geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Vijf tips voor ‘gelegenheidscorrectoren’

Vijf tips voor ‘gelegenheidscorrectoren’

Staan er foutjes in je manuscript? In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag: ja. Dat is althans onze ervaring. Het komt zelden voor dat wij een manuscript ontvangen waar onze manuscriptbeoordelaars weinig tot geen opmerkingen voor hebben. Dat vinden wij echter helemaal niet erg – sterker nog: we zijn er ook voor om auteurs van manuscripten waar wij potentie in zien, te voorzien van feedback.

We raden auteurs op basis van onze opmerkingen vrijwel altijd aan om iemand in de eigen omgeving te zoeken die zijn of haar manuscript kan lezen en corrigeren. Het moet namelijk uiteindelijk wel foutloos bij ons worden ingediend. Ben jij zo’n gelegenheidscorrector die een auteur uit de brand wil helpen? Dan vind je hieronder een aantal tips die handig kunnen zijn bij het corrigeren.

Vijf tips die het leven van een corrector makkelijker kunnen maken:

  1. De zoek-en-vervangfunctie in Word. Hierdoor kun je eenvoudig vaak terugkerende fouten opsporen en verbeteren. Lees hiervoor zeker eens deze blog!
  2. Wanneer het manuscript door onze afdeling Manuscriptbeoordeling beoordeeld is, zijn er ook opmerkingen bij gemaakt. Deze sturen we de corrector altijd op voorhand toe. Bestudeer deze opmerkingen goed en houd er rekening mee tijdens het corrigeren. De beoordelaar heeft een selectie van de fouten weergegeven per soort fout. Het gehele manuscript zal dus moeten worden nagekeken op soortgelijke fouten.
  3. Corrigeren is een precies werkje, dus neem hiervoor de tijd! Wij geven een deadline op maar dit is geen keihard ultimatum. Wanneer je merkt dat je meer tijd nodig hebt, laat dat dan aan de auteur weten. De auteur kan dan contact met ons opnemen voor een nieuwe deadline.
  4. Voor het corrigeren moet je geconcentreerd en nauwkeurig te werk gaan. Kies er daarom voor om niet te lange stukken ineens te willen corrigeren. Hak de tekst liever in meerdere kleine stukjes – op die manier blijf je het beste geconcentreerd. Nauwkeurigheid komt uiteraard van pas bij de kleine tik- of grammaticale foutjes, maar juist ook in foutjes in de verhaallijn. Zo kan het zijn dat Tante Annie in hoofdstuk 1 nog rood haar heeft, maar in hoofdstuk 10 ineens kort blond haar blijkt te hebben. Dit zijn niet de makkelijkste foutjes, maar wel erg belangrijk!
  5. Mocht je ergens over twijfelen, schroom niet en vraag het ons. We werken allemaal naar hetzelfde doel: een foutloos manuscript. Als wij je door middel van het beantwoorden van vragen verder op weg kunnen helpen, doen we dat uiteraard graag.

Ten slotte: neem de correctieklus alleen aan als je zeker weet dat je de Nederlandse taal perfect beheerst. Op die manier hebben zowel de auteur als jij er het meeste plezier van!

Uitgeven

Thema's