boek goed in het genre fantasy. De coverfoto en afbeelding van Chez Charlie en The Dance of a Wildflower lichten tot slot de titel extra goed toe.

Wie naar een bepaalde categorie zoekt, wordt met een goede coverafbeelding dus automatisch in de juiste richting geleid.

Licentieafbeelding van AdobeStock

Kun je in je eigen omgeving geen goede afbeelding vinden? Geen probleem. We bieden je de optie om gratis een illustratie uit te zoeken op de stockfoto-website AdobeStock. Daar vind je ontzettend veel door professionals gemaakte afbeeldingen.

Eigen illustraties

Het is de uitdaging om op zoek te gaan naar een afbeelding die ervoor zorgt dat de potentiële koper wordt geprikkeld en zich afvraagt: “Waar gaat dit boek over?” De kans is op dat moment vele malen groter dat hij/zij wordt aangezet om te willen lezen waar het boek precies over gaat. Probeer buiten de bekende kaders te treden en stel je open voor suggesties waar je in eerste instantie niet aan gedacht had. De fantasie die je hebt gebruikt om het boek te schrijven, mag ook gebruikt worden voor het uitzoeken van een coverfoto!

Heb je een afbeelding gevonden, maar je twijfelt over de kracht ervan, dan kun je uiteraard altijd aan de bel trekken, zodat wij je verder kunnen helpen!

Opmaak

Thema's