geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Hoe kies je een uitgever voor je boek?

Hoe kies je een uitgever voor je boek?

Heb je een boek geschreven en zoek je een uitgever? Hartelijk welkom in het doolhof van de uitgeefwereld! Er is zóveel aanbod dat je al snel tussen de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het niet zo moeilijk, als je maar weet waar je op moet letten.

Er zijn grofweg twee mogelijkheden voor het uitgeven van jouw kersverse boek:

  1. Je wilt het laten uitgeven (door een uitgever)
  2. Je wilt het zelf uitgeven (via een self publishing bureau)

Hoe je het ook wendt of keert, er komt altijd een uitgever aan te pas. In de eerste optie is dat de uitgever bij een traditionele uitgeverij die (hopelijk!) je boek accepteert. In de tweede optie neem jijzelf de status aan van uitgever. Welke keuze je maakt hangt af van twee voorname zaken: deskundigheid en geld.

Deskundigheid: wat kan je zelf verzorgen en wat niet?

Het klinkt heel aantrekkelijk om zelf de uitgever te zijn van je boek. Je houdt dan immers alles in eigen handen. Voor sommigen is dit inderdaad een uitstekende mogelijkheid. Geldt dat ook voor jou? Loop daarvoor onderstaand lijstje door en vink aan wat op jou van toepassing is:

  • Je hebt verstand van en ervaring met het ontwerpen van een boekcover.
  • Je hebt verstand van de commerciële eisen die aan het design van een cover worden gesteld.
  • Je hebt verstand van (grafische) computerprogramma’s die je ondersteunen bij de opmaak.
  • Je beheerst de Nederlandse taal volledig.
  • Je hebt verstand van productmanagement.
  • Je hebt verstand van marketing.
  • Je hebt toegang tot en voldoende kennis van het logistieke verspreidingssysteem van boeken.
  • Je bent bereid en in staat om in jouw boekproject te investeren en je bent bereid dat bedrag misschien te verliezen.
  • Je hebt een nuchtere, zakelijke instelling.

Heb je bij alle punten een vinkje kunnen zetten, dan is self publishing een optie voor jou. Zeker als je het avontuur interessant vindt, is dat geen probleem. Maar sla alarm bij jezelf als minder dan 80% niet voor jou opgaat. Je loopt dan een reële kans dat het op een teleurstelling uitloopt. Je boek heeft met een deskundige aanpak een grotere kans op succes. Neem dit serieus. Je bent in de eerste plaats auteur en uitgeven is een vak apart.

Geld: zelf investeren of niet?

Hiervoor geldt eigenlijk maar één basisregel:

  1. Bij self publishing betaal je zelf voor de productie, verkoop en marketing van je boek.
  2. Laat je je boek uitgeven, dan investeert de uitgeverij in je boek. Jij loopt geen risico.

Bij bureaus die self publishing aanbieden, zijn vaak veel verschillende diensten beschikbaar. Wil je hoe dan ook zelf de uitgever zijn van je boek, dan kun je voor dergelijke diensten kiezen. Doe je dat, bedenk je dan één ding vooraf: ga je je investering ook weer terugverdienen? Je moet dat strikt zakelijk en ook heel concreet vaststellen, wil je er niet op verliezen. Het gaat veelal om (zeer) grote bedragen. Wees je ervan bewust dat je emotioneel betrokken bent bij je boek. Dat kan je erg onvoorzichtig maken als het om geld gaat.

Laat je je boek uitgeven, dan is het zeer ongebruikelijk als je daar geld voor betaalt. Een aanbieder die zich ‘uitgever’ noemt maar die jou geld vraagt voor het maken of verkopen van je boek, bestempelt jou daarmee per definitie tot opdrachtgever.

Serieuze uitgevers, zoals Boekscout, brengen je niet in die positie. Bij ons betaal je niets. Je zult begrijpen dat dat laatste ook de beste drijfveer is voor een uitgever om z’n werk goed te doen. En daar doe jij dan weer je voordeel mee, want bij elk verkocht exemplaar verdien jij als auteur uiteraard ook.

Zelf doen of laten doen?

Self publishing of via een uitgeverij: er is niet één juist antwoord. Heb je veel verstand van zaken, ben je niet bang om (financieel) risico te lopen of weet je bij voorbaat al dat je doelgroep beperkt is (bijvoorbeeld alleen binnen de familie), dan kan self publishing een goede optie voor je zijn. In alle andere gevallen adviseren wij je om op zoek te gaan naar een uitgeverij die bij je past. Bij Boekscout kan je altijd geheel vrijblijvend je manuscript insturen. Wij gaan dan met veel plezier en respect aan de slag met je manuscript en laten je dan binnen een week al horen of we iets in je manuscript zien. Wie weet gaan wij het avontuur dan samen wel aan!

Uitgeven

Thema's